Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Till daglig rengöring kan man använda miljömärkt diskmedel och vatten. Men i bland kan det behövas en rejäl genomkörare för att desinficera den.
Till daglig rengöring kan man använda miljömärkt diskmedel och vatten. Men i bland kan det behövas en rejäl genomkörare för att desinficera den.
Till daglig rengöring kan man använda miljömärkt diskmedel och vatten. Men i bland kan det behövas en rejäl genomkörare för att desinficera den.
Till daglig rengöring kan man använda miljömärkt diskmedel och vatten. Men i bland kan det behövas en rejäl genomkörare för att desinficera den. Foto: Adobe Stock

Gör rent skärbrädan med bästa husmorsknepen

Har din skärbräda blivit äcklig och börjat lukta illa? Då är det dags att rengöra den. 

Med salt, citron, bikarbonat och kokosolja gör du enkelt rent och vårdar skärbrädan. 

Väl beprövade husmorsknep är ofta bättre både för miljön och för plånboken.

Med diskmedel och vatten kommer man långt men kolla miljömärkningen först. Exempelvis storsäljaren Yes förlorade sin Svanen-märkning för några år sedan och bedöms ha ”skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer”. 

Men ibland kan skärbrädan behöva en rejäl omgång. Här får du veta mer hur du rengör och sköter din skärbräda. Men först: 

Vilken skärbräda är bäst och hur ofta ska man byta?

Vilken skärbräda som är bäst är till stor del en smaksak. De flesta experter på området rekommenderar skärbrädor trä. Träet innehåller olika träsyror som gör den antispetisk, dessutom torkar den ut fukten, vilket inte skärbrädor i plast kan göra. 

En bra och gedigen skärbräda i trä kostar lite mer men kommer å andra sidan att hålla längre eftersom den kan slipas, oljas och bli som ny. Sköter du den rätt kommer den hålla en livstid.

Väljer man en skärbräda i plast behöver den bytas ofta eftersom den slits snabbt. Du kommer att behöva köpa ny ofta – något som varken är kul för plånboken eller bra för miljön. Och tvärtemot vad många tror lever bakterierna längre på en plastbräda.

Rengöra skärbräda – med salt, citron, ättika och bikarbonat

Diska aldrig en skärbräda i trä i diskmaskinen – det torkar ut den och gör att träet spricker. Miljömärkt diskmedel och vatten räcker bra för daglig rengöring. Kom ihåg att diska skärbrädan direkt efter användning och skölj av med kallt vatten.

Ibland kan dock skärbrädan behöva en rejäl rengöring. Salt, citron, bikarbonat och ättika är då bra rengörare och bakteriedödare som desinficerar och får bort dålig lukt. Dessutom är de helt naturliga livsmedel vilket känns fräscht då skärbrädan användas till matlagning.

Så här gör du:
Skär upp en ekologisk citron och pressa ut saften från ena halvan. Gnugga den mot skärbrädan.
Häll på ett lager salt och gnugga lite mer. Vänta 15 minuter, skölj av skärbrädan och låt torka.
För att göra en grovrengöring och få bort äcklig lukt kan du blanda ättika och bikarbonat och stryka på skärbrädan. Låt verka i några minuter innan du skrubbar och sköljer av skärbrädan med varmt vatten. 

Salt, citron, bikarbonat och ättika är både skonsamt och effektivt för att ta död på bakterier i skärbrädan. Foto: Veronica Lundström Kristensen
Olja skärbrädan med vanlig ekologisk kokosolja – passa på att även smörja in träslevar och -bestick när du ändå håller på. Foto: LEVA&BO

Hur ska man sköta och olja in en skärbräda i trä?

En skärbräda i trä behöver behandlas då och då för att hålla sig fin. Genom att slipa och olja den täpper man igen håligheter där bakterier frodas. En slät skärbräda gör också att knivarna håller sin skärpa. En tumregel kan vara att slipa den när det börjar bli mycket skåror och olja den när träet börjar se torrt ut. 

Undvik paraffinolja eftersom petroleumbaserad olja inte bör användas till skärbrädor och andra köksredskap som ska ha kontakt med mat. 

Använd i stället vanlig ekologisk matolja så som rapsolja, linfröolja, olivolja eller kokosolja när du oljar in skärbrädor och andra köksredskap i trä. Ekologisk kokosolja är den bästa oljan eftersom den inte härsknar och tål hög värme. 

Så här gör du:
Ta en klick ekologisk kokosolja och smörj in skärbrädan – båda sidor och alla kanter.
Låt den gärna stå över natten och skulle det bli överflödig olja är det bara att torka bort dagen efter. Klart!

LÄS MER: Superknepet! Därför ska du koka citronerna i vattenkokaren 

Olika material på skärbrädor

Skärbräda i trä

Fördel: Vacker, miljövänlig, hållbar, bra för kniven, skön att jobba på, går att förnya.
Nackdel: Måste underhållas, känslig för fukt och vatten, kan inte diskas i maskin.

Skärbräda i plast

Fördel: Enkel att rengöra, billig, finns i olika färger, kan diskas i maskin, bra för kniven, tar mindre plats, väger mindre.
Nackdel: Inte så slitstark, bakterierna frodas i hack, inte dekorativ, inte miljövänlig, kniven och skärbrädan slinter lätt, förstörs av sågtandad kniv.

Skärbräda i laminat/komposit

Fördel: Tål maskindisk, slitstark, lätt att rengöra, dekorativ.
Nackdel: Kan lukta illa, låter ihåligt plastigt när man hackar, tuff mot kniven, inte miljövänlig, kan ge djupa hack och skär.

Skärbräda i gummi

Fördel: Behöver inte oljas/vaxas, snäll mot kniven, stabil på grund av sin tyngd, absorberar inte vatten, tål starka rengöringsmedel, spricker inte, bakterierna frodas inte, tar inte åt sig lukt/smak, går att slipa ned.
Nackdel: Kan inte diskas i maskin, extremt dyr, svår att få tag på i Sverige, svårhanterlig på grund av sin tyngd, trist färg, blir lätt fläckig, repas och skåras lätt.

Skärbräda i marmor, akryl, glas, sten, stål, keramik eller corian

Fördel: Snygg, lätt att rengöra, behöver inte oljas/vaxas.
Nackdel: Förstör knivarna och bör inte användas till matlagning.

LÄS MER: Skippa rengöringsmedel! Därför är såpa (nästan) allt du behöver 

Se även: