Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Ett täcke som ligger på plats i påslakanet kan vara avgörande för både en god natts sömns och relationen till ens partner.
Foto: Fotolia
2 AV 3
Att Ikea slutade tillverka påslakan med hål gör människor rosenrasande.
Foto: Fotolia
3 AV 3
Elenor fick spader när hon skulle bädda sin sons säng och det inte fanns några hål. Då tog hon ett drastiskt beslut som räddade situationen och nu hyllas på nätet...
Foto: Privat

Ilskan mot Ikeas lakan fick Eleonor att göra något galet

Att Ikea slutade tillverka lakan med hål i upprör väldigt många. 

En av dem är Eleonor som i rent vredesmod löste det på sitt sätt.

Se hennes ”galna” lösning som skapar succé och debatt på Facebook!

Det här med täcket som åker ned i påslakanet och knölar sig är något de allra flesta kan relatera till. Det om något kan förstöra nattsömnen och skapa irritation. Inte är det bra för relationen heller. För att inte tala om när man ska bädda rent. Hur i hela friden får man påslakanet på plats om det inte är hål i hörnen? Säg den som inte svär över detta varje gång det händer?!

Att det i dag faktiskt är 11 år sedan Ikea slutade tillverka sina lakan med hål i betyder inte att folk har glömt. Många har kvar sina lakan från den tiden eller blir påminda när de hittar hål-lakan på andra ställen. Få saker har gjort och gör så många människor så upprörda vad gäller Ikea och lakan i synnerhet. 

LÄS OCKSÅ: Världens största familjesäng går nu att köpa i Sverige  

Foto: Getty Images

Därför slutade Ikea med att tillverka lakanen

Debatterna på nätet blossar upp i omgångar. Inte minst på Ikeas egen Facebooksida. Så varför slutade de då med de så populära hålen? Det var för att många i andra länder returnerade sina lakan eftersom de trodde att de var trasiga eller felsydda:

”Anledningen till att vi inte har hålen upptill på påslakanen är att vi ska ha samma standard på detta som i övriga EU. I många länder i Europa har man inte dessa hål. Därför sys dessa likadant till alla länder”, skriver företaget på Facebook.

Foto: Fotolia

Eleonor var trött och frusen när hon fick den tokiga idén

En som proppen gick ur för en sen kväll när hon skulle bädda rent i sonens säng var Eleonor Leijström, 42, från Haninge utanför Stockholm.

– Jag var supertrött och frusen, så där som man kan vara sent på kvällen, berättar hon för Leva & Bo. Samtidigt höll jag på att bli tokig av att inte hitta täcket under påslakanet så det skulle lägga sig rätt.

Det var då den galna idén kom till. Eleonor gick impulsivt och hämtade en sax. 

– Jag tog helt sonika saxen till hjälp, säger Eleonor som klippte bort två hörn i påslakanet. Fort skulle det gå!

LÄS OCKSÅ: Stor säng-guide – det här ska du tänka på när du köper ny säng

Foto: Privat

Reaktionerna på Facebook fullkomligt exploderade

Har fler lakan råkat ut för din sax?

– Ja, jag har klippt flera lakan, haha. Dock inte lika slarvigt som denna trötta kväll. Det går att klippa ”snyggare”.

Även om det inte blev så snyggt fungerade i alla fall allt som det skulle, och det var ju ändå poängen. Elenor tog kort på lakanet och la ut det i Facebook-gruppen ”Family Living – the true story” och där lät inte reaktionerna vänta på sig – det fullkomligt exploderade. 

Så här skrev Elenor: ”När man håller på att bli galen när täcket korvar sig och hålen inte längre finns på påslakanet”, och la samtidigt ut den här bilden: 

Foto: Privat

”Jag totalvägrar köpa påslakan på Ikea av denna anledning”

Den har i dagsläget setts av över 13 000 människor och kommentarerna är hundratals: ”Haha! Har precis likadana sängkläder till barnen, men vi använder dem bara på sommaren när det räcker att sova med påslakan utan täcke”,  ”Lösningsorienterat”, ”Gjort exakt samma sak med mina Ikea-påslakan, har Kingsizetäcke och det är helt omöjligt att få till täcket utan att det blir en 'knöl' på mitten”, ”Själv brukar jag sprätta upp och fålla, men det känns ju onödigt avancerat i jämförelse”, ”Jag har gjort precis samma sak på flertal påslakan, är ju bästa lösningen”. 

LÄS OCKSÅ: Så sover du bättre om natten – 9 smarta tips

Foto: Privat

Många människor är arga och tycker att Ikea har svikit dem:

”Vi köper inga påslakan på Ikea längre på grund av att de har tagit bort hålen för att anpassa sig till de andra länderna??? Vore det inte bättre att de anpassade sig till oss? Ikea är väl ändå svenskt!”, ”Det är oavsett ett hån mot utvecklingen som ändå sker i form av praktiska lösningar. Jättekonstigt!”, ”Jag totalvägrar köpa påslakan på Ikea av denna anledning. Jag blir galen på detta”.

”Jag tror att Sverige är det enda landet med detta påhitt”

Foto: Fotolia

För inflyttade i Sverige var och är dessa lakan med hål i något konstigt: ”Jag tror att Sverige är det enda landet med detta påhitt. Tog mig lång tid att vänja mig till systemet, kändes fel i början även om det kan vara praktiskt”, ”Roligt att det funkar nästan överallt i världen men inte i Sverige. Måste vara en fråga om vanor...”, ”Har inte sett det innan jag kom till Sverige. Kärlek från första ögonkastet!”, ”Danska påslakan har inget hål (jag är dansk) och tyckte hålen var fruktansvärda i min svenska mans påslakan”.

Helen Ericsson från Kristianstad har en annan idé med gummisnoddar... Foto: Privat

Att klippa är drastiskt och blir inte jättesnyggt. Å andra sidan, vem ska gå där och titta? För den som har lite mer tid går det ju också bra att sprätta och sedan sy fint. Kreativiteten är stor och förslagen på alternativ är flera. Helen Ericsson, 49, Kristianstad använder till exempel gummiband.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du aldrig sova under samma täcke som din partner

Foto: Privat

– Sonen sprattlade jättemycket varje natt så fibertäcket kröp utanför, berättar hon för Leva & Bo. Varenda morgon fick jag fixa till detta och tröttnade. Då köpte jag gummiband och satte i alla hörnen. Problemet löst!

Flera tips på ställen som fortfarande säljer hål-lakan

– Det eländiga rörliga täcket är nu helt stilla. Det varken snurrar sig inuti eller kryper ut ur hålet nedtill. Funkar jättebra!

Någon undrar om inte hörnen med sina ”gummibandstorn” är störiga när man ska sova?

Foto: Privat

– Det är värre att behöva fixa till täcket varje dag när sonen snurrar runt, säger Helen. Jag behövde aldrig detta knep innan med hål-lakanen.

Andra tips är knappar i översta hörnen på täcket och en ögla av gummiband inne i påslakanets båda övre hörn. Sedan lindar man öglan runt knappen när man sätter på påslakanet. Man kan även använda stora tryckknappar, på hörnen av täcket och på insidan av påslakanen. Eller så kan man köpa speciella plastpluppar på till exempel Jysk, Med dem knäpper man fast täcket i påslakanet:

Foto: Skärmdump/Jysk

Vill man ha tag i lakan med hål i säljer dessa ställen dem: Jysk, Rusta, Ica Maxi, H&M, Hemtex och Gekås i Ullared.