Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Forskarna fann i en studie att när studenter använder gemensamma badrum så delar deras tandborstar alla besökares bajsbakterier. Detsamma gäller naturligtvis i ett hårt trafikerat familjebadrum.
Foto: GETTY IMAGES
2 AV 3
Att förvara tandborstarna på handfatet känns ju praktiskt. Tandborsten används ju ofta, och på handfatet är de nära till hands. Men det här gör att din tandborste innehåller miljontals bakterier.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Många väljer att ha ett tandborstfodral för att skydda tandborsten från andra ytor. Men det gör bara att bakterierna får ännu lättare att växa, eftersom borsten hålls fuktig och aldrig får torka mellan gångerna.
Foto: Shutterstock

Därför ska tandborsten inte placeras på handfatet

Vet du att en normalanvänd tandborste innehåller mer än 10 miljoner bakterier?

Och att den vanligaste förvaringen av tandborsten ger både svamp, bajsbakterier och stafylokocker.

Här ger forskarna sina bästa råd hur du ska ta hand om din tandborste!

I en oborstad mun kan det finnas lika mycket bakterier som på ett smutsigt badrumsgolv. Därför måste man, som alla vet, borsta tänderna. Men inte ens tandborsten är så ren som man tror. 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du inte ta med mobilen på toa

Tandborsten en riktig bakteriemagnet

En badrumsstudie från American Society Microbiology får det att krypa i hela kroppen. Nu gäller det att se över hur man handskas med sin egen tandborste som är en riktig bakteriemagnet.

Forskarna fann att när studenter använder gemensamma badrum så delar deras tandborstar alla besökares bajsbakterier. Detsamma gäller naturligtvis i ett hårt trafikerat familjebadrum. Och det är inga snälla bakterier, utan handlar om både svamp  stafylokocker och bakterier från avföring.

Foto: Getty Images

LÄS OCKSÅ: 12 platser som är snuskigare än toaletten

Tandborstskydd låter bakterier frodas

Många väljer att ha tandborsten i ett medicinskåp eller tandborstfodral för att ”skydda” den från andra ytor, och framför allt toaletten. Men, det är faktiskt ingen bra idé! Snarare tvärtom.

– Det skyddar inte tandborsten från bakterier, utan skapar tvärtom en miljö där bakterierna har ännu lättare att växa, eftersom borsten hålls fuktig och aldrig får torka mellan gångerna, säger Laura Aber, studiens doktorandforskare, till Goodhousekeeping.com.

Och har du den bredvid handfatet blir den förorenad av smutsvattnet när du tvättar händerna. Men viktigast av allt, stäng alltid locket när du spolar toaletten! I en engelsk studie fann man att diarréframkallande bakterier flög så högt som 25 centimeter ovanför toaletten. 

LÄS OCKSÅ: Snusket i ditt hem – här är 5 värsta platserna

Foto: GETTY IMAGES

Hur ska man då göra? Här är forskarnas råd:

1. Förvara alltid tandborsten upprätt, så att den kan lufttorka, annars växer svamp. Låt den inte vidröra någon annan borste.

2. Det allra viktigaste för att förhindra spridningen av bakterier; Stäng alltid locket innan du spolar. Om du inte vill att bajspartiklar ska landa på din tandborste. De bakterierna kan nämligen flyga upp till två meter när du spolar, och stannar sedan i luften.

3. Delar du badrum med andra kan det vara svårt att hålla koll på vad de gör i badrummet. Skölj alltid tandborsten, väldigt noga, både före och efter varje användning.

4. Byt tandborste efter tre månader, och förvara den så den kan lufttorka. Helst en kopp i ett hörn på det egna rummet. Ska du förvara den i ett skåp, se till att det är ett skåp som släpper in luft.

5. Skulle du tappa tandborsten på golvet är det nästan kört, för då får den både toalettvatten och annat som folk dragit in med fötterna. Kasta borsten, eller doppa den i väteperoxid eller antibakteriellt munvatten. Skölj sedan noga innan användning.

6. Rätt tandkräm är viktigt. Vissa tandkrämer dödar mer bakterier än andra. Sampolymer är bättre än de vanliga flourbaserade tandkrämerna.

7. Sist men inte minst, dela aldrig på tandborste, och helst inte tandkräm heller! Det bästa är om alla har sin egen tandkrämstub.

Källa: Sciencedaily.com, Goodhousekeeping.com

LÄS OCKSÅ: 7 myter om hygien – och vad som egentligen stämmer