1 av 2: Superenkla knepet räddar plagg som krympt i tvättmaskinen.
2 av 2: Alla har vi varit med om tröjor som krympt på grund av feltvätt. Det är inte kul! Men deppa inte ihop, och kasta den inte. Foto: Istock

Har tröjan krympt? Så enkelt återfår den sin storlek

Panik – den nya, snygga tröjan krympte i tvätten!

Men lugn, det går att återställa tröjan till sin naturliga storlek igen.

Allt du behöver finns hemma – och det här är ett så enkelt och smart husmorstips!

Vi har alla varit med om det. Favorittröjan eller den nya alldeles för dyra tröjan som har krympt efter tvätten. Speciellt ulltröjor och andra stickade tröjor är ju lätta att råka köra i fel temperatur i maskinen så att storleken förvanskas. Men nu behöver du inte bli besviken på dig själv eller arg på din partner som tvättade ”fel”. Det går nämligen att rädda tröjan!

Det bästa av allt är att det är väldigt enkelt – och i princip gratis eftersom du har det som krävs hemma. Allt du behöver är nämligen vatten och balsam.

Rädda tröjan! Det är inte kört bara för att tröjan krympt ett par storlekar i tvättmaskinen. Foto: Adobe Stock

Så här räddar du plagget som krympt i tvätten: 

1. Häll upp vatten i handfatet

Häll upp lite varmt vatten handfatet. En hink eller balja går lika bra – då är plaggen dessutom inte i vägen när man ska använda handfatet.

2. Blanda i balsam

Blanda i minst en tredjedels deciliter balsam i vattnet och rör om. Råkar du ha babyschampo hemma går det bra att använda det i stället.

3. Ska suga åt sig ordentligt

Lägg i plagget i vattnet och vrid runt det flera varv. Du måste vara säker på att plagget verkligen suger åt sig allting. 

Plagget måste suga åt sig av vätskan och balsamet, så se till att du vrider runt det flera varv i vattnet. Foto: Istock

4. Fibrerna slappnar av

Vad som händer nu är att tyget/fibrerna kommer att ”slappna av” och ge med sig, det vill säga göra det möjligt för dig att sträcka ut dem. 

5. Låt ligga i minst tio minuter

Låt det ligga i minst tio minuter. Vi provade och lät det ligga över natten – om det sedan gör någon skillnad ska vi låta vara osagt. Men resultatet blev lysande.

6. Vrid eller skölj inte

När du tror att det räcker så pressa försiktigt ut så mycket vatten du kan. Tryck tröjan mot kanterna i hinken eller handfatet, efter att du tömt ut vattnet. Vrid inte plagget och skölj inte. 

Ladda upp med två-tre torra handdukar. Foto: Istock

7. Få bort vätska med hjälp av två torra handdukar

Ta fram två torra handdukar. Lägg den ena på bordet och lägg därefter tröjan ovanpå handduken. Rulla ihop handduken för att få bort lite av den värsta blötheten. Rulla upp handduken igen och flytta därefter över tröjan till den torra handduken. 

8. Dra försiktigt – lite i taget

Det är nu du ska börja dra och sträcka i tyget. Men gör det försiktigt, lite i taget, så att den inte blir större än du vill ha den. Är du osäker är det bättre att göra om proceduren en gång till när den torkat, och du har provat den, om du då ändå inte är nöjd vill säga. 

9. Avsluta med att lufttorka 

Låt sedan tröjan lufttorka. Helst liggandes på handduken, i den storlek du format tröjan till. Byt ut handduken efter ett tag till en ny och torr. Du kommer att bli både glad och förvånad över resultatet när det är klart!

LÄS MER: Så ofta borde du tvätta din behå – så håller den längre 

LÄS MER: Därför ska du alltid ha en torr handduk i torktumlaren 

Aktuellt just nu