Förvara dina glas rätt – och undvik vanliga skadorna
Hur ställer du in dina dricksglas i skåpet? Om du ställer dem upp och ner är det dags att tänka om.
Glas som ställs med foten upp och öppningen ned kan riskera fuktskador och, om du har otur, glaspest.
Här lär vi dig hur du ska förvara dina glas för att undvika vanliga misstag som gör dem fula – och förstörda.
Att ställa glas upp och ner tycker många är en god idé – för att slippa damm och annan smuts i dricksglasen. Men faktum är att det kan göra mer skada än nytta.
Har du glas som fått som en vit film eller strimma i sig, så kan det vara glaspest, eller glassjuka som det också kallas. Det är en kemisk reaktion som ett glas kan drabbas när det inte fått torka ordentligt och fukten fastnat i glaset. När glaset skadats på det sättet går det dessvärre inte att få bort. Men glaspest drabbar framför allt äldre glas och enligt Sara Flodman, visual merchandiser på Cervera, är det inget som är ett särskilt utbrett problem i dag eller något man behöver ta hänsyn till när man köper nya glas.
Äldre glas kan bli förstörda av glaspest
Har du däremot gamla glas från loppis eller som är ärvda kan det vara något att ha i åtanke, men med nyare glas är det alltså inte mycket att bry sig om. För att slippa fuktskador är det dock ändå viktigt att förvara glasen åt rätt håll – det vill säga med botten ner och öppningen upp.
– Jag tycker att man ska låta glasen torka upp och ner på en handduk för att helt få ut fukten och inte riskera att få fuktfläckar på glasen. I skåpet tycker jag däremot att de ska stå på sin fot, delvis för att det är vackrare att se sina glas på det viset men också för att inte behålla någon fukt i kupan, säger Sara Flodman, visual merchandiser på Cervera.
Dimmiga eller mjölkiga glas kan vara kalk – så får du bort det
Upplever du att glasen blivit vita eller dimmiga kan det också bero på kalkfläckar. Kalkfläckar kan fastna på glasen om du har hårt vatten där du bor, eller om du använt för mycket diskmedel.
Kalkfläckar får du bort med ättika. Häll ättika i en skål och ställ in den i diskmaskinen tillsammans med glasen och kör ett vanligt diskprogram utan diskmedel. Om inte kalkfläckarna försvunnit kan du lägga glasen i en bunke med varmvatten och ättika innan du gör om samma sak igen. Tandkräm är också effektivt mot kalkavlagringar. Det ska du inte använda i diskmaskinen, utan gnugga direkt på glaset. Kom ihåg att använda en enkel vit tandkräm (ingen gel!) och stryk och polera med en mjuk, fuktig trasa.
Här kan du läsa mer om hur du kan diska med tandkräm!
Förvara dricksglasen rätt i skåpet
Så, hur ska man egentligen hantera sina glas för att de ska hålla sig fina och glansiga länge? Ta för vana att alltid ställa in glasen i skåpet på foten, utan att glasen nuddar varandra. Undvik även att stapla glasen på varandra eftersom de löper större risk att bli kantstötta, repiga eller att det skapas ett vakuum så att du måste dra isär dem. En del glas är dock stapelbara och då är det givetvis okej.
– Det man ska tänka på är att inte sätta dem i varandra när de precis är klara i diskmaskinen. Om man inte låter glaset svalna utan direkt sätter de i varandra kan det bli spänningar i glaset som gör att de blir svåra att få loss från varandra eller att de spricker, säger Sara Flodman.
Följer du de råden riskerar du inte att glasen förstörs av fuktskador eller repor och har glas som håller sig fina i många, många år.
Sköt om glasen rätt – så rengör du dem
LÄS MER: Gör eget diskmedel – enkelt och miljövänligt
LÄS MER: Rätt sätt: Så ska du ställa in in diskmaskinen
LÄS MER: Städa köket skinande rent – husmorstipsen du inte vill missa