1 AV 3
Har du gamla verktyg med rostiga fläckar? Testa tricket med ättika – funkar på bara några minuter.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
För att få bort rost på cykeln kan svinto vara det enklaste sättet.
Foto: Istock
3 AV 3
Ättika och ättiksprit är bra rengörare till mycket – bland annat rost. Den 24-procentiga ättikan passar bäst till stora rostangrepp men även den 12-procentiga kan fungera bra.
Foto: Johanna Lundholm

Knepet för att ta bort rost – utan skadliga kemikalier

Har dina verktyg, trädgårdsredskap eller cykeldelar fått rostiga fläckar? Ingen fara! De går ofta att få bort och det tar bara några minuter. Allt som behövs? Ättika.

Här får du veta hur det fungerar – och tips på två andra knep som trollar bort rost!

Veronica Lundström Kristensen

Rostiga skiftnycklar, sågar och trädgårdsspadar kan bli som nya igen – om man sänker ner dem i ättika en stund. Är de roströda fläckarna ytliga kan det räcka med så lite som fem minuter i ättiksyra för att rosten ska försvinna. 

Så innan du springer till affären för att köpa rostlösningar som kan vara skadliga, är det här tricket värt att testa! 

Så tar du bort rost med ättika

Börja med att ta fram en bunke, en balja eller något annat som är stort nog att rymma den rostiga prylen och häll sedan på 24-procentig ättika så att den täcker de rostiga delarna. Vid mindre angrepp kan även 12-procentig ättiksprit hjälpa. 

Låt sedan verktyget ligga i ättiksyran i 5 till 30 minuter. Skrubba därefter bort rost som inte redan lösts upp med en gammal tandborste eller liknande. Skölj ordentligt med varmt vatten och låt redskapet torka. Om rosten inte lossnat kan du upprepa proceduren eller låta verktyget ligga i ättikan längre. Det kan också hjälpa att täcka prylen med ett lager salt och skrubba med en boll aluminiumfolie. 

Riktigt rostiga verktyg kan behöva upp emot 24 timmar för att få tillbaka sin glans. De kan du ge lite extra omsorg genom att även smörja in med olja efteråt. 

Är det rostiga verktyget för stort för att rymmas i en balja kan du hälla ättikan i en sprejflaska, täcka de rostiga delarna med salt och på ättika i stället. Tänk på att skölja bort syran ordentligt efteråt. 

LÄS MER: Vad är ättika och bikarbonat – och hur kan det användas i städning 

Få bort rost med svinto 

Du kan också använda stålull för att ta bort rost. Doppa det i lite vatten och skrubba försiktigt bort rosten. Se till så att du inte repar ytan du vill få rostfri bara!

Ta bort rost med oxalsyra

Fungerar inte de två alternativen ovan kan du använda dig av oxalsyra som är effektivt för att lösa rost. Oxalsyra finns naturligt i exempelvis rabarber och är inte giftigt – det är däremot det starkare pulvret som du kan köpa i byggvaruhandeln. Här kan du läsa mer om hur du får bort fläckar med oxalsyra – nästan som magi! 

Se även: