Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
För att kylskåpet ska hållas i bra skick behövs det storstädas minst en gång i kvartalet.
För att kylskåpet ska hållas i bra skick behövs det storstädas minst en gång i kvartalet.
För att kylskåpet ska hållas i bra skick behövs det storstädas minst en gång i kvartalet.
1 AV 2
Har du stökigt i ditt kylskåp? Här är de bästa tipsen för att få ordning och reda
2 AV 2
För att kylskåpet ska hållas i bra skick behövs det storstädas minst en gång i kvartalet.
Foto: Adobe stock

Kylskåpet en riktig bakteriehärd – så rengör du det bäst

Handen på hjärtat, när rengjorde du kylen senast? Förmodligen är det dags.

Kylskåpet är nämligen en av de snuskigaste platserna hemma och är en riktig bakteriehärd. 

Här får du bästa städknepen med ättika, bikarbonat och diskmedel.

Veronica Lundström Kristensen

Att städa kylskåpet är något många av oss gör alldeles för sällan. En snabbrengöring en gång i månaden och en storstädning i kvartalet – tidigare om det luktar illa – är rekommendationen att rengöra det.

I en intervju med LEVA&BO har bakterie- och städexperten Marie-Louise Danielsson berättat att köket är en av de snuskigaste platserna hemma och avrinningshålet i kylskåpet en riktig bakteriehärd där köldälskande bakterier och deras avföring samlas i en geléliknande klump.  

Så med tanke på att vi förvarar det mesta av det vi stoppar i oss i kylskåpet är det nog en bra idé att rengöra lite oftare, för att undvika att bli sjuk men också för att minska matsvinnet.

Luktar det illa i kylskåpet kan det vara så att du har fel temperatur i kylen. Mellan 3-5 grader är riktpunkten för att maten ska hålla sig fräsch så länge som möjligt.

Hur rengör man kylskåpet enklast då?

Ta ut alla matvaror ur kylen och ställ gärna de känsligaste i en kylväska, på balkongen eller altanen om säsongen är rätt. Är det dags för en grovrengöring kan det vara en bra idé att stänga av kylskåpet för att minska elförbrukningen när dörren behöver stå öppen länge.

Luktar det illa i kylskåpet kan det vara så att du har fel temperatur i kylen. Rekommendationen är 3-5 grader för att maten ska hålla sig fräsch så länge som möjligt. Foto: Adobe stock

Rengör insidan av kylskåpet

Det bästa är att ta bort matrester och smutsfläckar så snart de uppstår. Men när de väl är där rengör du bäst genom att använda en trasa och rengöringssprej av ättika och diskmedel. Båda löser upp smuts och ättikan hjälper dessutom till att få bort dålig lukt och eventuellt mögel. 

Vid en storstädning är det enklast att ta ut alla lådor och hyllplan och diska dem för hand. Är det mycket ingrodda fläckar och missfärgningar i plasten inuti kylen kan du strö ut bikarbonat på ytan, spreja på ättikablandningen och låta verka en stund innan du gnuggar bort smutsen. Torka rent taket, väggar och botten på kylskåpet med en trasa med ljummet vatten och sedan eventuellt en torr handduk för att få bort kondens.

Har du en delad kyl med inbyggd vattentank ska du rengöra filtret åtminstone fyra gånger per år eftersom det förhindrar igentäppning. Om filtret kan kastas, byt det två gånger per år.

Gör rent avrinningshålet och dräneringsskålen

Allt överflödigt vatten som kommer från kylskåpet hamnar i en avrinningsskål som vanligtvis sitter på baksidan. Den kan också vara placerad i botten på främre delen av kylen och du kan behöva ta bort bottenpanelen. 

Töm och rengör skålen med ättikasprejen eller såpvatten, torka sedan med ren trasa. Detta behöver inte göras ofta eftersom vattnet oftast dunstar. Glöm däremot inte att göra rent det lilla avrinningshålet som leder till skålen regelbundet, annars kan det blockeras och vattnet rinna ut i kylskåpet. En bomullstops eller piprensare fungerar bra för att komma åt.

Rengör bakom och under kylskåpet

Då och då behöver du dra fram kylskåpet och dammsuga bakom och under. Har du inbyggda vitvaror är detta något du behöver göra mer sällan. 

På baksidan av kylen sitter nämligen spolar som driver ut het luft som har samlats på insidan av kylen. Blir spolarna smutsiga och dammiga får kylen svårare att hålla kylan, motorn får arbeta hårdare och drar mer el. Därför ska du dammsuga och torka av spolarna åtminstone en gång per säsong. 

Torka rent kylskåpets utsida

Kylskåpets utsida rengör du enklast genom att torka av med en trasa och rengöringssprej. Är kylen i rostfritt stål polerar du snabbt bort fingeravtryck med vanlig matolja som håller rostfritt stål skinande rent längre.

När du ändå är i städtagen – passa på att frosta av frysen. Så här gör du det supersnabbt! 

LÄS MER: Så lätt får du bort smuts och mögel från kaklet 

LÄS MER: Städa med bikarbonat och ättika – smarta tips och städknep

LÄS MER: Din säng är full av bakterier – knepet gör den som ny

Se även: