1 av 2: Dina krukväxter vill gärna ha god dränering för att må bra... Foto: MARTIN CEDERBLAD
2 av 2: ... och då kan ett par gamla strumpbyxor vara till hjälp! Här nedan får du veta hur. Foto: Istock

Fixa bra dränering till dina blommor – med strumpbyxor

Brukar du lägga strumpbyxor i dina blomkrukor? Om inte så borde du börja göra det.

Du kommer spara tid och pengar, göra gott för miljön – och inte minst få dina växter att må bra.

Det släpas mängder av jord och gödsel, växter och krukor från handelsträdgårdar och trädgårdsbutiker när trädgårdssäsongen drar i gång. Nya planteringar ställs i ordning och gamla krukodlingar förbättras med ny jord, dränering och isolering. 

Men att klä blomkrukorna med strumpbyxor? Ja, det kan låta som att någon fått trädgårdstomtar på loftet. Men faktum är ett det är ett välkänt knep bland riktiga trädgårdsentusiaster. Så har du några gamla trasiga strumpbyxor i byrån – plocka fram dem. Här får du veta hur smarta trädgårdstipset fungerar!

Få dina blommor att trivas i dina gamla strumpbyxor. Foto: MICHAEL FÖRSTER

Dränering med lecakulor och strumpbyxor

Krukväxterna vill gärna ha god dränering för att må bra. Och strumpbyxor av nylon fungerar nämligen utmärkt att stoppa lecakulor i och lägga som dränering i botten av krukorna.

Har du stora krukor som ska fyllas tar du helt enkelt ett par gamla strumpbyxor, klipper av dem på mitten så att du får två separata ben. Fyll varje ben med lecakulor och knyt igen. Till mindre krukor kan det räcka med en en knästrumpa. 

Lägg sedan ner dina strumpkorvar i krukorna och fyll på med jord och växter. Nylonet gör att strumporna inte förmultnar.

När det sedan är dags att byta jord är det bara att ta upp din strumpkorv och borsta av den lite innan du lägger ner den och ny jord i krukan igen. 

Du slipper alltså allt meck med att gräva fram och separera alla små kulorna från jorden. Många gör inte ens det utan kasserar både jord och dränering och köper nya lecakulor. Men det behöver du alltså inte göra med det här simpla men smarta återbruksknepet!

1 av 2: Fyll strumpbyxorna med lecakulor och lägg i botten på krukorna. Foto: LEVA&BO
2 av 2: När det är dags att byta jord är det bara att plocka upp strumpkorven, borsta av den och återanvända. Foto: LEVA&BO

Se även:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!