1 AV 3
Allt du behöver är ättika och vatten
2 AV 3
En kopp kaffe full av bakterier.
Foto: iStock
3 AV 3
En kaffekokare som används dagligen behöver avkalkas ungefär en gång i månaden – men kannan, locket och filtret behöver sköljas med varmt vatten och diskmedel varje dag.
Foto: Istock

Kaffebryggaren en riktig bakteriehärd – så rengör du den bäst

Sugen på en kopp varmt, nybryggt, härligt kaffe?

Kanske inte om du visste att din kaffebryggare förmodligen innehåller mögel.

Det är hög tid att göra rent den. Här är enkla knepet hur du rengör kaffebryggaren!

I ungefär varannan kaffekokare växer det både svamp och mögel. Det visade bland annat en studie av NSF International 2011, enligt Huffington Post. Dessutom har många kaffebryggare i hemmen ett högre antal bakterier än både dörrhandtaget till badrummet och toalettstolen. En kopp kaffe innehåller alltså betydligt mer än bara kaffe – många får även i sig riktigt otrevliga bakterier som i värsta fall skulle kunna göra en sjuk. Åtminstone för den som rengör kaffebryggaren alldeles för sällan. Plötsligt känns inte morgonkoppen eller eftermiddagskoppen lika lockande.

Bakterier trivs och frodas i kaffebryggaren

Många av oss använder kaffekokaren dagligen – men få av oss gör ren den i närheten så ofta som vi borde. Kaffebryggaren är en varm och fuktig miljö där mögel och bakterier frodas och stortrivs.

En vanlig kaffekokare som används dagligen behöver avkalkas ungefär en gång i månaden, eller varannan-var tredje månad för den som bor på en ort där vattnet är mjukt. Däremot behöver kannan, locket och filtret rengöras varje dag med varmt vatten med lite diskmedel.

Hett vatten räcker inte när du ska rengöra kaffebryggaren. Den som vill rengöra den ordentligt ska använda sig av ättika, eftersom det tar bort kalkavlagringar.

Så avkalkar du kaffebryggaren – med ättika

1. Fyll kaffebryggarens vattenbehållare med lika mycket ättikssprit (12 procent) som vatten. Lägg i ett pappersfilter. Låt det brygga till halva behållaren är tom.
2. Stäng av kaffebryggaren och låt den vara i en halvtimme. Fortsätt sedan bryggningen så att allt vatten rinner igenom.
3. Skölj maskinen genom att använda ett nytt pappersfilter och brygg en kanna med bara vatten. Gör detta två gånger.
4. Fyll kannan med varmt vatten, lite diskmedel och lite ris som skonsamt fungerar lätt slipande. Rör runt mixen ett tag och använd sedan en svamp att skrubba med och ta bort allt kladd. Skölj och låt torka.
5. Torka av utsidan på kaffemaskinen med en fuktig trasa.

Har du en perkolator? Så kan du rengöra den

Behöver du avkalka din perkolator använder du citron eller ättika. Starka perkolatorn med en liter vatten och saften från en pressad citron. Kör bryggaren en gång. Låt den sedan stå en halvtimme.

Vill du i stället använda ättika fyller du upp behållaren med en liter ättika. Starta den inte, utan låt den i stället stå i en timme. Var noga med att skölja ordentligt efteråt.

LÄS MER: Därför ska du koka citronerna i vattenkokaren

LÄS MER: Köpa kaffebryggare? Guide till populära bryggare 

Se även: