Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>För hemmet>Husmorstips

Publicerad 10 aug 2015 10:48

Luktar det illa? Så blir du av med äckliga lukter hemma

Om det luktar illa hemma hos dig finns det flera knep du kan ta till för att göra något åt det.

Om det luktar illa hemma hos dig finns det flera knep du kan ta till för att göra något åt det.

1/3

Foto: Shutterstock/Colourbox

Mikrovågsugnen kan börja lukta efter ett tag. Skär en skiva citron och lägg i en skål med vatten. Sätt på mikron och låt det koka en stund. Torka sedan ur.

Mikrovågsugnen kan börja lukta efter ett tag. Skär en skiva citron och lägg i en skål med vatten. Sätt på mikron och låt det koka en stund. Torka sedan ur.

2/3

Foto: Fotolia – Rostislav Sedlacek

Även en maskin som jobbar med att tvätta kan börja lukta efter ett tag. Här fungerar ättika bra. Häll det i facket för diskmedel och kör utan disk på snabbprogrammet så ska den dåliga lukten försvinna.

Även en maskin som jobbar med att tvätta kan börja lukta efter ett tag. Här fungerar ättika bra. Häll det i facket för diskmedel och kör utan disk på snabbprogrammet så ska den dåliga lukten försvinna.

3/3

Foto: Colourbox

En del lukter är trevliga, men många i hemmet är det inte.

Fisklukt, svettiga skor och stinkande kylskåp är inte kul.

Här är husmorstipsen på hur du får bort de 16 vanligaste lukterna!

Vad luktar värst?

Tack för din röst!

Vad luktar värst?

1. Mikrovågsugn

Också mikron kan börja lukta efter ett tag, även om du rengör den. Då kan du skära en skiva citron och lägga i en skål med vatten, sätta på mikron och låta det koka en stund. Torka sedan ur. Tänk också på att lämna dörren öppen mellan varven för att vädra.

 

LÄS OCKSÅ: 10 bästa städknepen för ditt hem

2. Kylskåp

En halv citron i kylskåpet kan ta bort lukter. Du kan även ta bikarbonat, ättika eller salt på en svamp och skrubba alla sidor och hyllor. Tvätta sedan rent med en våt svamp. När du är klar – placera en burk med bikarbonat inuti, det tar bort de sista lukterna. Ett ytterligare tips är att doppa en bit bomull i vaniljpulver eller vaniljextrakt och placera på en hylla. Det fungerar som en luktborttagare och avger dessutom sin goda doft.

 

LÄS OCKSÅ: Fler tips för att få ett luktfritt kylskåp

 

Foto: Shutterstock

 

3. Bäddmadrass

Bäddmadrass som luktar svett, mögel eller unket kan vara svårt att få bort även efter tvätt. Då kan man lägga den i en plastsäck och ställa in en skål med 24 % ättika. Knyt därefter säcken och låt stå över natten innan du vädrar. Har det kommit kiss i sängen kan du hälla på bikarbonat och eterisk citronolja, eller potatismjöl. Dammsug upp resterna efter en timme.

 

LÄS OCKSÅ: Så många delar du säng med varje natt

4. Lakan/kläder

Sängkläderna som inte vill sluta lukta unket eller svett, ens efter en tvätt, kan du lägga i ett vattenbad med ättika. Tvätta sedan som vanligt och vädra. I förebyggande syfte ska man öppna fönster och vädra (så ofta som möjligt), och tvätta kuddar och täcken var tredje månad. Samt vända på bäddmadrassen. Även kläder kan du blötlägga i vatten och ättika (1 dl per plagg). Tvätta sedan i maskin.

 

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga fel du gör med lakan – som förstör dem

5. Avloppet

Vattenlåset ska hålla odören borta men gör det inte det så kan du hälla i ättika och bikarbonat. Låt lösningen få verka en stund (30 minuter), skölj sedan avloppet länge med hett vatten.

