Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ofta blir jordgubbarna lite trista efter någon dag i kylskåpet. Det går att ändra på med hjälp av ättika.Ofta blir jordgubbarna lite trista efter någon dag i kylskåpet. Det går att ändra på med hjälp av ättika.Ofta blir jordgubbarna lite trista efter någon dag i kylskåpet. Det går att ändra på med hjälp av ättika.
1 AV 2
2 AV 2
Ofta blir jordgubbarna lite trista efter någon dag i kylskåpet. Det går att ändra på med hjälp av ättika.
Foto: Istock

Håll jordgubbarna fräscha längre med hjälp av ättika

Förläng hållarbeten på jordgubbar med ett enkelt knep.

För ärligt talat – hur kul är det när de goda men ofta lika dyra jordgubbarna börjar se ledsna ut redan innan det är dags att kalasa på dem?

Tur att det finns en räddning – hemligheten heter ättika.

Jordgubbar måste vara något av det bästa med sommaren. För många är det ingen skolavslutning, ingen midsommar och ingen sommar överhuvudtaget utan söta och saftiga jordgubbar. Helst behöver de ätas samma dag som de köps för att inte riskera att bli lite dåliga, även om det sägs att de ska hålla längre. Ibland är det skönt att kunna köpa jordgubbarna ett par dagar innan de ska ätas, men då gäller det att få dem att hålla sig.

Så förlänger du hållbarheten på jordgubbar

• Förvara i kylen! Om du inte ska äta jordgubbarna direkt är det bäst att lägga in dem i kylskåpet. Den tar du fram dem en stund före servering så att de blir rumstempererade.

• Snoppa dem inte! Snoppa bara de jordgubbar du vet att du ska äta. Osnoppade jordgubbar håller nämligen längre.

• Rensa! Rensa bort skadade eller mögliga jordgubbar. Annars finns det risk att mögelsporerna sprider sig till de andra, fina, jordgubbarna.

Att låta jordgubbarna bada i en skål med ättika förlänger hållbarheten.Att låta jordgubbarna bada i en skål med ättika förlänger hållbarheten.Att låta jordgubbarna bada i en skål med ättika förlänger hållbarheten.
Att låta jordgubbarna bada i en skål med ättika förlänger hållbarheten. Foto: Istock

Få jordgubbarna att hålla sig fina längre – med ättika

Ättiksprit och jordgubbar, det låter inte så gott ihop va? Nej, men lugn, jordgubbarna kommer inte ta smak, utan smakar precis lika bra som de ska bara att de får längre hållbarhet. Ättikan (eller vinägern, det funkar också) kommer ta bort eventuella mögelsporer och gör att jordgubbarna kan hålla sig fräscha i kylskåp i upp till två veckor.

Gör så här:

1. Skölj jordgubbarna i vatten (låt bli att snoppa dem!).

2. Blanda en del ättiksprit (12 procent) och tio delar vatten i en skål (lagom är ungefär en halv deciliter ättika och fem deciliter vatten).

3. Lägg ner jordgubbarna i skålen med ättikablandningen.

4. Lyft upp jordgubbarna och låt dem ligga och torka på hushållspapper eller en ren kökshandduk.

5. Dags att lägga jordgubbarna i kylskåpet. Lägg dem gärna i sin originalförpackning, med ett hushållspapper i botten. Väljer du en annan låda, kom ihåg att jordgubbarna behöver lite luft.

Se även: