1 av 3: Ättika och bikarbonat funkar till det mesta
2 av 3: En blank och fin vindruta vill man ju ha – men spolarvätska kan vara både dyrt och illaluktande. Vi tipsar om hur du gör din egen! Foto: Istock
3 av 3: Se till att du har etanol, till exempel T-röd, i spolarvätskan om det är minusgrader ute. Foto: Istock

Gör egen spolarvätska – med bara tre ingredienser

Tycker du att vanlig spolarvätska luktar blä? Och är onödigt dyrt?

Det finns en lösning på det – gör din egen spolarvätska till bilen.

Allt du behöver är tre ingredienser.

Om du känner att du behöver hålla andan när du använder spolarvätskan på vindrutan i bilen är du inte ensam. Spolarvätska kan lukta fruktansvärt starkt. Dessutom kan priser hos bensinstationerna och andra affärer variera kraftigt – det kan helt enkelt bli väldigt dyrt.

Gör egen spolarvätska i stället, så påverkar du både pris och lukt till det positiva. Ofta blir den också betydligt mer miljövänlig än den vätskan du köper färdig. Att blanda sin egen spolarvätska är busenkelt, och vindrutan blir precis lika glänsande som du är van vid.

Om du gör spolarvätska som ska fungera när det är minusgrader ute behöver du mer än bara vatten och diskmedel, för att vätska inte ska bli is. Foto: Istock

Så gör du egen spolarvätska

För att vindrutan ska bli ren behövs vatten (återanvänd med fördel kondensvattnet från torktumlaren!) och ett medel som löser upp smuts och fett, till exempel diskmedel. Under vintern när det är minusgrader ute behövs dessutom något som gör att spolarvätskan inte fryser till is. Då tillsätter man alkohol – den gör att vätskan inte fryser. Generellt kan man säga att två delar vatten och en del T-röd gör att spolarvätskan klarar 11 minusgrader.

Du behöver (för knappt 3 liter spolarvätska):
2 liter vatten
6,5 dl T-röd/etanol (vintertid, annars kan du skippa)
Några droppar miljömärkt diskmedel
Eventuellt några droppar eterisk citronolja (är oljan en outspädd eterisk olja av bra kvalitet hjälper den till ytterligare med rengöringen av rutan)
Tänk på! Var försiktig när du handskas med T-sprit då det är mycket starkt. Tänk också på att vara sparsam med diskmedlet. Dels ska det inte bli för löddrigt, och dels finns en liten risk att karossen kan missfärgas och att vaxskyddet påverkas, dock är risken liten och den eventuella effekten marginell.

LÄS MER: Knepet för att ta bort rost – utan skadliga kemikalier

LÄS MER: Städa med såpa – billigt, miljövänligt och effektivt

LÄS MER: Superknepet! Så blir ditt silver skinande rent 

Aktuellt just nu