1 av 4: Två enkla husmorsknep för att få dina lakan vita igen
2 av 4: Det är inte kul när vita textilier börjar bli solkiga, dassiga, gulnade. Men det går att göra något åt det. Foto: Istock
3 av 4: När du har möjlighet – torka din tvätt utomhus i solen. Det hjälper till att bleka dem och skapar naturligt en fräsch känsla. Foto: Shutterstock
4 av 4: Bikarbonat är ett effektivt medel som gör att tvätten kan hålla sig vit. Foto: Shutterstock

Få tvätten vit igen – bästa tricken som alltid funkar

Visst är det fräscht med vita handdukar, linnen och sängkläder?

Tyvärr blir de alltför lätt och fort missfärgade – men släng dem inte!

Här är 8 tips på hur du undviker det från början samt får dem vita igen.

Vi har alla köpt vita handdukar och lakan och njutit av hur rent och somrigt det känns i hemmet. Men så kommer en tid när de inte längre är så ”fräscha”, hur mycket vi än tvättar dem. Vitt blir missfärgat efter ett tag, och det är svårt att få dem att bli helt vita igen. 

Men ge inte upp, det går! Och innan de hinner bli missfärgade finns det några viktiga saker att tänka på för att förhindra det från första början.

1. Blanda aldrig olika färger

Regel nummer ett borde vara självklar för alla som vill undvika att tvätten missfärgas. Det här är superviktigt: Tvätta endast vit tvätt tillsammans med andra vita (eller ljusgrå) textilier, aldrig någonsin tillsammans med några andra färger. Gör du det har du kommit en bra bit på vägen! 

2. Rätt mängd tvättmedel

Dosera alltid rätt mängd tvättmedel. Har du i för mycket kan det samlas både kalk och tvättmedel i textilierna vilket i värsta fall kan göra dem grå. Förutom mängden tvättmedel måste man också känna till vattnets hårdhet där man bor. Det skiljer sig från region till region. Googla eller ring kommunen för att få reda på hur det är hemma hos dig. 

3. Rätt sorts tvättmedel

Kom ihåg att alltid välja tvättmedel avsett för vita textilier. Det innehåller natrium, ett blekmedel, som gör att dina vita kläder håller sig ”fräschare”. Samma sak gäller när du tvättar kläder i andra färger – använd enbart tvättmedel avsett för kulörta färger.

Att ha tvättmedel för vita textilier är viktigt. Använd bara tvättmedel avsett för den specifika färgen. Foto: Istock

4. Ättika och citronsyra

Vill du vara säker på att få bort allt kalk kan du ta till hushållsättika. Den är sur och kommer att lösa upp och avlägsna kalken, samt göra tygerna mjuka igen. Har du inte ättika kan du använda citronsyra. Kolla dock att maskinen tål det först.

5. Slut tätt

Det här kan vara lätt att glömma – men burken eller paketet där du förvarar tvättmedlet för vittvätt måste alltid vara tätt sluten. Glömmer du det kan blekmedlet i tvättmedlet avdunsta, vilket kan påverka effekten.  

6. Avkalka tvättmaskinen

Kom ihåg att även din tvättmaskin måste få bli ompysslad. I mellan åt kräver den att bli avkalkad och det görs enklast med speciella avkalkningstabletter som finns i butik.  

LÄS MER: Göra ren tvättmaskinen med ett enkelt knep

7. Bikarbonat

Bikarbonat är en superhjälp för vitare kläder. Den innehåller inga frätande ämnen, är en helt naturlig produkt och, i förhållande till andra medel, också väldigt prisvärd. Blandar du den med citronsyra blir kläderna ännu vitare och fräschare. Gör så här: Häll ungefär 1 deciliter ren bikarbonat i tvättmedelsfacket tillsammans med ditt vanliga tvättmedel. För tuffa fläckar kan man tillsätta en skvätt citronsyra. Du kan även använda bikarbonat till att få bort svettfläckar, röklukt och annan dålg lukt samt som sköljmedel. 

När du har möjlighet – torka din tvätt utomhus i solen. Foto: Istock

8. Torka tvätten utomhus

Okej, det här tipset kanske fungerar som bäst sommartid. Men när du har möjlighet – torka din tvätt utomhus i solen. Det hjälper till att bleka dem och skapar naturligt en fräsch känsla. 

Se även:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!