 

LÄS OCKSÅ: Stopp i avloppet – så här lätt löser du det

6. Sopskåpet/blöjhinken

Strö ut bikarbonat i botten av hinken/sopkorgen, eller ställ en skål med ättika eller ättiksprit.

Foto: Colourbox

 

7. Tvätt/diskmaskinen

Även en maskin som jobbar med att tvätta kan börja lukta efter ett tag. Också här fungerar ättika alldeles utmärkt. Häll det i facket för tvättmedel/diskmedel och kör utan tvätt/disk på snabbprogrammet så ska den dåliga lukten försvinna.

 

LÄS OCKSÅ: 10 oväntade saker att köra i diskmaskin

8. Kattlådan

Luktar kattlådan mycket urin kan du ha i natriumbikarbonat.

9. Illaluktande vask

Värm saltlösning och häll i med jämna mellanrum. Extra bonus är att det dessutom löser upp fett i avloppsrören.

 

LÄS OCKSÅ: Så enkelt löser du stoppet i avloppet

 

Foto: Colourbox – Diego Cervo

10. Svettstinkande skor

Häll i lite bikarbonat i skorna och låt det sedan vara över natten. Det kommer att ta bort all odör. Dammsug skorna eller torka ur med papper innan du använder dem. Du kan också stoppa in dem i frysen (i en plastpåse), eller ställa utomhus om det är minusgarder, ett trick som dansare använder sig av. Lägg därefter i tidningspapper för att torka dem. Vågar du kan du tvätta dem i tvättmaskin i 60 grader. Viktigt är att regelbundet vädra skorna regelbundet, och växla gärna mellan olika par.

 

LÄS OCKSÅ: Så blir dina skor rena utan att köras i tvättmaskinen

11. Röklukt/annan lukt

Ett beprövat trick är att fylla ett glas med ättikssprit eller vinäger. Det kommer att suga åt sig röklukten. Är det inte tillräckligt kan du torka runt målade ytor med en flaska ättika 24 % och 4 liter vatten. Använd handskar! Ättikan äter nämligen upp dålig lukt. Fungerar jättebra mot brandrök också. Röklukt kan även tas bort genom att blanda bergamott, citrongräs, ättika och vatten i en skål i rummet.

12. Fisklukt

Fisklukt kan bita sig fast i mycket. Har det satt sig i matsilvret eller annat som ska diskas kan du hälla i en halv tesked senapspulver i diskvattnet. Gäller det en stekpanna kan du koka vatten och kaffepulver ihop en stund. Eller så hettar du upp salt i stekpannan. Skölj sedan av och torka. Vill du agera i förebyggande syfte kan du ha i lite timjan i kokvattnet samtidigt som du kokar fisken. Det både ger god smak åt spaden och tar bort fisklukten.

13. Gamla möbler

Unken lukt i äldre möbler, som till exempel byrålådor och garderober, fås enkelt bort genom att man ställer ut små skålar med ättika 24 % i lådorna. Låt stå minst en natt.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du spara dina gamla tepåsar

14. Illaluktande blomvatten

För att undvika att vattnet till dina snittblommor börjar stinka kan du ha i en matsked ättika också.

 

Foto: Shutterstock

 

15. Stuglukt

När inte stugan bebos på ett tag börjar det snabbt lukta unket. Du kan då, när du lämnar den för ett tag, ställa ut öppnade kaffepaket runtom. När du sedan kommer tillbaka på våren eller sommaren kastar du kaffet. Mot unken och instängd lukt kan man även använda bergtall, citron, citrongräs, eukalyptus, lavendel, lime, pepparmynta, rosmarin och salvia.

16. Brödlådan

Även en brödlåda kan börja lukta gammal stuga efter ett tag. Smula några pepparkakor tillsammans med kryddnejlikor i brödlådan så ska det lösa sig!

 

Källa: Evaihemmet.se, Skönahem.com, Hemochharmoni.se, Shenet.se