Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Luktar kylen illa? Då är det nog dags att rengöra.
Luktar kylen illa? Då är det nog dags att rengöra.
Luktar kylen illa? Då är det nog dags att rengöra.
1 AV 2
Ättika och bikarbonat funkar till det mesta
2 AV 2
Luktar kylen illa? Då är det nog dags att rengöra.
Foto: Istock

Så blir du av med äckliga lukter hemma – bästa husmorsknepen samlade

Vi känner alla igen det – man öppnar kylskåpet, mikron eller diskmaskinen och möts av en obehaglig odör. Speciellt under och strax efter sommarhalvåret tycks de äckliga lukterna göra sig särskilt påminda. Hur får man egentligen bort stanken? 

Varför det luktar illa hemma kan bero på flera olika saker. Dels kan det ha att göra med vilken månad på året det är. Under sommarens varma dagar ruttnar mat ibland snabbare än man hinner blinka och den obehagliga doften sprider sig. Även dina gympaskor blir gärna lite extra svettiga. Oavsett årstid så är det heller inte ovanligt att mötas äv dålig lukt både när man öppnar diskmaskinen eller ska snusa på nytvättade örngott, som inte alls doftar så härligt nytvättade som förväntat. 

Här har vi samlat några smarta och effektiva knep som hjälper dig få bort de vanligaste odörerna i hemmet.

Mikro som luktar illa

Det är mer regel än undantag att mikron börjar lukta efter ett tag, även om du rengör den. Testa att skära en skiva citron och som du lägger i en skål med vatten. Sätt på mikron och låt koka en stund innan du torkar ur den. Du kommer märka att den genast känns fräschare.  Här kan du läsa mer om hur du rengör mikron på bästa sätt. Tänk på att lämna dörren öppen mellan varven för att vädra och glöm inte att använda lock när du värmer mat.

Kylskåp som luktar illa

Att lägga en halv citron i kylskåpet kan ta bort äckliga lukter. Men luktar det illa i kylskåpet beror det sannolikt på gammal mat eller att det behöver rengöras. Kylskåpet hör nämligen till de värsta snuskplatserna i hemmet och är en större bakteriehärd än toaletten. Här kan du läsa om hur du gör rent kylskåpet med bästa husmorstipen. 

Bli av med stank från avloppet 

Vattenlåset ska hålla odören borta men gör det inte det så kan du hälla i ättika och bikarbonat. Låt lösningen få verka en stund (30 minuter), skölj sedan avloppet länge med hett vatten. Här hittar du mer information om hur du löser stopp i avloppet. Passa även på och gör diskhon skinande ren med bikarbonat – så här fint blir det!

Dålig lukt i sovrummet

Att det luktar illa i sovrummet är inte särskilt konstigt. Varje natt svettas du flera deciliter och släpper ut andra mindre trevliga kroppsodörer. Svetten torkar och sprider sedan dålig lukt i sängen och hela rummet. Det bästa är att öppna fönster och vädra i sovrummet så ofta som möjligt. Om det finns ventilationskanaler till fönstren se till att de inte är stängd eller blockerad.
Tvätta kuddar och täcken var tredje månad och passa på att samtidigt vända på bäddmadrassen (här kan du läsa om hur ofta du egentligen borde tvätta lakan, handdukar och annat).
En luftfuktare med doftspridare kan också förbättra klimatet i sovrummet och få det att dofta gott. 

Rengör bäddmadrassen och bli av med dålig lukt

En bäddmadrass som luktar illa av svett, mögel eller gammal unken stuga är inget för den som vill sova gott. För att bli av med lukten kan man lägga hela madrassen i en plastsäck och ställa in en skål med 24-procentig ättika. Knyt därefter säcken och låt stå över natten innan du vädrar. Har det kommit kiss i sängen kan du hälla på bikarbonat och eterisk citronolja, eller potatismjöl. Dammsug upp resterna efter en timme. Här kan du läsa mer om hur du rengör och får bort fläckar på bäddmadrassen. 

Lakan och kläder som luktar surt eller unket

Sängkläderna som inte vill sluta lukta unket eller svett, trots att du tvättat dem, kan du lägga i ett vattenbad med ättika (2 deciliter ättika per 1 liter vatten). Tvätta sedan som vanligt och häng gärna ut på tork. Även kläder kan du blötlägga i vatten och ättika. Låt ligga i ättikablandningen i en kvart, tvätta sedan i maskin och ta ut tvätten så snart programmet är klart. Låt inte tvätten ligga kvar i maskinen över natten.  

Häng gärna tvätt på tork utomhus om du har möjlighet. Foto: Istock

Sopskåpet och blöjhink som luktar illa

Att det stinker i sopkorgen förstår man ju – men härligt är det inte. Att rengöra med såpa kan räcka. Luktar det fortfarande kan du strö ut bikarbonat i botten, eller ställa en skål med ättika eller ättiksprit i hinken över natten för att fräscha upp den ytterligare. 

Dålig lukt i tvättmaskinen och diskmaskinen

Trots att man tvättar och diskar i dem hela tiden är det lätt att tvätt- eller diskmaskinen börjar lukta sunkigt. Även här är ättika din bästa vän om du vill få bort lukten snabbt. Häll det i facket för tvättmedel/diskmedel och kör utan tvätt/disk på ett långt program med hög temperatur så ska den dåliga lukten försvinna.
För en grundligare rengöring av tvättmaskinen kan du tillföra bikarbonat alternativt använd citronsyra eller askorbinsyra. Här kan du läsa mer om hur du rengör tvättmaskinen med bästa husmorstipsen.
Även diskmaskinen rengör du enkelt och miljövänligt med ättika och bikarbonat. Läs mer om hur du gör rent diskmaskinen steg för steg här

Kattlåda som luktar illa

Finns det något värre än lukten av kattpiss? Och hur mycket du än skrubbar försvinner det ju inte. Ta för vana att strö lite bikarbonat i botten av lådan varje gång du rengjort den så ska du se att lukten försvinner. Läs mer om smarta tips och städknep med bikarbonat och ättika här.

Svettstinkande skor

Häll i lite bikarbonat i skorna och låt det sedan vara över natten. Det kommer att ta bort all odör. Dammsug skorna eller torka ur med papper innan du använder dem. Du kan också stoppa in dem i frysen (i en plastpåse), eller ställa utomhus om det är minusgarder, ett trick som dansare använder sig av. Lägg därefter i tidningspapper för att torka dem. Vågar du kan du tvätta dem i tvättmaskin i 60 grader – annars handtvättar du bäst så här. Viktigt är att regelbundet vädra skorna regelbundet, och växla gärna mellan olika par. Här kan du läsa mer om hur du får stinkande sneakers fräscha

Röklukt och annan lukt

Ett beprövat trick är att fylla ett glas med ättikssprit eller vinäger och ställa ut där det behövs. Det kommer att suga åt sig röklukten. Är det inte tillräckligt kan du torka runt målade ytor med rengöringsmedel av ättika. Ättikan äter nämligen upp dålig lukt. Fungerar jättebra mot brandrök också. Röklukt kan även tas bort genom att blanda eteriska oljor av bergamott, citrongräs, ättika och vatten i en skål i rummet.

Bli av med fisklukt

Fisklukt kan bita sig fast i mycket. Har det satt sig i matsilvret eller annat som ska diskas kan du hälla i en halv tesked senapspulver i diskvattnet. Gäller det en stekpanna kan du koka vatten och kaffepulver ihop en stund. Eller så hettar du upp salt i stekpannan. Skölj sedan av och torka. Vill du agera i förebyggande syfte kan du ha i lite timjan i kokvattnet samtidigt som du kokar fisken. Det både ger god smak åt spaden och tar bort fisklukten.

Bli av med dålig lukt i gamla möbler 

Unken lukt i äldre möbler, som till exempel byrålådor och garderober, fås enkelt bort genom att man ställer ut små skålar med 24-procentig ättika i lådorna. Låt stå minst en natt.

Illaluktande blomvatten

Blommor har man ju ofta för att de ska dofta gott! Men vattnet till snittblommor kan ibland stinka riktigt illa. Förebygg genom att ha i en matsked ättika i vattnet och byt vatten ofta så håller blommorna längre (och här är fler tips hur du håller snittrosorna fina längre).

Bli av med stuglukt

När inte stugan bebos på ett tag börjar det snabbt lukta unket. Du kan då, när du lämnar den för ett tag, ställa ut öppnade kaffepaket lite här och där. När du sedan kommer tillbaka på våren eller sommaren kastar du kaffet. Mot unken och instängd lukt kan man även använda bergtall, citron, citrongräs, eukalyptus, lavendel, lime, pepparmynta, rosmarin och salvia. Använd exempelvis en luftfuktare med doftspridare med eteriska oljor för att sprida härlig doft.

Se även: