Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
vet du att dina dagliga städrutiner kan göra att dina saker går sönder.
vet du att dina dagliga städrutiner kan göra att dina saker går sönder.
vet du att dina dagliga städrutiner kan göra att dina saker går sönder.
Skärbrädan till exempel. Det hamnar mycket bakterier i den och ibland kan den behöva desinficeras.
Skärbrädan till exempel. Det hamnar mycket bakterier i den och ibland kan den behöva desinficeras.
Skärbrädan till exempel. Det hamnar mycket bakterier i den och ibland kan den behöva desinficeras.
Dina fina dyra kockknivar. Du kör dem väl inte i diskmaskinen?
Dina fina dyra kockknivar. Du kör dem väl inte i diskmaskinen?
Dina fina dyra kockknivar. Du kör dem väl inte i diskmaskinen?
1 AV 3
vet du att dina dagliga städrutiner kan göra att dina saker går sönder.
Foto: iStock
2 AV 3
Skärbrädan till exempel. Det hamnar mycket bakterier i den och ibland kan den behöva desinficeras.
Foto: Colourbox
3 AV 3
Dina fina dyra kockknivar. Du kör dem väl inte i diskmaskinen?
Foto: Colourbox

Här är prylarna du förmodligen rengör helt fel

Ibland kan det vara så att saker inte är så rena som de ser ut. Kanske är det till och med så att dina dagliga städrutiner förstör dina fina saker utan att du vet om det.

Oavsett hur det ligger till – här är prylarna du förmodligen rengör fel och tipsen på hur du ska göra i stället.

Linnea Bjärle Quiding

1. Du handdiskar inte glas

Älskar du också din fantastiska diskmaskin och kastar in allt i den? Sluta med det! Det finns saker som du absolut inte ska köra i diskmaskin.

Gamla vintage glas och handmålat porslin ska handdiskas för att inte förstöras. Och håll ett öga på dina andra glas. Om du ser att glaset börjar bli dimmigt och repigt eller får ett regnbågsskimrande dis, gör du bäst i att börja handdiska dem. Kalkfläckar kan du få bort med vitvinsvinäger, men den här typen av fläckar får du aldrig bort.

Är du rädd om dina glas – handdiska dem!

 

LÄS OCKSÅ: Här är sakerna du INTE ska köra i diskmaskinen

2. Du är för organiserad med besticken

Visst blir det lättare att tömma diskmaskinen om knivar står för sig, gafflar för sig och skeder för sig. Men! De blir faktiskt renare om de får stå huller om buller, upp och ner.

Om besticken är uppdelade är risken att de ”skedar” och att matresterna då inte spolas bort. Blä...

 

LÄS OCKSÅ: Dagliga misstag du gör med diskmaskinen

 

Släng ner besticken huller om buller så rengörs de bäst. Foto: Colourbox

3. Du låter gjutjärnspannan självtorka – efter att du diskat den i diskmedel!

Förhoppningsvis vet du att du under inga omständigheter ska diska din gjutjärnspanna i diskmaskinen. Men du ska inte använda diskmedel i den heller! Hett vatten är det enda som behövs. Torka den sedan direkt – antingen med en handduk eller på en varm spisplatta.

Om det är fastbrända matrester eller rost i pannan kan man använda svinto eller bikarbonat och rengöra pannan. Behöver den grovrengöras kan du täcka pannan med grovsalt och hetta upp på spisen under ett par minuter. Torka torrt med papper och stryk ett tunt lager rapsolja i pannan och bränn därefter in stekpannan 10-15 minuter på hög värme.

Vips så är stekpannan som ny igen!

 

Foto: Colourbox

4. Du använder allrengöring på rostfritt stål

Du kanske tycker att det funkar helt okej med din allrengöringsspray till hela köket och resten av hemmet. Men sanningen är att dina rostfria hushållsapparater blir snygagst igen med rengöringsmedel avsett för rostfritt stål. Ett billigare alternativ är dock att använda diskmedel som du kan läsa om hur du gör HÄR.

5. Du använder bara diskmedel till skärbrädan

Det hamnar mycket äckliga bakterier i skärbrädans skåror därför kan det vara bra att desinficera den.

Bästa och mest miljövänliga sättet är att använda citron och grovsalt.

Dela en citron och gnugga in saften från ena halvan i skärbrädan. Häll på ett lager grovsalt och låt verka i 15 minuter. Ta den andra citronhalvan och gnugga in saltet i brädan. Skölj med vatten.

Så har du fått en ren, desinficerad och luktfri skärbräda.

 

LÄS OCKSÅ: Så ofta måste du byta ut din skärbräda

6. Du rengör inte kaffebryggaren ordentligt

Hur ofta diskar du din kaffekanna? Inte så ofta va? På sin höjd sköljer du kanske ur den med vatten innan du brygger nytt kaffe.

Skulle du laga mat i den odiskade stekpannan från gårdagens middag också? Nej, förmodligen inte. Men med tanke på att det växer mögel och svamp i ungefär varannan kaffebryggare vill du nog börja med den goda rutinen att diska den. Och glöm inte att den ska avkalkas ungefär varje månad. HÄR kan du läsa hur enkelt det är!

 

Foto: Colourbox

7. Du misshandlar dina knivar

Diskmaskinen är en fiffig uppfinning och det finns många oväntade saker man kan köra i den. Men diskar du dina knivar i diskmaskinen så sluta genast med det.

Diskmaskinens hårda vattenstrålar i kombination med diskmedlet gör knivarna slöa. Dessutom rör de på sig under diskningen vilket sliter på dem och värmen kan göra att handtaget blir skevt. Har du otur kan de dessutom slå sönder glas eller värre – skära dig på dem när man plockar ur maskinen.

Så några sekunders handdiskning kanske du kan lägga på att rengöra dem för att förlänga livet på dem? Speciellt om du betalat mycket för dem.

 

Källor: goodhousekeeping.com, skönahem.se, skeppshult.com, kitchenstore.se