Städa är inte alltid det roligaste – men det finns små knep som gör att du alltid kan ha det välstädat hemma – utan att behöva dra upp ärmarna och storstäda.
1 av 2: Städa är inte alltid det roligaste – men det finns små knep som gör att du alltid kan ha det välstädat hemma – utan att behöva dra upp ärmarna och storstäda. Foto: Colourbox
Använd dig av korgar som du lägger saker som du inte vet var du ska göra av. Ha det så under veckorna – och under helgen kan du gå igenom korgen och hitta plats åt prylarna.
2 av 2: Använd dig av korgar som du lägger saker som du inte vet var du ska göra av. Ha det så under veckorna – och under helgen kan du gå igenom korgen och hitta plats åt prylarna. Foto: Colourbox

Knepen som gör att ditt hem alltid är rent

En del har alltid så städat och plockat hemma.

Har du också undrat hur de hinner och gör?

Här avslöjar vi knepen som gör att du får likadant!

Hur du utnyttjar din helg kan skapa ångest. Man vill så mycket men hur utnyttjar man tiden på bästa sätt? Gör du för mycket kommer det kännas som att du slösat bort din lediga tid, och gör du för lite kommer veckan som följer att kännas som total kaos. Läs igenom dessa tips, som är från människor som alltid har skinande rent och städat hemma. Helgen är nämligen viktig i deras liv.

 

LÄS OCKSÅ: 9 tips för att alltid ha ett välstädat hem

1. Damma i 10 minuter

Att damma hela hemmet kan kännas stort och jobbigt, men du kommer att bli förvånad över hur mycket du faktiskt hinner på väldigt kort tid. Tricket att göra det lättare är att säga till sig själv att du bara behöver göra det i tio minuter, sedan är det ju bara att fortsätta om du känner för det.

2. Bannlys klädhögar

Alla har vi en så kallad slängklädhög, kanske din är på byrån eller en extrastol i hörnet, och högen fylls snabbt på. Vill man få det att se städat ut hemma är det avgörande att kläder hamnar på sin rätta plats från början. Häng alltid in kläder som du inte använder i garderoben direkt. Är det smutsigt, stoppa i tvättkorgen direkt. Annars får du fixa det under helgen. Det kommer att göra din kommande vecka så mycket enklare vad gäller val av kläder, och de är alltid fräscha.

 

LÄS OCKSÅ: 7 smarta saker du kan göra med handsprit

3. Töm kylen

Har du inte ätit mat som håller på att bli gammalt ännu kommer du förmodligen inte att göra det nu heller. Så i stället för att låta saker börja ruttna och mögla, använd söndagseftermiddagen till att kasta dålig mat, om du inte vill laga till den då förstås och göra matlåda för veckan.

4. Håll efter

Foto: Lev Dolgachov

Livet är stressigt, så försök hitta en metod som fungerar för dig på helgen. Grunden handlar om att hålla efter hela veckan så inte saker samlas på hög och blir överväldigande och ”svämmar över”. Det är något du kan fundera på när du plockar och håller på.

5. 15-minutersregeln

Om du tillämpar 15-minutersregeln de andra dagarna i veckan, städa i 15 minuter varje dag, då kan du på helgen ägna dig åt något större och jobbigare projekt som att rensa skafferiet eller städa i skåpet under diskhon, linneskåpet eller städskrubben. De som kan det här med att hålla ordning hemma vet också att inte försöka göra för mycket på en gång. Känner du dig stressad av din ”att göra”-lista kommer ingenting att bli bra, och risken är att det blir ingenting gjort i stället. Välj ut en grej under helgen. Det kommer fler dagar.

 

LÄS OCKSÅ: Fuskstäda och få skinande rent ändå

6. Samlingskorgar

De här personerna använder sig av korgar i boendet där man lägger saker som man inte vet var man ska göra av, under veckans alla dagar. Sedan när helgen kommer går de igenom korgarna och hittar plats åt sakerna. Detta fyller två funktioner, det minskar röran omedelbart och gör också att alla i hushållet vet var de ska leta om de inte hittar sina saker.

7. Välj ”värsta” rummet

Fokusera på det rum som är värst drabbat av röra eller smuts. Lägg all krut där denna dag. Resultatet syns direkt och måndagen kommer att kännas lättare.

8. Utnyttja tiden

Undervärdera inte betydelsen av att göra något för dig själv också på söndagen. Att kombinera städandet med egentid är det allra bästa. Till exempel kan du lägga en hårinpackning samtidigt som du viker tvätten, eller lyssna på din favorit-podcast när du dammsuger eller stryker. Det kommer också göra att det känns som att städandet går snabbare, och att du inte ”kastat” bort din helg på tråkiga saker.

 

Källa: Goodhousekeeping.com

 

LÄS OCKSÅ: 10 saker du inte visste att du kan göra med ättika

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande