Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>För hemmet>Husmorstips

Publicerad 17 nov 2016 10:03

Känd forskare: Sluta städa – det är helt meningslöst!

”Alla påstår att vi har så lite tid, och då är det fruktansvärt konstigt att folk hinner ägna sig åt sådant här nonsens", säger Agnes Wold om hygienhetsen.

”Alla påstår att vi har så lite tid, och då är det fruktansvärt konstigt att folk hinner ägna sig åt sådant här nonsens", säger Agnes Wold om hygienhetsen.

1/3

”De har blivit indoktrinerade i hela sitt liv hur viktigt det är att städa för  att få bort bakterier. Det är det inte", säger Agnes.

”De har blivit indoktrinerade i hela sitt liv hur viktigt det är att städa för att få bort bakterier. Det är det inte", säger Agnes.

2/3

Foto: ROBIN ARON

Vi lever i städningens och renlighetens stora tid. Många lägger ned oändligt med tid på att städa och hålla snyggt hemma.

Vi lever i städningens och renlighetens stora tid. Många lägger ned oändligt med tid på att städa och hålla snyggt hemma.

3/3

Foto: Fotolia

Tillhör du dem som tycker städning är viktigt?

Eller bryr du dig inte om dammråttorna i hörnen?

Enligt känd forskare är städning helt meningslöst!

Vi lever i städningens och renlighetens stora tid. Många lägger ned oändligt med tid på att städa och hålla snyggt hemma. Mitt emellan barnhämtningar, matlagningar, jobb och annan stress. 

Men så finns det ett fåtal som vågar stå emot grupptrycket, och inte bryr sig nämnvärt om dammråttor och annan skit i hörnen. 

 

LÄS OCKSÅ: 9 tips för att alltid ha ett välstädat hem

Nu kan du dra en lättnadens suck

Tillhör du dem kan du dra en lättnadens suck nu. Faktiskt även om du tillhör den första kategorin, för då kan du dra ned på städstressen. 

Enligt forskaren Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, och expert på hygien och renhet, finns det ingen som helst anledning att oroa sig över stök och smuts.

 

LÄS OCKSÅ: Ny större silverfisk sprider sig i nya hus

Damm är helt ofarligt

– Alla påstår att vi har så lite tid, och då är det fruktansvärt konstigt att folk hinner ägna sig åt sådant här nonsens, säger Agnes Wold om hygienhetsen till Ttela. 

Enligt Agnes är damm helt ofarligt, och hon som föreläser om just detta säger att många, framför allt kvinnor, blir lättade när de får reda på sanningen.

Kan inte städa bort bakterier

– De har blivit indoktrinerade i hela sitt liv hur viktigt det är att städa för att få bort bakterier. Det är det inte, säger Agnes till Ttela.

Anledningen till städhysterin är att vi förr trodde att dammet var anledningen till att infektionssjukdomar spreds. Men det är helt fel, liksom att städning skulle hjälpa mot sjukdomar. 

– Städa är helt meningslöst, eftersom deras affärsidé är att sprida sig mellan människor, säger Wold till Ttela.

 

LÄS OCKSÅ:

Ny forskning visar: bra att ha stökigt hemma 

10 myter om städning – det trodde vi inte! 

Ikea Ps 2017 – se första bilderna på nya kollektionen