12 husmorsknep du måste ha koll på

Känns ditt kök mer ofta än sällan smutsigt och ofräscht?

Med tanke på hur mycket det används och till vad är det förståeligt. Men – det finns husmorsknep som hjälper till att hålla köket fräscht.

Här är 12 snabba tips som alla bör ha koll på!

Foto: GETTY IMAGES

 

1. Gör kniven luktfri

Luktar dina köksknivar lök eller fisk? Inga problem! Att få bort ovälkommen lukt från kniven  är lätt! Det enda du behöver är en rå potaits, dra sen kniven genom potatisen ett par gånger och vips så är den färsch igen. 

 

 

Foto: GETTY IMAGES

2. Fixa fläckfria koppar

Det är lätt hänt att ens koppar blir fläckade av kaffe eller te. Men även här kan du vara lugn! Envisa fläckar bekämpas lättast med salt eller ättika. Gnugga fläckarna med salt eller torka ur muggarna med ättika så ska problemet vara löst. 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du spreja  ättika runt fönstren –   superknepet

 

Foto: GETTY IMAGES

3. Slipp äckliga kökskåp

Trött på att skrubba bort flottiga smutslager ovanför köksskåpen? Här är tipset för dig! Placera bakplåtspapper eller smörpapper ovanför köksskåp och hyllor. Det hindrar fett och damm från att fastna på  skåpen. Byt ut papperet med jämna mellanrum.

 

 

Foto: GETTY IMAGES

4. Enklaste sättet att städa ugnen

Blanda såpa och vatten i en blomspruta. Spraya ugnen invändigt och vrid upp temperaturen till 100 grader. Låt stå i 20 minuter, stäng sedan av och låt svalna. Efter det är det lätt att torka bort ingrodd smuts med en fuktad svamp. Om du inte har någon såpa hemma kan du också ställa en tallrik med ättika inne i ugnen. Låt stå i 30-60 minuter i 50 grader och tvätta sedan rent.

 

 

Foto: GETTY IMAGES

5. Rengör din skärbräda

Täck skärbrädan med salt, som dödar bakterierna. Skrubba in saltet med en delad citron och låt stå  ett tag. Skölj av och du har en bakteriefri skärbräda. Du kan ocks  täcka skärbrädan med salt och låta stå  över natten.

 

 

Foto: GETTY IMAGES

6. Bli av med envisa bananflugor

Har köket invaderats av bananflugor ska du först och främst städa köket noggrant. Bygg också  en fälla som tar död på  de jobbiga småkrypen. Fyll ett glas med rödvin eller gul juice, häll i några droppar flytande tvål. Flugorna kommer krypa in och drunkna.

LÄS OCKSÅ: Så  enkelt blir du av med bananflugor

 

Foto: GETTY IMAGES

7. Skrubba spisen med bakpulver

Om spisen är full av ingrodd smuts är det bara att börja rota i skafferiet. Bakpulver är nämligen mirakelkuren framför alla andra. Blanda bakpulver och  ättika, häll sedan blandningen kring plattorna. Låt blandningen fräsa och bubbla. Därefter  är det bara att rengöra som vanligt med svamp och ljummet vatten.

 

 

Foto: GETTY IMAGES

8. Skapa härlig doft i köket

Om du vill fräscha upp doften i köket kan du faktiskt koka ihop en väldoftande blandning. Blanda apelsinskal och nejlikor i en kastrull med vatten. Låt blandningen koka upp så kommer en härlig doft att sprida sig i rummet. 

 

 

Foto: GETTY IMAGES

9. Städa mikron snabbt och enkelt

För att göra mikrovågsugnen ren fungerar det toppen med en citron. Pressa i saften från en citron i en skål. Fyll skålen med vatten och ställ i mikron. Kör på full effekt i några minuter och torka sedan insidan av ugnen. Gamla matrester lossnar enklare och citronen sprider en härlig doft.

LÄS OCKSÅ: Det här trodde du inte att du kunde använda din mikro till

 

Foto: GETTY IMAGES

10. Neutralisera med vitlök

Vitlök är mest känd som en luktbomb. Men den kan faktiskt fräscha upp luften också. Låt en vitlökskrans hänga framme i köket. Det kommer att rensa luften från obehagliga lukter.

 

 

Foto: GETTY IMAGES

11. Rengör dina kastruller

Att få bort ingrodd smuts från kastruller kan vara en mardröm. Men det finns ett knep och det stavas socker! Gnugga den smutsiga kastrullen med en sockerbit för att få bort matrester som har fastnat. Ett annat sätt att rengöra kastrullen är att blötlägga den med lite bakpulver. Putsa sedan med en svamp doppad i vetemjöl så blir kastrullen skinande ren.

LÄS OCKSÅ: Bästa knepen för att rädda maten: Funkar alltid

 

Foto: GETTY IMAGES

12. Få bort otrevlig lukt

Om sophinken eller kylskåpet luktar unket är citron din räddare. Om sophinken luktar illa är det bara att lägga i en citronhalva i några dagar. Då kommer det att lukta fräscht länge. Detsamma gäller kylskåpet. Stoppa in en halv citron med snittytan uppåt så neutraliserar du lukten.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!