Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Disktrasan är en av de snuskigaste sakerna hemma och en riktig bakteriehärd. Men rätt skött kan du få den att hålla längeDisktrasan är en av de snuskigaste sakerna hemma och en riktig bakteriehärd. Men rätt skött kan du få den att hålla längeDisktrasan är en av de snuskigaste sakerna hemma och en riktig bakteriehärd. Men rätt skött kan du få den att hålla länge
1 AV 2
Visste du att den sura lukten kommer från bakterier?
2 AV 2
Disktrasan är en av de snuskigaste sakerna hemma och en riktig bakteriehärd. Men rätt skött kan du få den att hålla länge
Foto: Istock

Luktar disktrasan illa? Så håller du den fräsch längre

Har din disktrasa börjat lukta illa? Inte konstigt. Disktrasan är en av de snuskigaste sakerna vi har hemma och en riktig bakteriehärd.

Men släng den inte! Rätt skött kan du få den att hålla länge.

Luktar köksbänken surt efter att du torkat av den med disktrasan? Då är det verkligen dags att byta – den är förmodligen full av snusk och bakterier som frodas. Det är inte ovanligt att disktrasor innehåller både tarmbakterier och salmonellabakterier – en riktig smittspridare alltså. Hur länge en disktrasa håller kan variera, det beror helt enkelt på hur du hanterar den.

Hur ofta ska man byta disktrasa?

Även om disktrasan inte ser äcklig ut bör den bytas en gång i veckan, enligt städexperterna. Det innebär dock inte att du måste kasta den efter en veckas användning. Det finns enkla sätt att hålla den fräsch länge. 

1. Tvätta disktrasan i tvättmaskin

För att rengöra den ordentligt kan du precis som med kökshanddukar tvätta disktrasan i tvättmaskinen. Ett program på minst 60 grader tar död på bakterierna. Ett annat sätt är att koka disktrasan i lite tvättmedel, diskmedel eller bikarbonat i några minuter för att bakterierna ska dö.
Efter några tvättar kommer den kanske inte vara som ny, men den fungerar lika bra väldigt länge. Du sparar pengar och gör en insats för miljön. 

Kan man tvätta disktrasan i diskmaskinen eller mikron?

Städexperternas rekommendation är att inte köra disktrasan i mikrovågsugnen. Anledningen är att det inte blir tillräckligt varmt för att bakterierna ska dö. Dessutom blir mikron snuskig.

En del diskar trasan i diskmaskinen. Även detta är något som avråds ifrån, dels då det blir snuskigt ihop med porslinet och dels för att det inte blir tillräckligt varmt för att bakterierna ska dö.

2. Skölj disktrasan i kallt vatten

Undvik misstaget som gör den till en större bakteriehärd än vad den behöver vara – till exempel att skölja den i varmt vatten innan den hängs på tork, eller att inte skölja eller hänga upp den överhuvudtaget. En enkel men viktig sak du kan göra är att skölja disktrasan i kallt vatten, krama ur ordentligt och häng upp den luftigt på tork efter varje användning.

Lämna inte disktrasan liggandes i vatten – skölj alltid av den i kallt vatten och häng upp den så luftigt det går.Lämna inte disktrasan liggandes i vatten – skölj alltid av den i kallt vatten och häng upp den så luftigt det går.Lämna inte disktrasan liggandes i vatten – skölj alltid av den i kallt vatten och häng upp den så luftigt det går.
Lämna inte disktrasan liggandes i vatten – skölj alltid av den i kallt vatten och häng upp den så luftigt det går. Foto: Adobe Stock

3. Skippa disktrasan!

Ibland är det bättre att skippa disktrasan. För att undvika smittspridning ska du exempelvis alltid torka upp köttsaft med hushållspapper. Välj papper även när du torkar upp matspill från golvet.

LÄS MER: Stinkande tvättmaskin? Så enkelt gör du rent den 

Se även: