1 av 3 Foto: George Dolgikh/COULORBOX
2 av 3 Foto: George Dolgikh/COULORBOX
3 av 3 Foto: COULORBOX

Här är lösningarna på alla dina Iphone-problem

Känner du dig som ett tekniskt ufo med din Iphone?

Eller är det dina föräldrar som frågar om hjälp hela tiden?

Här är smarta guiden som löser alla era Iphone-problem!

1. Varför har jag inget utrymme i min telefon?

Börja med att radera onödiga foton, meddelanden, röstmeddelanden, videos och appar. Öppna upp inställningar > allmänt > användning > hantera lagring. Där kan du radera appar. Du kan också radera appar direkt på ”skrivbordet” genom att hålla ned en app tills den börjar vibrera och sedan klicka i krysset.

För att radera en hel meddelandekonversation, dra den åt vänster och tryck sedan på ”radera”.

Det snabbaste sättet att radera foton är att öppna upp appen ”bilder”, gå in på kamerarulle och trycka på ”välj” uppe i högra hörnet. Klicka sedan bara i de bilder du vill radera och tryck på papperskorgen längst ned. Glöm inte att tömma ”senast raderade” efteråt, annars ligger de kvar där och tar upp utrymme!

 

Läs också: Tvättråd som kommer förändra ditt liv

2. Har telefonen kortnummer?

De som du ringer regelbundet, lägg till dem som favoriter. Allt du behöver göra är att gå in under kontakter och klicka på ”favoriter”. Klicka sedan på plustecknet uppe i högra hörnet och lägg till din kontakt. När du sedan ska ringa, behöver du bara gå till favoriter eller dubbelklicka på ”hemmaknappen” så kommer dina favoriter att radas upp. Snabbt och enkelt!

3. Någon stal min telefon, vad ska jag göra?

Det är på grund av detta du ska ha installerat ”hitta min Iphone”. Gå till ”inställningar”, klicka på ”icloud”, fyll i ditt apple-id och slå sedan på ”hitta min Iphone”. Nu kan du logga in på icloud.com från vilken dataenhet som helst och lokalisera din telefon samt spåra var den varit. Sätt den på läget ”borttappad” vilket låser enheten direkt, och du kan om du vill skicka ett meddelande med ett kontaktnummer till telefonen. Då kan personen som hittar enheten ringa dig från låsskärmen utan att komma åt resten av informationen på din enhet. Du kan också radera allt på din telefon om du vill.

4. Varför tar batteriet slut så fort?

Det kan lätt skapa panikkänslor när batteriet plötsligt börjar ta slut. Men det finns flera sätt att förlänga livet på batteriet. Dra på skärmen nedifrån och upp så kommer kontrollcenter för ljuset upp. Sänk ljuset så mycket du ”klarar”.

För att stänga öppna appar, dubbelklicka på hemmaknappen så kommer alla appar du använt på sistone upp. Swajpa var och en av fönstren uppåt så stängs de. Man kan också gå till inställningar >allmänt >bakgrundsuppdatering och slå av det helt. Men då kommer inga uppdateringar hämtas eller sökningar efter nytt innehåll på program att göras, så kom ihåg att slå på det senare igen.

Du kan även slå av din plats-app. Gå till inställningar >integritetsskydd och klicka bort "platstjänster".

 

Läs också: 14 saker att göra hemma innan du somnar

5. Jag har för många appar – hittar ingen!

Nu kan du sluta slösa tid på att swajpa sida efter sida i jakten på appen du vill ha just då. Gå till första sidan på din Iphone och swajpa ned från mitten av skärmen. Skärmen kommer då att bli ”dimmig” och du kan på raden högst upp skriva in den app du söker efter, eller varför inte en speciell låt, ett meddelande, en kontakt eller vad som helst. Fiffigt värre!

6. Hur hittar jag appen som jag senast använde?

Se punkt 4. Du dubbelklickar på hemmaknappen och då kommer alla appar du använt, upp. Bläddra sedan åt sidan så hittar du den du vill ha. Och vill du stänga dem, swajpa uppåt som sagt.

7. Kan du skicka alla bilder du tog?

Här är det lätt att få lite ångest. Men lugn. Det är enklare än du tror. Airdrop är det snabbaste sättet att skicka ett gäng bilder på under en minut, och det är gratis. Men det funkar bara om era telefoner/datorer är nära varandra och de är Iphone/mac. Swajpa nedifrån och upp på din telefon, då ser du airdrop”, klicka på den. Både wifi och bluetooth måste vara påslaget dock. I airdrop kan du välja dina kontakter eller ”alla” och sedan lägga telefonen bredvid den du vill skicka till. Den andra måste också ha airdrop, wifi och bluetooth påslaget. Gå sedan till bilder, tryck på välj och markera den/de bilder du vill skicka, gå till ikonen längst ned i vänstra hörnet, då ska den du vill dela med komma upp som en ikon. Klicka på den. När den accepterat har allt överförts!

8. Hur ringer jag när jag kör?

Tack vare appen Siri går det att både ringa och messa på ett säkert sätt samtidigt som man kör bil. Gå till inställningar >allmänt > Siri. klicka i Siri och "aktivera Siri" och sedan "tilllåt hej Siri". Nu kan du ge order till din egen bilassistent. Till exempel kan du säga ”Hej Siri, messa mamma att jag är där om fem minuter". Har du en elkabel i bilen är det bara att plugga in och börja prata, annars måste du hålla hemknappen nedtryckt när du pratar, och släppa så Siri kan svara.

 

9. Hur tar jag en screenshot/skärmdump?

Kanske har du ett problem som du/någon annan inte klarar av. Då kan du ta en screenshot på problemet och skicka som mms. Du kan så klart ta en screenshot på vad du vill på telefonen. Kanske på en hemsida, eller ett foto som du zoomat in. Håll in hemmaknappen och avstängningsknappen samtidigt. Sedan hamnar det rakt ned i din bildbank.

 

10. Hur förhindrar jag mina barn från att röra mina saker när de spelar på telefonen?

När du låter ditt barn spela på telefonen kan det vara smart att slå på "guidad åtkomst" så de inte råkar radera några mejl eller skriva konstiga saker på Facebook. Gå in på inställningar > allmänt > hjälpmedel > guidad åtkomst som du slår på. Ställa in en lösenkod som styr användningen av guidad åtkomst och förhindrar att någon lämnar en aktiv session. Ange om enheten ska kunna gå över i viloläge under en session. Öppna sedan den app som du vill använda, trippelklicka på hemknappen, justera inställningarna för sessionen och tryck sedan på ”start”.

Du kan använda guidad åtkomst till att stänga av appkontroll, delar av skärmen och rörelseavkänning. Det kan du läsa mer om på Apples hemsida.

 

Källa: Buzzfeed.com