1 AV 2
De är helt ofarliga, men det kan fortfarande kännas obehagligt när stora svärmar av flygmyror cirkulerar omkring en.
Foto: Istock
2 AV 2
Flygmyror är vanliga myror som parar sig och skapar nya myrsamhällen.
Foto: Istock

Bli av med flygmyror – knepen som bekämpar svärmen

De är helt ofarliga, men det kan fortfarande kännas obehagligt när stora svärmar av flygmyror cirkulerar omkring en.

Som tur är går det att bli av med dem.

Här är bästa knepen för att lyckas. 

Vad är flygmyror – och varför kommer de?

Flygmyrorna är helt ofarliga, men många upplever dem som obehagliga och riktigt jobbiga. De är vanliga myror – honor och hanar som är ute efter att para sig och skapa nya myrsamhällen. Alla myror i ett myrsamhälle, förutom drottningen, är sterila och därför behöver myrkolonin producera fertila myror för att kunna starta nya myrsamhällen. De fertila myrorna kallas flygmyror och har stora vingar.

Myrorna svärmar när de parar sig. Hanarna slåss om att få para sig och när de har gjort det dör de. Då är deras livsuppgift fullbordad. Honorna däremot flyger vidare, gräver ner sig och lägger ägg för att bygga upp nya samhällen. Under denna tid biter hon också av sig sina vingar och blir en drottning.

Myrornas parningsspel är över på några timmar.

När svärmar flygmyror?

När myrorna svärmar beror på vilken sorts myrart man tittar på. Den vanliga Lasius niger kan svärma från juni till augusti och föredrar varma, regnfria dagar nära ett åskoväder. Ofta är det särskilt under sensommaren som flygmyrorna festar loss och stora svärmar kan invadera våra hem. Flygmyrorna gillar generellt värme och behöver en specifik temperatur för att kunna flyga.

När det är dags att svärma kan man räkna med att alla kolonier gör det samtidigt. De är nämligen väldigt synkroniserade och kan ofta börja flyga exakt samtidigt – på så viss kan invadera platser eftersom de är så många.

1 AV 2
Flygmyrorna försvinner fort, vilket kan vara skönt att veta för den som tycker att de är otrevliga.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Flygmyrorna är helt ofarliga, men många upplever dem som obehagliga och riktigt jobbiga.
Foto: Shutterstock

Hur får man bort flygmyrorna? Så kan du bekämpa dem

Som sagt – flygmyrorna är ofarliga, men kan vara obehagliga. Det finns några effektfulla knep som får bort dem.

1. Använd rödcederolja mot flygmyror

Rödcederolja är en eterisk olja som ofta utvinns ur amerikanskt rödcederträd. Oljan kan användas både som doftsättare och till småkrypsbekämpning. En del menar att rödcederoljan är det absolut bästa sättet för att bli av med just flygmyror. 

Blanda oljan med vatten och spreja på de områden där de ansamlas exempelvis längst myrornas gångar, golvlister och under mattor. 

2. Ta hjälp av dammsugaren 

Råkar du hamna mitt i en svärm så kan dammsugaren fungera som en förlängd arm. En förutsättning är dock att myrorna befinner sig tillräckligt nära ett vägguttag om dammsugaren inte är sladdlös. 

3. Spruta vatten och ättika 

Ättika är för många en älskad produkt och är i åtskilliga husmorstips omnämnd som räddare i nöden. Inte minst fungerar den utmärkt till att bekämpa irriterande småkryp. Blanda ättikan med vatten och eventuellt lite tvål. Gå sedan loss på de myrdrabbade områdena. Effektivt och miljövänligt. 

4. Blanda tvål och pepparmyntsolja 

En annan blandning värd att testa är tvål och pepparmyntsolja. Flygmyrorna ogillar starkt doften av pepparmynta och de tycker heller inte om tvål. Blanda ingredienserna med vatten i en sprayflaska och spruta på drabbade områden. 

En mer långsiktig lösning skulle kunna vara att odla pepparmynta runt huset och använda växten till att gnida in de områden där flygmyrorna gärna tar sig in. 

5. Strö kanel på angripna områden 

På samma sätt som vanliga myror inte gillar kanel, gör heller inte de vingbeklädda varianterna det. Det är kryddans starka doft som skrämmer i väg krypen. Även andra kryddor så som svartpeppar, nejlika och chilipulver kan funka.  

Skulle du mot förmodan – trots alla smarta knep ändå inte bli av med flygmyrorna, så är det tyvärr bara att vänta ut. Det som ändå är positivt är att hanarna dör direkt efter befruktning och honorna tappar sina vingar. Flygperioden varar med andra ord bara ett par dagar. 

LÄS MER: Så slipper du myrorna – de enklaste knepen