1 AV 3
Billigt, effektivt och miljövänligt
2 AV 3
Har du ättika hemma har du allt som behövs för att göra ditt eget rengöringsmedel. Lägg till citron så får du även en fräsch doft.
Foto: Istock
3 AV 3
Du kan också använda ättiksprit (12 procent) i stället för ättika (24 procent). Skillnaden är att ättikspriten är utspädd med mer vatten. Den exakta mängden är inte jättenoga – båda är effektiva.
Foto: Veronica Lundström Kristensen

Miljövänligt och effektivt – så enkelt gör du eget rengöringsmedel av ättika

Fräscht, effektivt – och garanterat giftfritt. Skippa rengöringsmedlen i butiken och gör ditt eget allrengöringsmedel i stället. 

Det är hur lätt som helst, funkar lika bra och är superbilligt. Dessutom undviker du att spola ner onödigt giftiga kemikalier i vattnet. 

Veronica Lundström Kristensen

Funderar du på att börja städa mer miljövänligt? Då ska du testa det här. Med bara två ingredienser kan du göra ett allrengöringsmedel som funkar till det mesta: fönsterputs, golv- och mattrengöring och till badrummet. Det är minst lika bra som det du köper i butik – och mycket billigare. En flaska ättika (24 procent) kostar omkring 10 kronor och räcker till flera blandningar. 

Du kan också använda ättiksprit (12 procent) i stället för ättika (24 procent). Skillnaden är att ättikspriten är utspädd med mer vatten. En deciliter ättika blandat med en deciliter vatten blir lika starkt som två deciliter ättiksprit. 

Här tipsar vi om några olika recept på rengöringsmedel med ättika, citron, diskmedel och såpa. 

Recept på rengöringssprej av ättika och citron

Det här medlet funkar fint på det mesta och kan användas som både rengöringssprej och när du ska skura golven. Kombinationen är bästa tänkbara – ättikan neutraliserar unkna lukter och tar bort kalk. Dessutom är den bakteriedödande. Citrusskalen gör att ditt medel doftar underbart. 

Gör så här:
1. Skär bort skalet från citrusfrukten och lägg det i en burk.  
2. Häll på ättika så det täcker skalen.
3. Sätt på locket, eller täck på annat sätt, och låt stå i två veckor.
4. Sila bort skalen och späd ättikblandningen med lika mycket vatten som ättika.
5. Häll över blandningen i en sprejflaska. Klart!

Vill du göra det lite enklare kan du droppa i några droppar eterisk citronolja för en fräsch doft i stället. 

Tänk på att ättika fräter på kalksten och marmor, så där ska du inte använda sprejen! 

LÄS MER: Så använder du citronolja på fläckar – 4 smarta knep

Ättika, vatten och några droppar diskmedel blir ett effektivt rengöringsmedel som funkar till nästan allt. Foto: Veronica Lundström Kristensen

Rengöringsmedel av ättika och diskmedel

Blanda en deciliter ättika, fyra deciliter vatten och fem, sex droppar diskmedel i en sprejflaska så får du ett superbra rengöringsmedel. Den passar bra till rengöring på allt från glas och kakel till smutsiga utemöbler och rengöring av altanen. 

Med diskmedel och vatten kommer man långt – men kolla miljömärkningen först. Exempelvis storsäljaren Yes förlorade sin Svanen-märkning för några år sedan och bedöms ha ”skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer”. 

LÄS MER: Gör eget giftfritt sköljmedel av ättika och eterisk olja

Allrengöring av ättika och såpa

För skonsam och effektiv rengöring räcker det ofta med att bara blanda vatten och en skvätt såpa. Behöver du få bort lite tuffare smuts blandar du även i en skvätt ättika. Blanda tre matskedar ättika, en deciliter citronsåpa för en fräsch doft och fem deciliter vatten i en sprejflaska. 

Blandningen kan du använda till att exempelvis rengöra toalettstolen eller golven. Tänka dock på är att såpa är lite fet och använder du för mycket kan det få motsatt effekt och dra till sig smutsen i stället för att stöta bort den. 

LÄS MER: Skippa spolglans! Därför är ättika bättre i diskmaskinen

LÄS MER: Superknepet: Därför ska du hälla tvål i dammsugaren 

Se även: