Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Husmorstips – 10 oslagbara tips du kommer älska

Husmorstips är bra att ta till när vi fått fläckar på soffan eller tröjan eller annat som kan vara svårt att få bukt med.

Här har vi samlat våra allra bästa husmorsknep.

Vi lovar, du kommer älska dem. Bläddra vidare och lär dig massor!

Foto: Colourbox

1. Dålig lukt? Använd silicapåsar

Silicapåsar följer ofta med när vi köper nya väskor, kläder, elektronikvaror eller vitaminer. De allra flesta av oss kastar dem direkt i papperskorgen. Men gör inte det! De är mycket användbara till en hel del bra grejer – till exempel att ta bort dålig lukt.

Du kan lägga dem i kartonger, klädskåp eller förråd. Men också i skor och träningsväskor som luktar illa. Fungerar utmärkt på antika böcker och andra loppisfynd som luktar unket, lägg bara prylen i en påse ihop med några påsar silica gel.

Läs också: 10 anledningar att inte kasta silicapåsarna

 

Foto: Sven Lindwall

2. Ättika gör att du slipper trasiga ägg

Ättika är bra till massor. Det är ett utmärkt universalmedel för städningen hemma. Men visste du att ättikan även kan förhindra att dina kokta ägg spricker? Vill du slippa trasiga ägg när du kokar dem kan du tillsätta en-två matskedar ättika i vattnet.

Läs också: 10 saker du inte visste att du kan göra med ättika

 

Foto: Shutterstock

3. Väldoftande hem med hjälp av bomull

Droppa lite olja, till exempel kanel eller apelsin, på några bomullstussar. Lägg dem i en liten skål och ställ på en hylla i till exempel badrummet. Den ljuvliga doften kommer att sprida sig i luften.

Läs också: 7 oväntade saker du kan göra med bomull

 

Foto: Theo Elias Lundgren

4. Använda tepåsar – perfekt i badet

Eftersom te innehåller antioxidanter, är det mycket bra för huden att bada med te. Antingen hänger du de använda tepåsarna under kranen när du spolar vatten i badet och låter det rinna igenom påsarna eller så släpper du i dem i badet direkt. Varför inte passa på att använda jasminte så får du en aromdoftande upplevelse samtidigt? Eller kamomillte som fungerar avslappnande.

Läs också: Därför ska du spara dina gamla tepåsar

 

5. Kaffesump ger bland annat fina blommor

Kaffesump tar bort dåliga lukter, ohyra och ingrodd smuts. Men kan även ge bättre skörd, laga möbler och rensa avlopp. En annan bra grej är att du kan få färggrannare blommor. Kaffesump i jorden kommer nämligen minska pH-värdet och ge dig färggrannare blommor. Funkar även på blommor inomhus. Då har det också den fiffiga funktionen att det blir som en luftfräschare i rummet.

Läs också: 12 saker du kan göra med kaffesump

 

Foto: Johan Carle N

6. Socker hindrar ost från att mögla

Socker ÄR bra – till annat än i godis. Det finns massor av husmorstips med socker. Du kan till exempel få din ost att hålla längre. För att förhindra att din favoritost blir dålig, placerar du den tillsammans med en sockerbit i en lufttät behållare.

Läs också: 10 överraskande saker du kan använda socker till

 

Foto: Colourbox

7. Salt gör att du slipper myror

Myror hatar salt, så har du problem med sådant är det bara att strö salt på området och de kommer att fly fältet. Du kan också jaga bort både sniglar och annan ohyra i trädgården genom att strö ut salt. Salt kan även stöta bort pälslöss hos hundar. Låt hunden bada i saltvatten.

Läs också: 11 smarta saker du kan göra med salt
Läs också: Enklaste knepen för att bli av med myrorna

 

Foto: Anton Ignatenco

8. Citron tar bort dålig lukt

Citron hjälper till att få bort dålig lukt, till exempel i kylskåpet. Bärja med att göra rent kylskåpet. När du är klar, lägg in en halv citron (med snittytan uppåt) för att få bort dålig lukt i kylskåpet. Funkar även för skafferiet! Du kan även skala citronen och lägga skalet i soppåsen i köket. På så vis slipper du stinkande sopor.

Läs också: Städa med citron på 10 smarta sätt

 

Foto: Roger Vikström

9. Tandkräm tar bort märken

Vattenringar på trämöbler kan vara irriterande och svåra att få bort. Men med en fuktig trasa och lite tandkräm försvinner de på ett kick! Vill du få ännu bättre effekt, blanda med lite natriumbikarbonat. Precis som vattenmärken tar tandkräm även bort penn- och kritmärken på bord och väggar. Något som är lätt att få när man har kreativa barn.

Läs också: 11 oväntade saker att göra med tandkräm

 

Foto: Shutterstock

10. Raklödder till immiga speglar

Blir du irriterad på immig spegel varje gång du har duschat? I stället för att behöva torka av den varje gång eller vädra, spara tid genom att spraya raklödder på hela spegeln och smeta ut. Torka av med en torr handduk. Bör upprepas ungefär var tredje-fjärde vecka. Nästa gång du duschar kommer ingen dimma att uppstå. Magi!

Läs också: Raklödder till städning – det här visste du inte