Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
leila bakar. leila lindholm.   publicerad text:leila bakar. leila lindholm.   publicerad text:leila bakar. leila lindholm.   publicerad text:
leila bakar. leila lindholm. publicerad text: Foto: Foto: Linus Hallsénius/Tv4. / TV4

Leila Lindholm – här är hennes 10 bästa husmorsknep

Leila Lindholm är en fena på husmorstips. Här listar hon sina bästa knep – allt från hur du fräschar upp trötta grönsaker till hur du får gjutjärnspannan skinande ren.

– Charmen är att  husmorstips funkar och att de är riktiga problemlösare. Sen är det inga  onaturliga tillsatser som man behöver använda sig av, säger hon.

Foto: GETTY IMAGES

1. Få en fräsch gjutjärnspanna

Diskmedel ska aldrig användas när man diskar en panna i gjutjärn. I stället kan man bränna ur pannan med salt som tar bort fett, smuts och avlagringar. Låt saltet täcka botten på pannan och värm den på spisen i cirka 10 minuter. Ta sedan bort saltet och diska ur med vatten.

 

Foto: GETTY IMAGES

2. Vispa grädde snabbt

Har du bråttom och snabbt vill vispa en större mängd grädde så börja med att vispa hälften och häll sedan i resterande grädde i en tunn stråle under vispningen. Det kommer att gå snabbare än om du vispar allt på en gång.
LÄS MER: Superknepet: Så vispar du grädde – utan visp!

 

Foto: Johan Adelgren

3. Snygga till kakelugnen

Har kittet mellan plattorna på kakelugnen lossnat så går det att fixa med hjälp av kritpulver som man köper i färgaffären. Blanda kritan enligt anvisningarna med vatten, men byt ut fem procent av vattnet mot minimjölk. När du fått en konsistens som liknar spackel så smetar du in blandningen mellan skarvarna. Låt torka en stund och gör sedan rent med fuktig disktrasa.

 

Foto: GETTY IMAGES

4. Fixa kristallklara fönster

Putsa med tidningspapper för att få till den där riktigt kristallklara känslan på fönstret. Avsluta sedan med att ta på ättika som du blandat med vatten. Blanda 1-2 korkar ättika per liter vatten.
LÄS MER: Så gör du billigt, väldoftande och miljövänligt sköljmedel – av ättika

 

Foto: GETTY IMAGES

5. Få krispigare sallad

Lägg salladen i en skål med isvatten en stund för att få den extra krispig. Men glöm inte bort att torka salladen innan servering för att undvika en massa vatten i salladsskålen.

 

Foto: GETTY IMAGES

6. Separera ägg på bästa sätt

Det är enklast att separera äggen om de är kalla, om de stått i rumstemperatur för länge så spricker nämligen gulan lättare. Tänk också på att inte spola ner äggvita i slasken eftersom det lätt orsakar stopp om man spolar med hett vatten.
LÄS MER: Därför ska du alltid vända på äggen i kartongen

 

Foto: GETTY IMAGES

7. Fixa rena koppar

 

För att få bort gamla missfärgningar på koppar finns ett enkelt knep – gnugga dem med salt och vatten! Tro det eller ej, men svårare än så är det inte.
LÄS MER: Superknepet som får din termos att hålla sig fräsch

 

Foto: Linus Hallsénius/TV4

8. Få ett perfekt kokt ägg

Det perfekta ägget ska kokas i åtta minuter för att få en lagom krämig gula. För att få till rätt hårdhet så lägger du ner ägget i vatten som kokar ordentligt och ställer klockan direkt efter det.

 

Foto: GETTY IMAGES

9. Undvik slokande dill

Om du vill rädda en slokande dill så ställer du den i kylen inlindad i smörpapper och varmt vatten. Tänk på att dillen helst ska förvaras i kylen för att den ska hålla sig fräsch längre.

 

Foto: GETTY IMAGES

10. Få fräsch skärbräda

Skärbrädor som är i trä har en tendens att spricka. Undvik detta genom att gnida in skärbrädan med citron med jämna mellanrum och tänk på att inte diska den med diskmedel allt för ofta.
LÄS MER: Städa lite renare! 10 recept på naturliga rengörare