Få tvätten vit igen – bästa tricken som alltid funkar

Det är inte kul när vita textilier börjar bli solkiga, dassiga, gulnade. Men det går att göra något åt det.

Foto: Istock

Det är inte kul när vita textilier börjar bli solkiga, dassiga, gulnade. Men det går att göra något åt det.

Visst är det fräscht med vita handdukar och sängkläder?

Men ack så fort och lätt de blir missfärgade.

Även om det känns hopplöst – släng dem inte.

Här är 7 tips på hur du får dina kläder vita igen!

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Skulle skadan redan vara skedd, det vill säga att dina vita textilier missfärgats finns ett effektivt grepp att ta till – använd klorin. Klorin tar inte bort kalket men gör tygerna vita igen. Däremot är klorin inte alls bra för miljön, så om du vill minska ditt klimatavtryck och samtidigt få vita kläder finns det andra smarta sätt som gör att du undviker missfärgade textiliker.

1. Blanda aldrig olika färger

Regel nummer ett borde vara självklar för alla som vill undvika att tvätten missfärgas. Det här är superviktigt: Tvätta endast vit tvätt tillsammans med andra vita (eller ljusgrå) textilier, aldrig någonsin tillsammans med några andra färger. Gör du det har du kommit en bra bit på vägen! 

2. Rätt mängd tvättmedel

Dosera alltid rätt mängd tvättmedel. Har du i för mycket kan det samlas både kalk och tvättmedel i textilierna vilket i värsta fall kan göra dem grå. Förutom mängden tvättmedel måste man också känna till vattnets hårdhet där man bor. Det skiljer sig från region till region. Googla eller ring kommunen för att få reda på hur det är hemma hos dig. 

3. Rätt sorts tvättmedel

Kom ihåg att alltid välja tvättmedel avsett för vita textilier. Det innehåller natrium, ett blekmedel, som gör att dina vita kläder håller sig fräschare. Samma sak gäller när du tvättar kläder i andra färger – använd enbart tvättmedel avsett för den specifika färgen.

Foto: Istock

Att ha tvättmedel för vita textilier är viktigt. Använd bara tvättmedel avsett för den specifika färgen.

4. Ättika och citronsyra

Vill du vara säker på att få bort allt kalk kan du ta till hushållsättika. Den är sur och kommer att lösa upp och avlägsna kalken, samt göra tygerna mjuka igen. Har du inte ättika kan du använda citronsyra. Kolla dock att maskinen tål det först.

Obs! Det är viktigt att tvätta textilierna mellan klorblekning och ättika. De två vätskorna får absolut inte blandas ihop, det blir giftigt. 

5. Slut tätt

Det här kan vara lätt att glömma – men burken eller paketet där du förvarar tvättmedlet för vittvätt måste alltid vara tätt sluten. Glömmer du det kan blekmedlet i tvättmedlet avdunsta, vilket kan påverka effekten.  

6. Avkalka tvättmaskinen

Kom ihåg att även din tvättmaskin måste få bli ompysslad. I mellan åt kräver den att bli avkalkad och det görs enklast med speciella avkalkningstabletter som finns i butik.  

7. Torka tvätten utomhus

Okej, det här tipset kanske fungerar som bäst sommartid. Men när du har möjlighet – torka din tvätt utomhus i solen. Det hjälper till att bleka dem och skapar naturligt en fräsch känsla.

Skulle inget av ovanstående tips hjälpa – köp textilfärg och ”avfärga” textilierna med den.

LÄS MER: Så tvättar du med bikarbonat – ett riktigt mirakelmedel 

LÄS MER: Göra ren tvättmaskinen med ett enkelt knep 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande