Husmorstips – 10 oslagbara tips du kommer älska

Husmorstips är bra att ta till när vi fått fläckar på soffan eller tröjan eller annat som kan vara svårt att få bukt med.

Här har vi samlat våra allra bästa husmorsknep.

Vi lovar, du kommer älska dem. Bläddra vidare och lär dig massor!

Andra har också läst

Foto: Colourbox

1. Dålig lukt? Använd silicapåsar

Silicapåsar följer ofta med när vi köper nya väskor, kläder, elektronikvaror eller vitaminer. De allra flesta av oss kastar dem direkt i papperskorgen. Men gör inte det! De är mycket användbara till en hel del bra grejer – till exempel att ta bort dålig lukt.
Du kan lägga dem i kartonger, klädskåp eller förråd. Men också i skor och träningsväskor som luktar illa. Fungerar utmärkt på antika böcker och andra loppisfynd som luktar unket, lägg bara prylen i en påse ihop med några påsar silica gel.

Foto: Sven Lindwall

2. Ättika gör att du slipper trasiga ägg

Ättika är bra till massor. Det är ett utmärkt universalmedel för städningen hemma. Men visste du att ättikan även kan förhindra att dina kokta ägg spricker? Vill du slippa trasiga ägg när du kokar dem kan du tillsätta en-två matskedar ättika i vattnet.

Foto: Shutterstock

3. Väldoftande hem med hjälp av bomull

Droppa lite olja, till exempel kanel eller apelsin, på några bomullstussar. Lägg dem i en liten skål och ställ på en hylla i till exempel badrummet. Den ljuvliga doften kommer att sprida sig i luften.

Foto: Theo Elias Lundgren

4. Använda tepåsar – perfekt i badet

Eftersom te innehåller antioxidanter, är det mycket bra för huden att bada med te. Antingen hänger du de använda tepåsarna under kranen när du spolar vatten i badet och låter det rinna igenom påsarna eller så släpper du i dem i badet direkt. Varför inte passa på att använda jasminte så får du en aromdoftande upplevelse samtidigt? Eller kamomillte som fungerar avslappnande.

5. Kaffesump ger bland annat fina blommor

Kaffesump tar bort dåliga lukter, ohyra och ingrodd smuts. Men kan även ge bättre skörd, laga möbler och rensa avlopp. En annan bra grej är att du kan få färggrannare blommor. Kaffesump i jorden kommer nämligen minska pH-värdet och ge dig färggrannare blommor. Funkar även på blommor inomhus. Då har det också den fiffiga funktionen att det blir som en luftfräschare i rummet.

Foto: Johan Carle N

6. Socker hindrar ost från att mögla

Socker ÄR bra – till annat än i godis. Det finns massor av husmorstips med socker. Du kan till exempel få din ost att hålla längre. För att förhindra att din favoritost blir dålig, placerar du den tillsammans med en sockerbit i en lufttät behållare.

Foto: Colourbox

7. Salt gör att du slipper myror

Myror hatar salt, så har du problem med sådant är det bara att strö salt på området och de kommer att fly fältet. Du kan också jaga bort både sniglar och annan ohyra i trädgården genom att strö ut salt. Salt kan även stöta bort pälslöss hos hundar. Låt hunden bada i saltvatten.

Foto: Anton Ignatenco

8. Citron tar bort dålig lukt

Citron hjälper till att få bort dålig lukt, till exempel i kylskåpet. Bärja med att göra rent kylskåpet. När du är klar, lägg in en halv citron (med snittytan uppåt) för att få bort dålig lukt i kylskåpet. Funkar även för skafferiet! Du kan även skala citronen och lägga skalet i soppåsen i köket. På så vis slipper du stinkande sopor.

Foto: Roger Vikström

9. Tandkräm tar bort märken

Vattenringar på trämöbler kan vara irriterande och svåra att få bort. Men med en fuktig trasa och lite tandkräm försvinner de på ett kick! Vill du få ännu bättre effekt, blanda med lite natriumbikarbonat. Precis som vattenmärken tar tandkräm även bort penn- och kritmärken på bord och väggar. Något som är lätt att få när man har kreativa barn.

Foto: Shutterstock

10. Raklödder till immiga speglar

Blir du irriterad på immig spegel varje gång du har duschat? I stället för att behöva torka av den varje gång eller vädra, spara tid genom att spraya raklödder på hela spegeln och smeta ut. Torka av med en torr handduk. Bör upprepas ungefär var tredje-fjärde vecka. Nästa gång du duschar kommer ingen dimma att uppstå. Magi!

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer