Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En kaffekokare som används dagligen behöver avkalkas ungefär en gång i månaden – men kannan, locket och filtret behöver sköljas med varmt vatten och diskmedel varje dag.En kaffekokare som används dagligen behöver avkalkas ungefär en gång i månaden – men kannan, locket och filtret behöver sköljas med varmt vatten och diskmedel varje dag.En kaffekokare som används dagligen behöver avkalkas ungefär en gång i månaden – men kannan, locket och filtret behöver sköljas med varmt vatten och diskmedel varje dag.
1 AV 2
Allt du behöver är ättika och vatten
2 AV 2
En kaffekokare som används dagligen behöver avkalkas ungefär en gång i månaden – men kannan, locket och filtret behöver sköljas med varmt vatten och diskmedel varje dag.
Foto: Istock

Rengöra kaffebryggaren med ättika – så här gör du

Dags att rengöra eller avkalka kaffebryggaren?

Det är troligen inte en dag för sent – många kaffebryggare innehåller nämligen mögel eftersom de rengörs för sällan.

Här är enkla knepet med ättika som hjälper dig med rengöringen!

Sugen på en kopp varmt, nybryggt, härligt kaffe? Kanske inte om du visste att din kaffebryggare förmodligen är en bakteriehärd full av mögel.

I ungefär varannan kaffekokare växer både svamp och mögel, och dessutom har många kaffebryggare i hemmen ett högre antal bakterier än både dörrhandtaget till badrummet och toalettstolen. Det har en studie från hälso- och miljöorganisationen NSF International visat. En kopp kaffe innehåller alltså troligtvis betydligt mer än bara kaffe – många får även i sig riktigt otrevliga bakterier som i värsta fall skulle kunna göra en sjuk. Åtminstone för den som rengör kaffebryggaren alldeles för sällan. Plötsligt känns morgonkoppen eller eftermiddagskoppen inte lika lockande.

Bakterier trivs och frodas i kaffebryggaren

Många av oss använder kaffekokaren dagligen – men få av oss gör ren den i närheten så ofta som vi borde. Kaffebryggaren är en varm och fuktig miljö där mögel och bakterier frodas och stortrivs.

En vanlig kaffekokare som används dagligen behöver avkalkas ungefär en gång i månaden, eller varannan-var tredje månad för den som bor på en ort där vattnet är mjukt. Däremot behöver kannan, locket och filtret rengöras varje dag med varmt vatten med lite diskmedel.

Hett vatten räcker inte när du ska rengöra kaffebryggaren. Den som vill rengöra den ordentligt ska använda sig av ättika, eftersom det tar bort kalkavlagringar.

En kopp kaffe full av bakterier?En kopp kaffe full av bakterier?En kopp kaffe full av bakterier?
En kopp kaffe full av bakterier? Foto: Istock

Så avkalkar du kaffebryggaren – med ättika

1. Fyll kaffebryggarens vattenbehållare med lika mycket ättikssprit (12 procent) som vatten. Lägg i ett pappersfilter. Låt det brygga till halva behållaren är tom.
2. Stäng av kaffebryggaren och låt den vara i en halvtimme. Fortsätt sedan bryggningen så att allt vatten rinner igenom.
3. Skölj maskinen genom att använda ett nytt pappersfilter och brygg en kanna med bara vatten. Gör detta två gånger.
4. Fyll kannan med varmt vatten, lite diskmedel och lite ris som skonsamt fungerar lätt slipande. Rör runt mixen ett tag och använd sedan en svamp att skrubba med och ta bort allt kladd. Skölj och låt torka.
5. Torka av utsidan på kaffemaskinen med en fuktig trasa.

Har du en perkolator? Så kan du rengöra den

Behöver du avkalka din perkolator använder du citron eller ättika. Starta perkolatorn med en liter vatten och saften från en pressad citron. Kör bryggaren en gång. Låt den sedan stå en halvtimme.

Vill du i stället använda ättika fyller du upp behållaren med en liter ättika. Starta den inte, utan låt den i stället stå i en timme. Var noga med att skölja ordentligt efteråt.

LÄS MER: Därför ska du koka citronerna i vattenkokaren

Se även: