1 av 2: Bikarbonat kan få din diskho att skina igen. Foto: Johanna Lundholm
2 av 2: Bikarbonat är bra till mycket och fungerar utmärkt för städning och rengöring. Foto: Shutterstock

Få diskhon skinande ren – med bikarbonat

Trött på intorkade matrester och fläckar i diskhon? Det finns andra knep än den klassiska stålullen som fungerar minst lika bra för att få bort smuts och missfärgningar.

Här får du tips på hur du ska gå tillväga för en skinande ren diskho.

Våra diskhoar får stå ut med mycket när vi häller ut kafferester, sköljer ur burkar och gör porslin och annat rent från matrester och smuts. Inte konstigt att diskhon blir snuskig. Är den lite lätt smutsig kan det räcka att gno runt med miljövänligt diskmedel på en diskborste för att fräscha upp den, men har det blivit lite otrevligare kan det behövas något mer.

Här kommer knep du kan ta till för att slippa den där fruktansvärda storstädningen av en diskho med ingrodda matfläckar som gör dig både illamående och svettig, eller när den smidiga svinton är slut.

Bästa ekotipset: Så här rengör du din diskho med bikarbonat

1. Se till att torka ur diskhon ordentligt på alla lösa matrester.
2. Fukta diskhon och strö ett fint lager med bikarbonat över hela botten.
3. Låt verka en minut och använd dig sen av en kökssvamp för att skrubba rent. Diskhon kommer bli skinande ren. 

Ser du till att göra det här lite då och då kommer diskhon vara mycket enklare att underhålla, men kom ihåg att försöka torka ur matrester direkt. Genom att få bort dem slipper du stopp i avloppet och illaluktande rör.

Har du redan fått stopp i avloppet eller rinner vattnet lite trögt kan du använda dig av de här smarta knepen med bland annat bikarbonat och vinäger eller ättika för att lösa upp proppen.

Bikarbonat är toppen för rengöring av olika slag – till exempel rengöring av diskhon. Foto: Johanna Lundholm
1 av 4: Smutsig diskho före rengöring. Foto: Johanna Lundholm
2 av 4: Fukta diskhon och strö i bikarbonat. Foto: Johanna Lundholm
3 av 4: Efter en stund kan du börja skrubba med en kökssvamp. Foto: Johanna Lundholm
4 av 4: Efter rengöring med bikarbonat! Foto: Johanna Lundholm

Rengöra diskhon med mjöl

Har du varken bikarbonat eller svinto hemma, och diskborsten räcker inte till? Då kan du använda mjöl. Det viktiga här är bara att se till att inget mjöl spolas ner i avloppet eftersom det blir som cement i ledningarna när det stelnar.

Vill du rengöra diskhon med mjöl ska du se till att den är riktigt torr. Strö sedan cirka fyra matskedar mjöl i diskhon och arbeta in mjölet i ytan med hjälp av cirkelrörelser. Under tiden du gnuggar kommer du se hur små bitar av matrester lossnar och hur det börjar glänsa. Avsluta med att torka bort överblivet mjöl. 

Se även: