1 AV 2
Dina krukväxter vill gärna ha god dränering för att må bra...
Foto: MARTIN CEDERBLAD
2 AV 2
... och då kan ett par gamla strumpbyxor vara till hjälp! Här nedan får du veta hur.
Foto: Istock

Fixa bra dränering till dina blommor – med strumpbyxor

Brukar du lägga strumpbyxor i dina blomkrukor? Om inte så borde du börja göra det.

Du kommer spara tid och pengar, göra gott för miljön – och inte minst få dina växter att må bra.

Veronica Lundström Kristensen

Det släpas mängder av jord och gödsel, växter och krukor från handelsträdgårdar och trädgårdsbutiker när trädgårdssäsongen drar i gång. Nya planteringar ställs i ordning och gamla krukodlingar förbättras med ny jord, dränering och isolering. 

Men att klä blomkrukorna med strumpbyxor? Ja, det kan låta som att någon fått trädgårdstomtar på loftet. Men faktum är ett det är ett välkänt knep bland riktiga trädgårdsentusiaster. Så har du några gamla trasiga strumpbyxor i byrån – plocka fram dem. Här får du veta hur smarta trädgårdstipset fungerar!

Få dina blommor att trivas i dina gamla strumpbyxor. Foto: MICHAEL FÖRSTER

Dränering med lecakulor och strumpbyxor

Krukväxterna vill gärna ha god dränering för att må bra. Och strumpbyxor av nylon fungerar nämligen utmärkt att stoppa lecakulor i och lägga som dränering i botten av krukorna.

Har du stora krukor som ska fyllas tar du helt enkelt ett par gamla strumpbyxor, klipper av dem på mitten så att du får två separata ben. Fyll varje ben med lecakulor och knyt igen. Till mindre krukor kan det räcka med en en knästrumpa. 

Lägg sedan ner dina strumpkorvar i krukorna och fyll på med jord och växter. Nylonet gör att strumporna inte förmultnar.

När det sedan är dags att byta jord är det bara att ta upp din strumpkorv och borsta av den lite innan du lägger ner den och ny jord i krukan igen. 

Du slipper alltså allt meck med att gräva fram och skilja ut alla små kulorna från jorden. Många gör inte ens det utan kasserar både jord och dränering och köper nya lecakulor. Men det behöver du alltså inte göra med det här simpla men smarta återbruksknepet! 

Men det finns fler bra anledningar till att lägga strumpbyxor i blomkrukorna.

1 AV 2
Fyll strumpbyxorna med lecakulor och lägg i botten på krukorna.
Foto: LEVA&BO
2 AV 2
När det är dags att byta jord – plocka upp strumpkorven, borsta av och återanvänd.
Foto: LEVA&BO

... och bli av med myror i krukan 

Har myror flyttat in i dina krukor på uteplatsen? Det beror troligtvis på att jorden är torr. Myror gillar torra, varma platser och en kruka med torr jord blir ett mysigt bo. 

Vill du få dem att flytta gäller det att vattna och hålla jorden fuktig – här kan du läsa mer om hur du gör för att slippa myror. Men vill du undvika att de flytta in redan från början finns det knep att ta till. 

Innan du fyller krukan med dränering, jord och växter ska du täcka för dräneringshålet med en bit nylonstrumpbyxa, fiberduk, myggnät eller annat tunt tygstycke. Tyget håller myrorna ute men låter överskottsvatten sippra ut.

Dränering i botten av krukan – fler tips

Bra dränering i blomkrukorna är viktigt för att växterna inte ska få syrebrist och dö. Det viktigaste är därför att det finns ett hål i botten på krukan där överflödsvatten kan rinna ut. För växter med mindre känsliga rötter, eller växter som planteras i små krukor, kan det räcka. Du får plats med mer jord och lite vatten på krukfatet skadar inte rötterna. Till krukor som står direkt på marken, på stenplattor eller altanen, behöver du inte ens ett fat. 

Men när du väljer att lägga dränering i botten finns det mycket annat att använda än lecakulor. Några porslins- eller krukskärvor, ett lager smågrus eller trasiga takpannor i botten fungerar lika bra. Tallkottar och grenar är annat bra att fylla krukor och pallkragar med för god dränering. 

Tänk också på att välja jord med bra kvalitet avsedd för växten du planterar. 

Se även: