1 AV 3
Visste du att den sura lukten kommer från bakterier?
2 AV 3
Disktrasan är en av de snuskigaste sakerna hemma och en riktig bakteriehärd. Men rätt skött kan du få den att hålla länge.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Tvätta den i tvättmaskinen eller koka den i en kastrull några minuter så blir den ren och fräsch igen!
Foto: Savany / iStockphoto

Luktar disktrasan illa? Så håller du den fräsch längre

Har din disktrasa börjat lukta illa? Inte konstigt. Disktrasan är en av de snuskigaste sakerna vi har hemma och en riktig bakteriehärd.

Men släng den inte i soporna! Rätt skött kan du få den att hålla länge innan du kastar den – i komposten!

LEVA&BO Redaktionen

Luktar köksbänken surt efter att du torkat av den med disktrasan? Då är det verkligen dags att att byta – den är förmodligen fullproppad med bakterier som växer och frodas. Faktum är att många inte vet hur disktrasan ska skötas för att hålla sig fräsch så länge som möjligt. Skippa att skölja den i varmt vatten till exempel – det gör nämligen bara att bakterierna trivs.

Hur ofta ska man byta disktrasa?

Att disktrasan är en av de största bakteriehärdarna hemma är kanske inte så konstigt – den är ju till för städning och får hjälpa oss att torka bort både det ena och det andra. Även om den inte ser äcklig ut bör den bytas en gång i veckan, enligt städexperterna. Men det innebär inte att du måste kasta den i soporna efter en veckas användning. Det finns enkla sätt att få den att hålla sig fräsch länge.

Hur får man disktrasan att hållas fräsch?

Att få disktrasan ren och fräsch är lätt. Men många kan nog undvika misstag som gör den till en större bakteriehärd än vad den behöver vara – till exempel att skölja den i varmt vatten innan den hängs på tork, eller att inte hänga upp den överhuvudtaget. En enkel men viktig förändring du kan göra efter varje användning är att skölja ur den i kallt vatten och krama ur ordentligt innan du hänger upp den med så mycket luft som möjligt runtomkring. Bakterier gillar nämligen varma miljöer.

Ett annat tips är att inte alltid använda disktrasan. Om du ska torka upp exempelvis köttsaft eller matspill på golvet är det smartare att välja hushållspapper.

Lämna inte disktrasan liggandes i vatten – skölj alltid av den i kallt vatten och häng upp den så luftigt det går. Foto: iStockphoto

Hur rengör man disktrasan?

För att rengöra den ordentligt kan du precis som med kökshanddukarna tvätta disktrasan i tvättmaskinen. Kör ett program på minst 60 grader så dör bakterierna.

Ett annat sätt är att koka disktrasan i en kastrull lite tvättmedel, diskmedel eller bikarbonat i några minuter. På så sätt försvinner alla bakterier och disktrasan blir ren och trevligt att använda ett tag till.

Har du rengjort disktrasan ett par gånger kommer den kanske inte vara så fin som en ny, men den kommer att fungera lika bra väldigt länge. Du spar både pengar och gör en insats för miljön genom att inte köpa ny så fort den blir lite snuskig. 

LÄS MER: Tvätta med bikarbonat – ett riktigt mirakelmedel  

Kan man tvätta disktrasan i diskmaskinen eller mikron?

Städexperter rekommenderar inte att man kör disktrasan i mikrovågsugnen. Anledningen är att det inte blir tillräckligt varmt för att bakterierna ska dö. Dessutom blir mikron snuskig och måste rengöras.

En del diskar disktrasan i diskmaskinen. Även detta är något experterna avråder ifrån, dels eftersom det blir snuskigt ihop med matporslinet och dels för att det inte blir tillräckligt varmt för att bakterierna ska dö här heller. 

Luktar köksbänken surt efter att du torkat av den med disktrasan? Då är det verkligen dags att att byta disktrasa. Foto: Adobe Stock

Vilken disktrasa är bäst?

Vilken disktrasa som är bäst är till stor del en smaksak. En tjock disktrasa behåller fukten längre än en tunn trasa. Det gör att bakterierna frodas lättare än i en tunn trasa som torkar snabbt. 

Många gillar att använda mikrofiberdukar. Även de tar lite längre tid att torka men är lätta att tvätta i maskin och kan användas om och om igen under lång tid. Andra föredrar att använda disktrasor av lin. En disktrasa av lin luktar inte, torkar snabbt och går även den lätt att tvätta i maskin. 

LÄS MER: Experten: Så håller du ditt hem fritt från bakterier

Kompostera disktrasa av Wettex

Något som kanske inte alla vet är att disktrasor från Wettex går att kasta i komposten! De är alltså biologiskt nedbrytbara. Diskdukarna är nämligen gjord av de naturliga materialen cellulosa och bomull och förmultnar på åtta veckor. 

Något som är bra att veta är att många av de vanligare trasorna i handeln innehåller bland annat plasten polypropylen, som inte kan komposteras. Titta alltid på innehållsförteckningen innan du slänger trasan i komposten.

Biologiskt nedbrytbar, inte ekologisk

Värt att komma ihåg är att det faktum att någonting är biologiskt nedbrytbart inte behöver betyda att produktionen av materialet är helt miljövänlig eller ekologiskt. Viskosblandningen i cellulosan (som innefattar kemikalier), bomullen och förpackning kan vara saker som inte är ekologiska när det kommer till disktrasor.

LÄS MER: Skippa vanliga miljöboven! Så gör du eget diskmedel

LÄS MER: Stinkande tvättmaskin? Så enkelt gör du rent den 

Se även: