Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Låt de gröna tomaterna mogna på plantan så länge som möjligt.
Låt de gröna tomaterna mogna på plantan så länge som möjligt.
Låt de gröna tomaterna mogna på plantan så länge som möjligt.
Låt de gröna tomaterna mogna på plantan så länge som möjligt. Foto: Istock

Så får man gröna tomater att mogna inomhus

Mot slutet av säsongen brukar man alltid ha ett gäng gröna tomater kvar på plantorna som inte hunnit mogna. Släng inte dessa! Det finns flera metoder att ta tillvara på dem och eftermogna tomaterna inomhus.

När ska man plocka in gröna tomater?

Bäst chans att mogna har tomaterna om de får sitta kvar på plantan så länge som möjligt. Men tomater klarar inte frost, så plocka av dem eller ta in tomatplantorna när temperaturen börjar röra sig neråt snabbt.

Att ta in hela tomatplantan

Tomaten har störst chans att mogna om man har möjlighet att ta in hela plantan. Har du odlat dem i kruka, så brukar inte detta vara ett problem, såvida det inte råder platsbrist. För att tomatplantan ska fortsätta att leva ska den stå så ljust som möjligt och du ska fortsätta att vattna, men den behöver inte näring längre.

Har man inte plats med hela plantor och krukor, kan man skära av tomatplantor eller grenar och hänga dem i ett skafferi. Skafferiet får gärna vara svalare än rumstemperatur. Tomaterna behöver inte ljus. Så småningom kommer bladen att vissna, men det är ingen fara.

Gröna tomater eftermognar utan solljus

Att eftermogna skördade gröna tomater inomhus lyckas man bäst med om de börjat bli lite gulaktiga. Det finns en missuppfattning om att gröna tomater behöver sol för att mogna inne. Visst kan de mogna på ett fat nära fönstret, men skalet brukar bli tjockt och frukten ofta seg, ibland hinner de till och med torka innan de mognat.

Testa i stället någon av dessa tre metoder för att lagra gröna tomater:

1. Lägg de omogna gröna tomaterna i papperspåsar. Har du många – ta flera påsar, för de ska ligga luftigt i påsen. Placera papperspåsarna på ett mörkt ställe där det är lite svalare än rumstemperatur cirka 15 grader.

2. Placera de gröna tomaterna i en låda eller kartong klädd med tidningspapper och låt lådan vara stängd.

3. Det bästa tricket av alla är när man skyndar på mognadstiden genom att lägga några äpplen bland de gröna tomaterna. Äpplen utsöndrar etylen, en gas som som påskyndar mognad. Det är så man gör i storskalig tomatproduktion – skördar omogna tomater som sedan transporteras nedkylda, för att sedan sprutas med etylengas för att mogna i lagom tid till att de nått affären. Etylengas bildas hos frukter och grönsaker i nedbrytningsprocessen, som startar direkt när de skördats. Det innebär även att ett kantstött äpple är än effektivare när det gäller att mogna tomater.

Kolla papperspåsarna eller tomatlådan någon gång i veckan, så att inte någon grön tomat blivit dålig. Skörda mogna röda tomater under hela hösten.

Gröna tomater som inte hinner mogna kan man ändå laga mat på – inlagda, stekta, chutney eller som marmelad

Se även: