1 av 3: Billigt, väldoftande och miljövänligt
2 av 3: Att tvättmaskinen blir smutsig efter ett tag är inte konstigt. Har du otur kan det även bildas mögel i den vilket ofta märks på en unken doft i både maskinen och tvätten. Foto: Istock
3 av 3: Det är bra att lämna tvättmedelsfacket och luckan till trumman öppen efter tvätt. På så sätt får maskinen torka ordentligt mellan varven. Foto: Istock

Gör rent tvättmaskinen med enkla husmorsknepen

Har din tvättmaskin börjat lukta illa? Det kan vara ett tecken på att det finns mögel i den.

Men det finns några enkla husmorsknep som fixar problemet – för tvättmaskinen behöver också rengöras då och då. 

Här får du veta hur lätt du rengör din tvättmaskin. 

Att tvättmaskinen blir smutsig efter ett tag är inte konstigt. Har du otur kan det även bildas mögel i den vilket ofta märks på en unken doft i både maskinen och tvätten. Det är inte ovanligt att det bildas mögel i tvättmedelsfacket, det är därför viktigt att rengöra då och då. Det är också bra att lämna facket och luckan öppen efter tvätt. På så sätt får maskinen torka ordentligt mellan varven.

Rengör tvättmaskinen med ättika och bikarbonat

Vill man tvätta sina kläder lite renare och mer naturligt är bikarbonat och ättika riktigt bra rengörare. De funkar också väldigt bra för att rengöra själva tvättmaskinen. 

Börja med att ta ut tvättmedelsfacket och rengör det. Torka även vecken mellan gummilisten och insidan av dörrluckan. 

Häll sedan 4 matskedar bikarbonat i tvättmedelsfacket och 2 deciliter ättika (24 procent) i tvättrumman och kör ett långt program på 90 grader med förtvätt, huvudtvätt och extra sköljning.

Låt sedan luckan och tvättmedelsfacket stå öppna och torka. Glöm inte att även rengöra filtret med jämna mellanrum. 

LÄS MER: Så gör du billigt, väldoftande och miljövänligt sköljmedel – av ättika

Ättika är bra för att få bort dålig lukt i både kläder och tvättmaskin. Foto: Veronica Lundström Kristensen

Rengör tvättmaskin med citronsyra och askorbinsyra

Man kan också rengöra tvättmaskinen med citronsyra och askorbinsyra. Blanda en halv påse askorbinsyra (cirka 18 gram) och en halv påse citronsyra (cirka 16 gram) i lite varmt vatten. Häll blandningen i tvättmedelsfacket och kör ett långt program – både förtvätt, huvudtvätt och extra sköljning – på 90 grader.

Rengör tvättmaskinen med maskindiskmedel

Har du inget av ovanstående kan du också använda en tablett maskindiskmedel. Rengör tvättmedelsfack och gummilister och insidan av luckan. Lägg sedan en tablett maskindiskmedel i trumman och kör ett långt program på 90 grader med både förtvätt, huvudtvätt och extra sköljning. 

LÄS MER: Smutsiga skor? Så blir de rena – utan att köras i tvättmaskin

Se även::

Aktuellt just nu