1 av 2: Har du gamla verktyg med rostiga fläckar? Ingen fara! De går ofta att få bort och det tar bara några minuter. Foto: Istock
2 av 2: Testa tricket med ättika – syran får nämligen rosten att trilla av på bara några minuter. Foto: Shutterstock

Knepet för att ta bort rost – utan skadliga kemikalier

Har dina verktyg, trädgårdsredskap eller cykeldelar fått rostiga fläckar? Ingen fara! De går ofta att få bort och det tar bara några minuter. Allt som behövs? Ättika.

Här får du veta hur enkelt det är!

Rostiga skiftnycklar, sågar och trädgårdsspadar kan bli som nya igen – om man sänker ner dem i ättika en stund. Är de roströda fläckarna ytliga kan det räcka med så lite som fem minuter i ättiksyra för att rosten ska försvinna. 

Så innan du springer till affären för att köpa rostlösningar som kan vara skadliga, är det här tricket värt att testa!

Så tar du bort rost med ättika

Börja med att ta fram en bunke, en balja eller något annat som är stort nog att rymma den rostiga prylen och häll sedan på ättiksprit så att den täcker de rostiga delarna.

Låt sedan verktyget ligga i ättiksyran i 5 till 30 minuter. Skrubba därefter bort rost som inte redan fallit till botten, med en gammal tandborste eller liknande. Skölj ordentligt med varmt vatten och låt redskapet torka. 

Om rosten inte lossnat kan du upprepa proceduren eller låta verktyget ligga nedsänkt i ättikan längre. Riktigt rostiga verktyg kan behöva upp emot 24 timmar för att få tillbaka sin glans. De kan du ge lite extra omsorg genom att även smörja in med olja efteråt. 

Är det rostiga verktyget för stort för att rymmas i en balja kan du hälla ättikan i en sprejflaska och spreja på de rostiga delarna i stället. Tänk på att skölja bort syran ordentligt efteråt. 

LÄS MER: Stort test: Här är bästa skruvdragaren för hemmafixaren

LÄS MER: Så rengör du bäst din altan – och det här ska du absolut undvika

LÄS MER: Gör billigt, väldoftande och miljövänligt sköljmedel – av ättika 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande