Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Billigt, väldoftande och miljövänligt
2 AV 3
Att tvättmaskinen blir smutsig efter ett tag är inte konstigt. Har du otur kan det även bildas mögel i den vilket ofta märks på en unken doft i både maskinen och tvätten.
Foto: Istock
3 AV 3
Det är bra att lämna tvättmedelsfacket och luckan till trumman öppen efter tvätt. På så sätt får maskinen torka ordentligt mellan varven.
Foto: Istock

Gör rent tvättmaskinen med enkla husmorsknepen

Har din tvättmaskin börjat lukta illa? Det kan vara ett tecken på att det finns mögel i den.

Men det finns några enkla husmorsknep som fixar problemet – för tvättmaskinen behöver också rengöras då och då. 

Här får du veta hur lätt du rengör din tvättmaskin med enkla husmorsknepen. 

Veronica Lundström Kristensen

Att tvättmaskinen blir smutsig efter ett tag är inte konstigt. Den kämpar vecka efter vecka med att få din tvätt ren – men till slut behöver den själv rengöras. Har du otur kan det bildas mögel i den vilket ofta märks på en unken doft i både maskinen och tvätten. Det är inte ovanligt att det bildas mögel i tvättmedelsfacket, det är därför viktigt att rengöra då och då. 

För att undvika att tvättmaskinen blir ofräsch är det viktigt att lämna facket och luckan öppen efter tvätt. På så sätt får maskinen torka ordentligt mellan varven. För att undvika att onödigt mycket smuts, hår och annat skräp som kan orsaka stopp i avloppet hamnar i tvättmaskinen, skaka tvätten innan du kastar in den.

Hur rengör man tvättmaskinen? Hur ofta ska det göras?

Ungefär en gång i månaden är det bra att göra rent sin tvättmaskin. Det ska du göra för att både maskinen och kläderna ska hålla sig fräscha, rena och luktfria.

Det finns flera sätt att rengöra tvättmaskinen på – några smarta tips som är snälla mot miljön är till exempel med ättika och bikarbonat eller med citronsyra. Rengör alltid maskinen utan kläder i.

Rengör tvättmaskinen med ättika och bikarbonat

Vill du tvätta dina kläder lite renare och mer naturligt är bikarbonat och ättika riktigt bra rengörare. De funkar också väldigt bra för att rengöra själva tvättmaskinen.

Börja med att ta ut tvättmedelsfacket och rengör det. Torka även vecken mellan gummilisten och insidan av dörrluckan.

Häll sedan 4 matskedar bikarbonat i tvättmedelsfacket och 2 deciliter ättika (24 procent) i tvättrumman och kör ett långt program på 90 grader med förtvätt, huvudtvätt och extra sköljning.

Låt sedan luckan och tvättmedelsfacket stå öppen och torka. Glöm inte att även rengöra filtret med jämna mellanrum.

Ättika är bra för att få bort dålig lukt i både kläder och tvättmaskin. Foto: Veronica Lundström Kristensen

Rengör tvättmaskin med citronsyra och askorbinsyra

Man kan också rengöra tvättmaskinen med citronsyra och askorbinsyra. Blanda en halv påse askorbinsyra (cirka 18 gram) och en halv påse citronsyra (cirka 16 gram) i lite varmt vatten. Häll blandningen i tvättmedelsfacket och kör ett långt program – både förtvätt, huvudtvätt och extra sköljning – på 90 grader.

Rengör tvättmaskinen med maskindiskmedel

Har du inget av ovanstående kan du också använda en tablett maskindiskmedel. Rengör tvättmedelsfack och gummilister och insidan av luckan. Lägg sedan en tablett maskindiskmedel i trumman och kör ett långt program på 90 grader med både förtvätt, huvudtvätt och extra sköljning. 

LÄS MER: Skippa rengöringsmedel! Därför är såpa (nästan) allt du behöver 

LÄS MER: Så gör du eget billigt och miljövänligt sköljmedel 

Se även: