1 AV 2
Monica nådde inte upp till de finaste och största äpplena i trädet. Då kom hon på den lysande idén med egengjorda äppelplockaren...
Foto: Getty Images
2 AV 2
Nu kan du göra en likadan. Enkelt, snabbt och kostar ingenting! Se bilder och läs hur du gör nedan.

Monicas smarta uppfinning plockar de finaste äpplena

Monica nådde inte upp till de finaste och största äpplena i trädet.

Då kom hon på den lysande idén med egengjorda äppelplockaren.

Nu kan du göra en likadan. Enkelt, snabbt och kostar nästan ingenting!

Nu är äppelskördartiderna här. Och tänk så mycket äpplen det finns som aldrig plockas. Har du ingen tillgång till äpplen kan du få dem gratis och samtidigt göra både andra och miljön en tjänst. 

Monica Lavin, 47, från Kungälv har massor av äpplen i trädgården på sitt jobb och ville plocka för att kunna göra äppelkaka till sig och de andra. Några äpplen nådde hon till men de allra finaste och största sitter högst upp och dem ville hon ha så klart men visste inte hur.

LÄS MER: Supertricket för att odla det senaste - egen avokadoplanta 

1 AV 2
Monica Levin kom på den smartaste äppelplockaren.
Foto: Privat
2 AV 2
Foto: Privat

”Måste gå att göra sin egen äppelplockare med samma grundprincip”

– Jag är ju dessutom ganska kort, säger Monica, men ville självklart ha de finaste högst upp. Jag hade funderat på att köpa en äppelplockare men så tänkte jag att det måste ju gå att göra en egen med samma grundprincip.

Så Monica som är pysslig och kreativ gick till jobbets pantlåda och tog en tom pet-flaska som hon klippte upp botten på och sedan gjorde kanterna taggiga på. 

– Jag klippte den som en krona, för att kunna "skruva” av äpplena från grenen. Men det måste vara en hårdare petflaska, inte de mjukaste, annars håller den inte för äpplena. 

LÄS MER: Det här ska du INTE göra med din basilikaplanta 

Foto: Privat

Plockade de största och finaste och gjorde äppelkaka och äppelmos

– Därefter tog jag ett moppskaft vi hade på jobbet, och det passade precis i hålet som man dricker ur, och skruvade på flaskan. 

Resulatet blev lysande. Monica plockade två kilo av de finaste och största äpplena och gjorde sedan både äppelkaka och äppelmos. 

– Alla som fick smaka blev jätteglada. Man ska ta tillvara på det som finns i naturen tycker jag så jag kommer att plocka mer, säger Monica. 

LÄS MER: Därför ska du plocka bort fröna från jordgubbarna 

1 AV 3
2 AV 3
3 AV 3
Foto: Privat

La ut bild på Facebook där den hyllas av alla som vill göra likadant

Sedan la hon ut en bild i en återbrukargrupp på Facebook där bilden fått nästan 1000 likes och massor av postiva och glada kommentarer och delningar.

– Det trodde jag väl aldrig, att det skulle var så populärt, säger Monica. Nu vill alla göra likadant.

Nu vill hon dela med sig av detta till Leva & Bo:s läsare också. Kanske går handeln av äppelplockare ned, eller så tar folk i stället till vara på sina äpplen som annars bara skulle falla ned och ruttna.

LÄS MER: Därför ska du mikra din disktrasa – inte som du trodde 

Foto: Privat