1 av 3: Men man behöver inte skrubba händerna blodiga med starka rengöringsmedel för att få en skinande ren spis. Foto: GETTY IMAGES
2 av 3: Vatten och bakpulver löser enkelt upp smutsen. Foto: Komarovskyy Mykola
3 av 3: Även den svåra smutsen kommer att försvinna på ett kick. Foto: Colourbox

Hemligheten som ger dig en skinande ren spis

Ingrodda och fastbrända matrester på spisen kan vara svåra att få bort. Men man behöver inte skrubba händerna blodiga med starka rengöringsmedel för att få bort dem.

Det finns ett mycket enklare – och mer miljövänligt – sätt!

Att städa undan i köket och rengöra spisen efter en lång och trevlig middagsbjudning brukar inte vara den roligaste avslutningen på kvällen. Så visst händer det att man vaknar upp till ett kaos i köket och med en spis dränkt i torkad sås och fastbränd mat. I ärlighetens namn så är man kanske inte superpigg på att städa dagen efter heller.

LÄS OCKSÅ: 11 oväntade saker du kan ha bikarbonat till

Foto: GETTY IMAGES

Rengör med bakpulver

Men att rengöra spisen behöver inte innebära ett mindre träningspass. Lösningen? Vatten och bakpulver!

Gör så här:

Torka av spisen med en våt trasa och strö ut bakpulver (är det svår smuts kan det gärna verka över natten). Koka upp vatten och häll försiktigt på spisen. Bakpulvret och det heta vattnet löser upp smutsen. Torka rent med en fuktig trasa när det bubblat och fräst klart.

Skulle det ändå vara smuts kvar kan du gnugga lite med en svamp som inte repar eller en hopknycklad nätpåse som de man får när man köper apelsiner i nät.

Husmorsknep med ättiksprit

Ett annat gammalt husmorsknep är att banda en deciliter ättiksprit och två teskedar bikarbonat. Häll eller spraya blandningen på den smutsiga spisen och låt verka i några minuter. Använd en trasa och hett vatten för att torka rent.

Ugnen rengör man enklast så här! 

Vips har du fått en skinande ren spis med minsta möjliga ansträngning och miljöpåverkan!

Aktuellt just nu