Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
När du har möjlighet – torka din tvätt utomhus i solen. Det hjälper till att bleka dem och skapar naturligt en fräsch känsla.När du har möjlighet – torka din tvätt utomhus i solen. Det hjälper till att bleka dem och skapar naturligt en fräsch känsla.När du har möjlighet – torka din tvätt utomhus i solen. Det hjälper till att bleka dem och skapar naturligt en fräsch känsla.
Var noga med vilket tvättmedel du använder. Om du har vit tvätt som är färgad vit och du använder tvättmedel med blekmedel är det inte konstigt att tvätten blir solkig.Var noga med vilket tvättmedel du använder. Om du har vit tvätt som är färgad vit och du använder tvättmedel med blekmedel är det inte konstigt att tvätten blir solkig.Var noga med vilket tvättmedel du använder. Om du har vit tvätt som är färgad vit och du använder tvättmedel med blekmedel är det inte konstigt att tvätten blir solkig.
1 AV 3
Två enkla husmorsknep för att få dina lakan vita igen
2 AV 3
När du har möjlighet – torka din tvätt utomhus i solen. Det hjälper till att bleka dem och skapar naturligt en fräsch känsla.
Foto: Istock
3 AV 3
Var noga med vilket tvättmedel du använder. Om du har vit tvätt som är färgad vit och du använder tvättmedel med blekmedel är det inte konstigt att tvätten blir solkig.
Foto: ssuaphoto / iStockphoto

Få tvätten vit igen – bästa tricken som alltid funkar

Hur får man tvätten vit igen?

Tyvärr blir vita handdukar, kläder och lakan ibland lätt missfärgade och gulnade. Men släng dem inte!

Här är tips och knep på hur du får dina textilier helt vita igen (och hur du undviker att de ska gulna eller missfärgas från början)!

Vi har alla köpt vita handdukar och lakan och njutit av hur rent och härligt det känns i hemmet. Men så kommer en tid när de inte längre är så ”fräscha”, hur mycket vi än tvättar dem. Vitt blir missfärgat efter ett tag, och det är svårt att få dem att bli helt vita igen. 

Men ge inte upp, det går! Och innan de ens hinner bli missfärgade finns det några viktiga saker att tänka på för att förhindra det från första början.

Förhindra att vita textilier blir gula och missfärgade

Blanda aldrig olika färger! Det är superviktigt. Tvätta endast vit tvätt tillsammans med andra vita textilier. Dosera också alltid rätt mängd tvättmedel – och använd rätt tvättmedel. Om du har textilier som är färgade vita ska du använda tvättmedel utan blekmedel, annars blir den vita färgen först blekt, sen gulnar den. Har du däremot lakan eller annat som är blekta till vitt ska du använda tvättmedel med blekmedel. Kom ihåg att välja miljövänligt!

Bikarbonat är ett effektivt medel som gör att tvätten kan hålla sig vit.Bikarbonat är ett effektivt medel som gör att tvätten kan hålla sig vit.Bikarbonat är ett effektivt medel som gör att tvätten kan hålla sig vit.
Bikarbonat är ett effektivt medel som gör att tvätten kan hålla sig vit. Foto: Istock

LÄS MER: Göra ren tvättmaskinen med ett enkelt knep

Få gulnade kläder vita – två smarta och effektiva knep till tvätten

1. Bikarbonat och citronsyra mot missfärgad vittvätt

Bikarbonat är en superhjälp för vitare kläder. Den innehåller inga frätande ämnen, är en helt naturlig produkt och, i förhållande till andra medel, också väldigt prisvärd. Blandar du den med citronsyra blir kläderna ännu vitare och fräschare. Gör så här: Häll ungefär 1 deciliter ren bikarbonat i tvättmedelsfacket tillsammans med ditt vanliga tvättmedel. För tuffa fläckar kan man tillsätta en skvätt citronsyra. Du kan även använda bikarbonat till att få bort svettfläckar, röklukt och annan dålig lukt liksom som sköljmedel

2. Torka tvätten utomhus i solen

Okej, det här tipset kanske fungerar som bäst sommartid. Men när du har möjlighet – torka din tvätt utomhus i solen. Det hjälper till att bleka dem och skapar naturligt en fräsch känsla.

LÄS MER: Snuskiga men vanliga misstag du gör med dina handdukar

LÄS MER: Så tvättar du med bikarbonat – ett riktigt mirakelmedel

Se även: