1 AV 4
Två enkla husmorsknep för att få dina lakan vita igen
2 AV 4
Har du vita textilier som inte känns vita längre? Det går att fixa.
Foto: Istock
3 AV 4
När du har möjlighet – torka din tvätt utomhus i solen. Det hjälper till att bleka dem och skapar naturligt en fräsch känsla.
Foto: Istock
4 AV 4
Bikarbonat är ett effektivt medel som gör att tvätten kan hålla sig vit.
Foto: Istock

Få tvätten vit igen – bästa tricken som alltid funkar

Visst är det fräscht med vita handdukar, linnen och sängkläder?

Tyvärr blir de alltför lätt och fort missfärgade. Men släng dem inte!

Här är tips och knep på hur du undviker att få vita textilier som gulnar – och hur du får dem helt vita igen.

Vi har alla köpt vita handdukar och lakan och njutit av hur rent och somrigt det känns i hemmet. Men så kommer en tid när de inte längre är så ”fräscha”, hur mycket vi än tvättar dem. Vitt blir missfärgat efter ett tag, och det är svårt att få dem att bli helt vita igen. 

Men ge inte upp, det går! Och innan de ens hinner bli missfärgade finns det några viktiga saker att tänka på för att förhindra det från första början – till exempel att aldrig blanda färger, att dosera tvättmedlet rätt och att använda rätt sorts tvättmedel.

1. Blanda aldrig olika färger

Regel nummer ett borde vara självklar för alla som vill undvika att tvätten missfärgas. Det här är superviktigt: Tvätta endast vit tvätt tillsammans med andra vita (eller ljusgrå) textilier, aldrig någonsin tillsammans med några andra färger. Gör du det har du kommit en bra bit på vägen! 

2. Rätt mängd tvättmedel

Dosera alltid rätt mängd tvättmedel. Har du i för mycket kan det samlas både kalk och tvättmedel i textilierna vilket i värsta fall kan göra dem grå. Förutom mängden tvättmedel måste man också känna till vattnets hårdhet där man bor. Det skiljer sig från region till region. Googla eller ring kommunen för att få reda på hur det är hemma hos dig. 

3. Rätt sorts tvättmedel – med eller utan blekmedel

Kom ihåg att alltid välja tvättmedel avsett för just din sorts tvätt. Om du har textilier som är färgade vita ska du använda tvättmedel utan blekmedel. Annars blir den vita färgen först blekt, sedan gulnar den.

Har du däremot lakan eller något annat som är blekta till vitt ska du använda tvättmedel med blekmedel. Kom ihåg att välja ett miljövänligt alternativ.

4. Tvättmedlet måste sluta tätt

Det här kan vara lätt att glömma – men burken eller paketet där du förvarar tvättmedlet för vittvätt måste alltid vara tätt sluten. Glömmer du det kan blekmedlet i tvättmedlet avdunsta, vilket kan påverka effekten.  

Var noga med vilket tvättmedel du använder. Om du har vit tvätt som är färgad vit och du använder tvättmedel med blekmedel, då är det inte konstigt att tvätten blir solkig. Foto: Istock

LÄS MER: Göra ren tvättmaskinen med ett enkelt knep

Två smarta och effektiva knep för att få gulnade kläder vita

1. Bikarbonat och citronsyra mot missfärgad vittvätt

Bikarbonat är en superhjälp för vitare kläder. Den innehåller inga frätande ämnen, är en helt naturlig produkt och, i förhållande till andra medel, också väldigt prisvärd. Blandar du den med citronsyra blir kläderna ännu vitare och fräschare. Gör så här: Häll ungefär 1 deciliter ren bikarbonat i tvättmedelsfacket tillsammans med ditt vanliga tvättmedel. För tuffa fläckar kan man tillsätta en skvätt citronsyra. Du kan även använda bikarbonat till att få bort svettfläckar, röklukt och annan dålig lukt samt som sköljmedel. 

2. Torka tvätten utomhus i solen

Okej, det här tipset kanske fungerar som bäst sommartid. Men när du har möjlighet – torka din tvätt utomhus i solen. Det hjälper till att bleka dem och skapar naturligt en fräsch känsla.

När du har möjlighet – torka din tvätt utomhus i solen. Foto: Istock

LÄS MER: 7 snuskiga men vanliga misstag du gör med dina handdukar

LÄS MER: Så tvättar du med bikarbonat – ett riktigt mirakelmedel

Se även: