1 AV 3
Kaffesump tar bort dåliga lukter, ohyra och ingrodd smuts.
Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto
2 AV 3
Luktar det illa i garderoben? Torka sumpen och lägg den i en skål och stoppa in i garderoben. Det kommer att neutralisera alla dofter.
Foto: Getty Images
3 AV 3
Kaffesump i jorden minskar pH-värdet och ger färggrannare blommor.
Foto: Shutterstock

Därför ska du inte kasta kaffesumpen

Kaffesump tar bort dåliga lukter, ohyra och ingrodd smuts.

Men kan även få bort ishalka och laga möbler.

Efter dessa 11 smarta tips kommer du aldrig mer kasta kaffesumpen!

Sverige dricker näst mest kaffe i hela världen. Enligt en undersökning från 2007 dricker vi svenskar i snitt 157 liter kaffe per invånare, vilket motsvarar nästan 3,5 koppar om dagen.

Det betyder enorma mängder kaffesump som bara slängs bort. Helt i onödan!

Läs våra 11 tips nedan och se allt användbart du kan ha sumpen till i stället. Och, är du inte kaffedrickare, de flesta kaffeserveringar ger dig gärna sin sump gratis om du frågar.

LÄS MER: Därför borde du alltid tvätta med ättika

1. Slipp is och halka

Strössla isiga gångbanor med kaffesump. Torkad kaffesump utgör nämligen ett bra grus att sprida på isig mark. Det påverkar inte miljön och syran hjälper till att smälta isen.

 

LÄS MER: Annas geniala idé till kaffet – hemsydda kaffefilter i retrostil

2. Ta bort dålig lukt

Torka först sumpen på en bakplåt och lägg det sedan i en skål och stoppa in i kylskåpet eller frysen. Det kommer att neutralisera alla dofter. Funkar även bra i garderober och husvagnar som luktar instängt.

3. Håll katterna borta

Är du trött på grannens katter som springer omkring i dina rabatter, gräver och uträttar sina behov? Då ska du strö lite av kaffesumpen och apelsinskal där.

Foto: Colourbox

4. Ta bort repor i trämöbler

Om du råkat repa en mörk trämöbel kan du använd kaffesumpen för att ta bort det. Gör en tjock pasta av lite sump och en matsked olivolja. Gnugga sedan in det i repan. Torka torrt.

5. Rengör svårdiskade kastruller

Lite kaffesump på en trasa kan hjälpa till att ta bort smuts i stekpannor och kastruller. Se bara till att inte använda den på keramik eller saker som lätt tappar färg.

LÄS MER: Därför ska du alltid vända på äggen i kartongen

6. Ta bort djurlöss

Efter att ha badat din hund eller katt, gnugga in 1-2 koppar med kaffesump i pälsen och skölj sedan väl. Det både dödar löss och gör pälsen silkeslen.

Det kan vara bra att testa på ett mindre område på djurets hud först, för att se att huden inte blir irriterad. Precis som människor har även djur olika känslig hud.

7. Slipp illaluktande händer

Ha alltid kaffesump i en burk under diskhon. Nästa gång du ska skiva lök, vitlök, fisk eller annat vars doft sätter sig fast i händerna – ta lite sump och gnugga det mellan händerna och skölj. All lukt borta! Dessutom får du en härlig skrubb!

Foto: Colourbox

8. Slipp askdammet

När du ska sopa upp askan från din spis, lägg dit fuktig kaffesump först och du slipper alla dammoln.

9. Ge träet en antik look

Om du vill få nytt trä att se antikt ut kan du använda den här tekniken och kaffesump.

10. Färggrannare blommor

Kaffesump i jorden kommer minska pH-värdet och ge dig färggrannare blommor. Funkar även på blommor inomhus. Då har det också den fiffiga funktionen att det blir som en luftfräschare i rummet.

Foto: Fotolia

11. Ökad skörd

Till skillnad från maskar, gillar inte sniglar och andra insekter såsom myror, syran i kaffe och kommer att hålla sig långt borta från jorden om den är beströdd med kaffe.

LÄS MER: Din kaffebryggare är en bakteriehärd – så enkelt rengör du den

OBS! Om du vet med dig att det finns många fåglar där du bor ska du vara försiktig med att strö ut kaffesump på marken där de går och letar mat. Fåglar kan bli koffeinförgiftade vilket kan vara dödligt för dem, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt som menar att kaffesump inte bör slängas ut eller förvaras så de är tillgängliga för vilda djur.

Källor: Buzzfeed, Familjeliv, Yankeemagazine