Enligt läkare Susanne Saarinen ska trasorna helst bytas varannan dag.
Enligt läkare Susanne Saarinen ska trasorna helst bytas varannan dag. Foto: TV4

Läkaren varnar för snuskiga disktrasorna i våra hem

Det är inte bara vi människor som älskar sommaren, det gör också flertalet bakterier som kan orsaka magsjuka. 

En riktig snuskbov i dramat är disktrasan. 

– Den bör bytas ut eller tvättas varannan dag, säger läkare Susanne Saarinen i TV4 Nyhetsmorgon.

Hög luftfuktighet i kombination med värme är en perfekt miljö för bakterier att växa i. Med andra ord, bakterierna älskar sommaren! 

Ett uppenbart riskbeteende som lätt orsakar magsjuka är att låta mat stå framme varma sommardagar. Men det finns också fler saker att passa sig för i hushållet.

Skärbrädan en vanlig bakteriespridare 

En otvättad skärbräda är exempelvis en vanlig bakteriespridare bland köksredskapen. Har du skurit kött – speciellt kyckling så ska du aldrig använda samma bräda till att skära grönsaker. Det låter kanske uppenbart, men misstaget är vanligare än man kan tro och en stor orsak till spridning campylobakter, menar Susanne Saarinen. 

Skärbrädan bör dessutom bytas ut med jämna mellanrum i och med att knivmärken gör att smuts och bakterier lätt ansamlas. 

Experten varnar för snuskiga disktrasor 

En annan – kanske inte lika uppenbar bakteriebov bland köks- och städprylarna är disktrasan.

– Det är bland det snuskigaste som finns i ett hem, och disktrasorna bör bytas ut eller tvättas varannan dag, säger läkare Susanne Saarinen i en intervju med TV4 Nyhetsmorgon. 

Disktrasan är en riktig snuskbov i ditt hem. Foto: Shutterstock

Behöver inte alltid slängas 

Att byta trasor varannan dag kan tyckas slöseri, men det finns sätt att komma undan bakterierna, utan att göra sig av med trasan. De går faktiskt att både tvätta i diskmaskin, tvättmaskin eller koka dem med diskmedel. 

Det finns också knep att ta till för att hålla disktrasan fräsch längre. Eftersom bakterier trivs bäst i värme kan det exempelvis vara smart att vrida ur den i kallt vatten efter att den använts. 

Ytterligare en idé är att använda hushållspapper vid riktigt snuskiga tillfällen, som när du torkar upp rå köttsaft. På så vis sparar du disktrasan på potentiell bakterieväxt. 

Se också till att bara använda disktrasan till köksbänken och matbordet, just för att undvika onödig spridning av bakterier. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!