Har du ingen torktumlare eller torkskåp, eller vill leva miljövänligare, ska du testa frystorkning!
1 av 3: Har du ingen torktumlare eller torkskåp, eller vill leva miljövänligare, ska du testa frystorkning! Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto
Det är nästan magiskt. När du frystorkar blir tvätten helt torr!
2 av 3: Det är nästan magiskt. När du frystorkar blir tvätten helt torr! Foto: Getty Images
Blöt tvätt ska inte torka i rummen man bor, det är hälsovådligt. Testa frystorkning!
3 av 3: Blöt tvätt ska inte torka i rummen man bor, det är hälsovådligt. Testa frystorkning! Foto: Fotolia

Frystorka din tvätt – magiskt husmorsknep

Har du blöt tvätt, bråttom och ingen torktumlare?

Testa att stoppa in plagget i frysen. Det är magiskt.

Hela vinterhalvåret kan du frystorka ute – miljövänligt!

Har du ingen torktumlare, torkskåp eller torkrum hemma? Eller så har du det men känner kanske att du vill leva miljövänligare och spara energi? Lägg då kläderna i frysen (i en påse), eller, om det är minusgrader ut – häng ut dem! Det kallas för frystorkning. När de sedan tinar kommer du att märka att allt har blivit helt torrt. Allt du då behöver göra är att stryka plaggen och sedan är det klart. Nästan magiskt!

Foto: Getty Images

LÄS MER: Därför ska du sluta torka tvätten inomhus – omedelbart 

Gammalt och väl beprövat husmorsknep

Tycker du att det låter konstigt så är det enbart för att det är ett gammalt husmorsknep som tyvärr försvunnit med tiden i och med maskiner som gör jobbet åt oss. Men det är en väl beprövad metod som har funkat i alla tider och naturligtvis fungerar än i dag. Och det bästa av allt är att det är miljövänligt och naturligt på alla sätt, och definitivt energisnålt. 

LÄS MER: Så ofta borde du egentligen tvätta dina handdukar och lakan 

Vad det handlar om är att kall luft är mycket torr, har låg luftfuktighet. Så när man hänger ut blöta kläder kommer vattnet att dunsta. Därför torkar tvätten trots att den först blir styv och stel. Det kallas för sublimering eller sublimation. 

Foto: Getty Images

Sublimation; det fryser men torkar trots det

Sublimation är ett ämnes direkta övergång från aggregationstillståndet fast form till gasform, utan att passera mellanfasen flytande form. Exempel på sublimation är ett vått lakan som hängts ut vid köldgrader; det fryser men torkar trots det. Samma teknik används vid frystorkning av mat då en produkt ska befrias från vatten. Materialet nedfryses till låg temperatur (−5 °C till −50 °C), varefter den bildade isen avlägsnas genom sublimering i högt vakuum. 

Källa: Wikipedia

LÄS MER: Supertricket för att få ren matta – i snön 

LÄS MER: Så får du tvätten vit igen –  10 olika knep 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!