1 AV 3
Tistelfjärilen är runt fem sju centimeter och påminner om den mindre nässelfjärilen med sin gulröda färg och svarta/ vita fläckar.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Tistelfjärilarna kommer till Sverige från framför allt Nordafrika i maj juni.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Precis som bananflugor uppskattar de söt frukt.
Foto: Shutterstock

Oväntade knepet som lockar tropiska fjärilar till trädgården

Vill du se nykläckta tistelfjärilar har du kanske aldrig haft så bra odds som nu.

Med en gammal banan och lite ståltråd kan du dessutom locka dem till tomten.

I början av sommaren kom stora svärmar med hundratusentals tistelfjärilar till Sverige från Nordafrika och Centralasien. Flera forskare beskrev mängden immigrerande fjärilar som extrem.  

– Ingen har sett så här mycket tistelfjärilar i Sverige och Skandinavien någonsin, sa bland annat insektsforskaren Dave Karlsson till SVT

– Normalt sett ska det komma in några tiotusental men nu handlar det om minst hundra miljoner eller flera gånger det. 

Häng ut godis till fjärilarna 

Nu under sensommaren kläcks fjärilarnas ägg på stockrosor, gråbo och olika tistelarter. Chansen att se nykläcka fjärilar är därmed ovanligt stor.

Vill du att fjärilarna ska landa i just din trädgård kan du locka med övermogna bananer, vilket tidningen Land tidigare skrivit om. Skär några skåror i bananskalet innan du hänger ut bananen med hjälp av ståltråd i ett träd eller i en buske så att insekterna enkelt kommer åt fruktköttet. 

Tänk på att placera bananen en bit från uteplatsen eftersom det kan finnas andra sötsugna insekter i trädgården. Flugor, tvestjärtar, getingar och skalbaggar gillar också övermogna bananer. 

LÄS MER: 25 vanliga fjärilar i trädgården – så känner du igen dem 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10218762815723620&set=gm.1193018757536380&type=3&theater&ifg=1https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2398695456809271&set=gm.2383292131721812&type=3&theater&ifg=1

Till skillnad från flera svenska dagsfjärilar övervintrar inte tistelfjärilarna som ägg, larver eller puppor. De söker sig inte heller till jordkällare, vindsförråd eller andra krypin för att gå i dvala som fullbildade fjärilar när temperaturen sjunker på hösten och vintern. 

De torpiska fjärilarna är inte anpassade efter vårt klimat, så de som stannar kvar till hösten överlever inte kylan.

https://www.facebook.com/thomas.eriksson.77715/videos/1412757805532315/

LÄS MER: Enkla knepen för att locka bin och fjärilar till tomten 

LÄS MER: Experten: Därför borde du älska tvestjärtar