Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Här är de tio snuskigaste platserna i köket

Trodde du att du städat och gjort ordentligt rent i köket? Glöm det! Amerikanska nättidningen Huffingtonpost har listat de tio största bakteriehärdarna i köket.

Disktrasan är given vinnare. Men att diskhon, grönsakslådan i kylen och skärbrädorna följer tätt efter känns klart mer otippat.

Här kommer hela listan och experternas bästa råd för att undvika matförgiftning, allergier och samtidigt få ett fräschare kök!

Monica Linder
Foto: GETTY IMAGES

1. Mixern

 

Använder du mixern mycket kan det vara läge att plocka isär och rengöra den ordenligt med jämna mellanrum. Här trivs nämligen ovälkomna mikroorganismer som salmonella, e-kolibakterier, svamp och mögel. Diska helst alla delar, även knivbladen, i diskmaskin, men om alla delar inte tål det, handdiska i stället i hett diskvatten och låt sedan delarna torka helt innan du sätter ihop allt igen. 

 

LÄS OCKSÅ: Snabbvarianten! Så rengör du mixern på bara 1 minut

 

Foto: GETTY IMAGES

2. Disktrasan

 

Hela 75 procent av disktrasorna och kökssvamparna har visat sig innehålla någon form av e-kolibakterier och varför skulle den svenska siffran vara lägre? Tänk på att du sprider bakterierna runtom i köket, överallt som du torkar med en smutsig trasa. 

Mikra disktrasan på högsta effekt i 30 sekunder så slipper du tarmbakterierna som kan orsaka bland annat salmonella.

 

LÄS OCKSÅ: Så ofta måste du tävtta dina sängkläder

 

Foto: GETTY IMAGES

3. Konservöppnaren

 

Hör du till dem som bara brukar skölja konservöppnaren i lite vatten när du använt den? Då är det bäst att börja diska ordentligt, helst i maskin men annars mycket noggrant för hand - särskilt skärytan som haft direktkontakt med livsmedlet måste diskas noggrant för att undvika att salmonella, e-kolibakterier, svamp och mögel.

 

LÄS OCKSÅ: Så snuskig är din toa – sprutar ut bakterier 

 

Foto: GETTY IMAGES

4. Diskhon

 

Trots att du hela tiden sköljer saker i vatten i diskhon, så är diskhon en av kökets absolut skitigaste platser. 45 procent av diskhoarna uppvisade spår av e-kolibakterier och samma sak gäller nog hos oss, tyvärr. 

Bli av med bakterierna genom att städa riktigt noggrant. Strö lite bakpulver i vasken, skrubba med en disksvamp och skölja av med varmt vatten.

 

LÄS OCKSÅ: Så enklet löser du stoppet i avloppet

 

Foto: GETTY IMAGES

5. Grönsaksfacket

 

I kylskåpets grönsaksfack trivs inte bara sallad och gurka, där frodas också salmonella- och listeriabakterier, svamp och mögel. Håll ordning i grönsaksfacket och blanda inte sköljda med osköljda grönsaker så undviker du matförgiftning. 

Förvara alltid grönsaker i en särskild låda ovanför kött och fisk, så att inte köttsaft rinner ner på grönsakerna. 

Torka ur grönsaksfacket regelbundet, använd en ren trasa doppad i ljummet vatten med lite diskmedel i. Skölj ur ordentligt och torka torrt med hushållspapper. För att få bort eventuell obehaglig lukt kan du skölja ur facket med varmt vatten plus två teskedar bakpulver och sedan skölja och torka torrt. 

 

LÄS OCKSÅ: Så blir din smutsiga matlåda som ny igen

 

Foto: GETTY IMAGES

6. Skärbrädan

 

Skärbrädor, speciellt välanvända och i trä, är en omtyckt uppsamlingsplats för e-kolibakterier. Se till att ha separata skärbrädor för grönsaker, kött och kyckling - välj olika färger så blir det lättare att hålla isär dem och byt ut gamla, hackiga skärbrädor så att bakterierna inte fastnar lika lätt. 

Diska dem i mycket hett diskvatten och torka torrt med hushållspapper, inte handduk, eftersom eventuella bakterier då överförs till handduken i stället

 

LÄS OCKSÅ: 10 oväntade saker att köra i diskmaskinen

 

Foto: GETTY IMAGES

7. Köttfacket

 

Kylskåpets köttfack är också ett favorittillhåll för salmonellabakterier, svamp, mögel och e-kolibakterier som frodas i den fuktiga miljön. Kontrollera noggrant så att rå köttsaft inte droppar ner eller på annat sätt kommer i kontakt med andra livsmedel i kylskåpet.

Rengör på samma sätt som grönsaksfacket minst en gång i månaden, torka genast bort utrunnen köttsaft med skurmedel och papper. 

 

LÄS OCKSÅ: 10 smarta saker du kan använda ättika till

 

Foto: GETTY IMAGES

8. Diskbänken

 

Så mycket som 32% av disk- och arbetsbänkarna har visat upp spår av e-kolibakterier. Boven i dramat är förstås den smutsiga disktrasan eller skursvampen, som hamnade i topp på snuskig-listan. 

Torka disk- och arbetsbänkarna med desinficerande rengöringsmedel och hushållspapper så sprider du inte runt bakterierna i köket.

 

LÄS OCKSÅ: 9 tips för att alltid ha ett välstädat hem

 

Foto: GETTY IMAGES

9. Köksredskapen

 

Stekspadar, slickepotter och liknande är ett omtyckt tillhåll för e-kolibakterier, svamp och mögel. Om redskapet kan plockas isär i delar är det bra att göra det innan du diskar i maskin eller noga för hand. Måste du handdiska, var särskilt noga där skaftet och själva spaden möts, där trivs bakterierna extra bra.

 

LÄS OCKSÅ: Coolaste köksprylarna för alla matälskare

 

10. Matlådan

 

Plastbyttorna med gummilist där du förvarar överbliven mat till nästa dags lunch kan vara en riktig bakteriehärd för både salmonella, svamp och mögel. Ordentlig disk, helst i maskin, råder bot på problemet. Var också alltid noggrann med att kyla ner maten snabbt innan du ställer in lådan i kylskåpet. 

 

LÄS OCKSÅ: 11 oväntade saker du kan använda bikarbonat till