De är helt ofarliga, men det kan fortfarande kännas obehagligt när stora svärmar av flygmyror cirkulerar omkring en.
De är helt ofarliga, men det kan fortfarande kännas obehagligt när stora svärmar av flygmyror cirkulerar omkring en. Foto: Shutterstock

Knep för att bli av med äckliga flygmyror

De är helt ofarliga, men det kan fortfarande kännas obehagligt när stora svärmar av flygmyror cirkulerar omkring en. Som tur är går det att bli av med dem. Här är bästa knepen för att lyckas. 

Speciellt under sensommaren festar flygmyrorna loss och stora svärmar kan invadera våra hem. Förvisso är de helt ofarliga men många upplever dem som obehagliga och riktigt jobbiga. Men det går att bli av med de vingbeklädda krypen. 

1. Använd rödcederolja

Rödcederolja är en eterisk olja som ofta utvinns ur amerikanskt rödcederträd. Oljan kan användas både som doftsättare och till småkrypsbekämpning. En del menar att rödcederoljan är det absolut bästa sättet för att bli av med just flygmyror. 

Spreja på de områden där de ansamlas exempelvis längst myrornas gångar, golvlister och under mattor. 

2. Ta hjälp av dammsugaren 

Råkar du hamna mitt i en svärm så kan dammsugaren fungera som en förlängd arm. En förutsättning är dock att myrorna befinner sig tillräckligt nära ett vägguttag om dammsugaren inte är sladdlös. 

3. Spruta vatten och ättika 

Ättika är för många en älskad produkt och är i åtskilliga husmorstips omnämnd som räddare i nöden. Inte minst fungerar den utmärkt till att bekämpa irriterande småkryp. Blanda ättikan med vatten och eventuellt lite tvål. Gå sedan loss på de myrdrabbade områdena. Effektivt och miljövänligt. 

4. Blanda tvål och pepparmyntsolja 

En annan blandning värd att testa är tvål och pepparmyntsolja. Flygmyrorna ogillar starkt doften av pepparmynt och de tycker heller inte om tvål. Blanda ingredienserna i en sprayflaska och spruta på drabbade områden. 

En mer långsiktig lösning skulle kunna vara att odla pepparmynta runt huset och använda växten till att gnida in de områden där flygmyrorna gärna tar sig in. 

5. Strö kanel på angripna områden 

På samma sätt som vanliga myror inte gillar kanel, gör heller inte de vingbeklädda varianterna det. Det är kryddans starka doft som skrämmer i väg krypen. Även andra kryddor så som svartpeppar, nejlika och chilipulver kan funka. 

6. Ta till vanligt myrmedel 

Vanligt bekämpningsmedel mot myror fungerar oftast också på de med vingar. Googla runt och se vad du kan hitta. Testa dig sedan fram till den sort du tycker fungerar bäst. 

7. Slå ihjäl med gårdagens tidning 

Ett klassiskt men effektivt tips är att rulla ihop en gammal tidning för att med egen kraft slå ihjäl inkräktarna. Självklart fungerar vanliga myggsmällare och andra tillhyggen lika bra. 

8. Ta död på myrorna med Fun Light 

Fun light, alltså saft utan vanligt socker innehåller sötningsmedlet aspartam som för flygmyror är rena giftet. Häll lite saft på väl utvalda ställen och myrorna dör som flugor. Säkerligen fungerar även annan typ av light läsk - så länge den sötast med aspartam. 

Skulle du mot förmodan – trots alla smarta knep ändå inte bli av med flygmyrorna, så är det tyvärr bara att vänta ut. Det som ändå är positivt är att hanarna dör direkt efter befruktning och honorna tappar sina vingar. Flygperioden varar med andra ord bara ett par dagar. 

Flygperioden varar bara ett par dagar, vilket kan vara skönt att veta. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Så slipper du myrorna – de enklaste knepen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!