Att lägga en halv citron i kylskåpet är ett av tipsen på hur man kan få bort den äckliga lukten. Foto: Istock

Så blir du av med äckliga lukter hemma – bästa husmorsknepen samlade

Vi känner alla igen det – man öppnar kylskåpet, mikron eller diskmaskinen och möts av en obehaglig odör. Speciellt under sommarhalvåret verkar de äckliga lukterna göra sig särskilt påminda. Hur får man egentligen bort stanken? 

Varför det luktar illa hemma kan bero på flera olika saker. Dels kan det ha att göra med vilken månad på året det är. Under sommarens varma dagar ruttnar mat ibland snabbare än man hinner blinka och den obehagliga doften sprider sig. Även dina gympaskor blir gärna lite extra svettiga. Oavsett årstid så är det heller inte ovanligt att mötas äv dålig lukt både när man öppnar mikron, kylskåpet eller diskmaskinen. Här har vi samlat några smarta och effektiva knep som hjälper dig få bort de vanligaste odörerna i hemmet. 

1. Mikro som luktar illa

Det är mer regel än undantag att mikron börjar lukta efter ett tag, även om du rengör den. Testa i stället att skära en skiva citron och som du lägger i en skål med vatten. Sätt på mikron och låta koka en stund innan du torkar ur den. Du kommer märka att den genast känns fräschare. Tänk på att lämna dörren öppen mellan varven för att vädra.

Foto: Istock

2. Kylskåp som luktar illa

Att lägga en halv citron i kylskåpet kan ta bort äckliga lukter. Du kan även ta bikarbonat, ättika eller salt på en svamp och skrubba alla sidor och hyllor. Tvätta sedan rent med en våt svamp. När du är klar – placera en burk med bikarbonat inuti, det tar bort de sista lukterna. Ytterligare ett tips är att doppa en bit bomull i vaniljpulver eller vaniljextrakt och placera på en hylla. Det fungerar som en luktborttagare och sprider dessutom en god doft. Här hittar du fler tips för att få ett luktfritt kylskåp! 

3. Rengör bäddmadrassen och bli av med dålig lukt

En bäddmadrass som luktar illa av svett, mögel eller unken gammal stuga är inget för den som vill sova gott. För att bli av med doften kan man lägga hela madrassen i en plastsäck och ställa in en skål med 24-procentig ättika. Knyt därefter säcken och låt stå över natten innan du vädrar. Har det kommit kiss i sängen kan du hälla på bikarbonat och eterisk citronolja, eller potatismjöl. Dammsug upp resterna efter en timme.

Foto: Istock

4. Lakan och kläder som luktar surt eller unket

Sängkläderna som inte vill sluta lukta unket eller svett, trots att du tvättat dem, kan du lägga i ett vattenbad med ättika. Tvätta sedan som vanligt och vädra. I förebyggande syfte bör man öppna fönster och vädra i sovrummet så ofta som möjligt. Tvätta kuddar och täcken var tredje månad och vänd samtidigt på bäddmadrassen. Även kläder kan du blötlägga i vatten och ättika (1 dl per plagg). Tvätta sedan i maskin.

LÄS MER: Så gör du billigt, väldoftande och miljövänligt sköljmedel – av ättika

5. Bli av med stank från avloppet 

Vattenlåset ska hålla odören borta men gör det inte det så kan du hälla i ättika och bikarbonat. Låt lösningen få verka en stund (30 minuter), skölj sedan avloppet länge med hett vatten. Här hittar du mer information om hur du löser stopp i avloppet.

6. Sopskåpet och blöjhink som luktar illa

Att det stinker i sopkorgen förstår man ju – men härligt är det inte. Strö ut bikarbonat i botten av hinken/sopkorgen, eller ställ en skål med ättika eller ättiksprit i hinken över natten för att fräscha upp.

7. Dålig lukt i tvättmaskinen och diskmaskinen

Trots att man tvättar och diskar i dem hela tiden är det lätt att tvätt- eller diskmaskinen börjat lukta sunkigt. Även här är ättika din bästa vän. Häll det i facket för tvättmedel/diskmedel och kör utan tvätt/disk på snabbprogrammet så ska den dåliga lukten försvinna.

8. Kattlåda som luktar illa

Finns det något värre än lukten av kattpiss? Och hur mycket du än skrubbar försvinner det ju inte. Ta för vana att strö lite bikarbonat i botten av lådan varje gång du rengjort den så ska du se att lukten försvinner.

9. Illaluktande vask

Vanligt, men ack så äckligt! Lugn, du behöver inte skriva isär rören. Värm saltlösning och häll i med jämna mellanrum. Extra bonus är att det dessutom löser upp fett i avloppsrören.

Foto: Istock

10. Svettstinkande skor

Häll i lite bikarbonat i skorna och låt det sedan vara över natten. Det kommer att ta bort all odör. Dammsug skorna eller torka ur med papper innan du använder dem. Du kan också stoppa in dem i frysen (i en plastpåse), eller ställa utomhus om det är minusgarder, ett trick som dansare använder sig av. Lägg därefter i tidningspapper för att torka dem. Vågar du kan du tvätta dem i tvättmaskin i 60 grader. Viktigt är att regelbundet vädra skorna regelbundet, och växla gärna mellan olika par.

LÄS MER: 6 smarta knep som får dina stinkande skor fräscha igen

11. Röklukt och annan lukt

Ett beprövat trick är att fylla ett glas med ättikssprit eller vinäger. Det kommer att suga åt sig röklukten. Är det inte tillräckligt kan du torka runt målade ytor med en blandning av en flaska 24-procentig ättika och fyra liter vatten. Använd handskar! Ättikan äter nämligen upp dålig lukt. Fungerar jättebra mot brandrök också. Röklukt kan även tas bort genom att blanda bergamott, citrongräs, ättika och vatten i en skål i rummet.

12. Bli av med fisklukt

Fisklukt kan bita sig fast i mycket. Har det satt sig i matsilvret eller annat som ska diskas kan du hälla i en halv tesked senapspulver i diskvattnet. Gäller det en stekpanna kan du koka vatten och kaffepulver ihop en stund. Eller så hettar du upp salt i stekpannan. Skölj sedan av och torka. Vill du agera i förebyggande syfte kan du ha i lite timjan i kokvattnet samtidigt som du kokar fisken. Det både ger god smak åt spaden och tar bort fisklukten.

13. Bli av med dålig lukt i gamla möbler 

Unken lukt i äldre möbler, som till exempel byrålådor och garderober, fås enkelt bort genom att man ställer ut små skålar med 24 procentig ättika i lådorna. Låt stå minst en natt.

14. Illaluktande blomvatten

Blommor har man ju för att de ska lukta gott! Men vattnet till snittblommorn kan ibland stinka riktigt illa. Förebygg genom att ha i en matsked ättika i vattnet.

15. Bli av med stuglukt

När inte stugan bebos på ett tag börjar det snabbt lukta unket. Du kan då, när du lämnar den för ett tag, ställa ut öppnade kaffepaket lite här och där. När du sedan kommer tillbaka på våren eller sommaren kastar du kaffet. Mot unken och instängd lukt kan man även använda bergtall, citron, citrongräs, eukalyptus, lavendel, lime, pepparmynta, rosmarin och salvia.

16. Brödlådan

Även en brödlåda kan börja lukta gammal stuga efter ett tag. Smula några pepparkakor tillsammans med kryddnejlikor i brödlådan så ska du se att det löser sig!

LÄS MER: Så tvättar du med bikarbonat – ett riktigt mirakelmedel

LÄS MER: Så rengör du din dammsugare – och får den att dofta gott 

Se även: