Kaffebryggaren en riktig bakteriehärd – så rengör du den bäst

1 av 2: Allt du behöver är ättika och vatten

En kaffekokare som används dagligen behöver avkalkas ungefär en gång i månaden – men kannan, locket och filtret behöver sköljas med varmt vatten och diskmedel varje dag.

Foto: Istock

2 av 2: En kaffekokare som används dagligen behöver avkalkas ungefär en gång i månaden – men kannan, locket och filtret behöver sköljas med varmt vatten och diskmedel varje dag.

Sugen på en kopp varmt, nybryggt, härligt kaffe?

Kanske inte om du visste att din kaffebryggare förmodligen innehåller mögel.

Det är hög tid att göra rent den. Här är enkla knepet hur du rengör kaffebryggaren!

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

I ungefär varannan kaffekokare växer det svamp och mögel. Det visade en studie av NSF International 2011, enligt Huffington Post. Dessutom har många kaffebryggare i hemmen ett högre antal bakterier än både dörrhandtaget till badrummet och toalettstolen. En kopp kaffe innehåller alltså mer än bara kaffe – många får även i sig riktigt otrevliga bakterier som i värsta fall kan göra en sjuk.

Bakterier trivs och frodas i kaffebryggaren

Många av oss använder kaffekokaren dagligen – men få av oss gör ren den i närheten så ofta som vi borde. Kaffebryggaren är en varm och fuktig miljö där mögel och bakterier frodas och stortrivs.

En vanlig kaffekokare som används dagligen behöver avkalkas ungefär en gång i månaden, eller varannan-var tredje månad för den som bor på en ort där vattnet är mjukt. Däremot behöver kannan, locket och filtret rengöras varje dag med varmt vatten med lite diskmedel.

Hett vatten räcker inte när du ska rengöra kaffebryggaren. Den som vill rengöra den ordentligt ska använda sig av ättika, eftersom det tar bort kalkavlagringar.

Foto: Istock

En kopp kaffe full av bakterier.

Så rengör du kaffebryggaren – med ättika

1. Fyll kaffebryggarens vattenbehållare med lika mycket ättika som vatten. Lägg i ett pappersfilter. Låt det brygga till halva behållaren är tom.

2. Stäng av kaffebryggaren och låt den vara i en halvtimme. Fortsätt sedan bryggningen så att allt vatten rinner igenom.

3. Skölj maskinen genom att använda ett nytt pappersfilter och brygg en kanna med bara vatten. Gör detta två gånger.

4. Fyll kannan med varmt vatten, lite diskmedel och lite ris som skonsamt fungerar lätt slipande. Rör runt mixen ett tag och använd sedan en svamp att skrubba med och ta bort allt kladd. Skölj och låt torka.

5. Torka av utsidan på kaffemaskinen med en fuktig trasa.

STORT TEST: Här är bästa espressomaskinen 

LÄS MER: Därför borde du alltid tvätta med ättika 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande