Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>För hemmet>Husmorstips

Publicerad 25 jan 2018 10:51

Husmorstipsen du trott på – därför funkar de inte

Husmorstipsen du alltid trott på kanske nu kan visa sig inte alls fungerar. Ättika är exempelvis ett jättebra städmedel – men det finns inga belägg för att ättika tillsammans med bikarbonat skulle vara så fantastiskt som många tror.

Husmorstipsen du alltid trott på kanske nu kan visa sig inte alls fungerar. Ättika är exempelvis ett jättebra städmedel – men det finns inga belägg för att ättika tillsammans med bikarbonat skulle vara så fantastiskt som många tror.

1/2

Foto: GETTY IMAGES

Citroner ger en härlig doft hemma – men att det skulle göra disken renare om man stoppar en citron i diskmaskinen stämmer inte. Möjligtvis kommer disken dofta gott.

Citroner ger en härlig doft hemma – men att det skulle göra disken renare om man stoppar en citron i diskmaskinen stämmer inte. Möjligtvis kommer disken dofta gott.

2/2

Foto: GETTY IMAGES

Älskar du husmorstips för hemmet?

Alla är inte att lita på – det finns ett gäng knep som du kanske alltid trott fungerat, men som faktiskt inte gör det.

Här är 9 husmorstips som absolut inte funkar!

Alla älskar husmorstips eftersom ingen vill lägga mer tid och energi än nödvändigt på att städa eller tvätta. En del fungerar, andra fungerar inte alls, men kommer inte heller att ge några större konsekvenser. Sedan finns gamla knep som till och med kan förstöra. Good Housekeepings experter Carolyn Forte och Michaelle Exhume slår hål på de vanligaste myterna. 

Här är husmorstipsen som trots allt inte håller vad de lovar.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du ha tejp ovanpå vasen

Bikarbonat och ättika tillsammans

Knepet: Blanda bikarbonat och ättika för superrengöring.

Problemet: Det är sant att båda är praktiska rengöringsmedel, var för sig. Att det skulle skapa ett magiskt rengöringsmdel om man blandar dem är dock en myt. Folk blir exalterade eftersom det bubblar upp, men kombinationen bikarbonat och ättika skapar bara en vätska som påminner om vatten och lite salt. Eftersom ättika är surt och bikarbonat är basiskt tar de ut varandra kemiskt. Du kan säkert få bort lite smuts men i slutänden gör det inte rent alls.

Skölja kläder i salt

Knepet: Skölja kläder i saltvätska för att bevara färgerna.

Problemet: Ingen vill att den röda tröjan ska bli rosa med tiden, men skippa saltet. Ett labb har testat detta trick och kommit fram till att det inte fungerar. Om kläderna blir urtvättade snabbt bör du ta dig en titt på vilka kläder du köper i stället. Då är det snarare fel på kvalitén.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du lägga risgryn i vasen

Brännmärken på kläder

Knepet: Ta bort brännmärken med majsstärkelse.

Problemet: Brännmärken på kläder är bokstavligen brända fibrer, och eftersom majsstärkelse inte är en tidsmaskin kommer det inte heller att ge dig en ny skjorta tillbaka. Men deppa inte ihop, försök att gnugga flytande tvättmedel på fläcken och tvätta direkt efter att det uppstått. Eller, om du behöver sätta på dig plagget direkt, prova att gnugga lätt med destillerad ättika på fläcken, och torka sedan rent med en trasa.

Läsk i toaletten

Knepet: Rengör toaletten med läsk.

Problemet: Här hävdar man att surhetsgraden i läsk gör underverk på fläckar i toaletten. Men det är bara slöseri på dyr dricka eftersom de inte är gjorda för att ta bort fläckar som riktiga toalettrengörare är. Och läsken kommer definitivt inte att ta kål på bakterierna! Sedan kan du snabbt räkna på vad det kostar, ett storpack med toalettrengöringsmedel och 12 läskburkar kostar ungefär lika mycket, så det valet kan inte vara särskilt svårt.

Citron i diskmaskinen

Knepet: Stoppa citron i diskmaskinen för renare disk.

Problemet: Även om de som tipsar om detta menar att citroner är naturens milda desinfektionsmedel ska du inte tro på tipset. Att stoppa in en halv citron, eller till och med flera, innan du kör i gång maskinen, kan ge en fräsch doft, men den lilla frukten kommer knappast att göra någon skillnad på din disk. Visst, citroner innehåller syra, men det är inte tillräckligt för att kunna påverka i den stora floden av vatten som fyller din maskin. Allt du behöver för en skinande disk är ett rengörings- och sköljmedel.

LÄS OCKSÅ: 13 anledningar till att spara de använda tepåsar

Bilvax på spishällen

Knepet: Renare spis med bilvax.

Problemet: Tipset går ut på att man ska smörja in spishällen med bilvax innan man kokar mat, för att förhindra fett, och annat som stänker, att fastna. Att sätta en sådant starkt rengöringsmedel (som kan vara lättantändligt) nära mat och varma plattor kan vara direkt farligt. Håll dig till vanligt rengöringsmedel framtaget för spisen, och gör rent direkt efter middagen i stället. Vill du göra det lite enklare kan du försöka förhindra stänken innan de uppstår, med hjälp av lock, eller genom att torka direkt.

LÄS OCKSÅ: 10 saker du kan göra med bananskal

Munskölj i tvättmaskinen

Knepet: Munskölj för ren tvättmaskin.

Problemet: Visst, munsköljmedel dödar bakterier i munnen, men i en tvättmaskin är det så mycket mer vatten, så det kan aldrig bli samma desinfektionseffekt. För det behöver du blekmedel. Antingen kör du maskinens självrengöringsprogram (om den har ett sådant) eller så tillsätter du blekmedel och kör ett vanligt tvättprogram med hett vatten, en gång i månaden.

Hårspray på bläckfläck

Knepet: Hårspray mot tygets bläckfläck.

Problemet: Om det var så att hårspray innehöll alkohol kunde det ha varit en lysande idé. Men de allra flesta sprayer gör inte det längre, så det är ett gammalt tips som inte längre fungerar. I stället rekommenderas att man gnuggar med alkohol eller blötlägger fläcken ihop med blekande tvättmedel, i 30 minuter. Är plagget vitt kan du använda klorin.

Källa: Goodhousekeeping.com

LÄS OCKSÅ: Det här kan du göra med äggskal