1 AV 3
Svenska blåbär är nu i säsong och går att hitta i hela landet.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Kan inte du heller äta blåbär utan att fläcka ner?
Foto: Shutterstock
3 AV 3

Få bort tuffa blåbärsfläckar – med det enkla knepet

Sveriges otroliga blåbär är svårslagna och nu finns de överallt ute i skogarna. Men ett blåbär på kläderna betyder en hemsk fläck. 

Men de går att få bort – med enklare knep än vad du tror. 

Blåbärssäsongen är i gång! Runt om i de svenska skogarna växer det blåa guldet, fritt fram att plocka och njuta av. Men oavsett hur goda de är så är det ett bär som fläckar av sig något otroligt. Många offrar sina sämsta byxor när det är dags för att ge sig ut i skogen, för de vet att ett blåbär alltid slinker ner i stöveln, men det ska inte behövas. Vissa fläckar är omöjliga att få bort, men med dessa tips går det att rädda även de värsta av blåbärsfläckar. 

De svenska skogarna är nu fulla med blåbär, men de fläckar av sig på både kläder och händer. Foto: Istock

Var snabb med kokande vatten

Med alla fläckar är oftast den första regeln att behandla den så fort som möjligt. Samla ihop kläderna och tygerna som har fått fläckar och koka upp vatten. Lägg sedan plagget över ett upp och nervänt durkslag. Placera fläcken mitt på durkslaget och häll kokande vatten direkt på fläcken. Vips kommer du se att fläcken sakta försvinner bort! Gör det några omgångar och stoppa sedan in plagget i tvättmaskinen. Om det är stora fläckar eller många plagg går det även att lägga ner plaggen i en balja med kokande vatten, men bäst resultat blir om du häller rakt på.

Något så enkelt som kokande vatten kan rädda dina kläder från blåbärsfläckar. Foto: Istock

Filmjölk tar bort fläckar

Ett riktigt husmorstips är att ta bort blåa fläckar med hjälp av filmjölk. Helt enkelt lägger du ner fläcken i filmjölk och låter det ligga där helst över natten. Bästa resultat når du om fläcken får drunkna i filmjölk, i stället för att bara täckas lite lätt. Sakta kommer fläcken blekna bort. Kom ihåg att tvätta plagget noga efter, så den sura mjölkdoften inte sitter kvar. 

Citron på tåliga material

Ytterligare ett tips för de svåraste fläckarna är att använda sig av citronens blekande förmåga. Men det är starkt, så gör det endast på mycket tåliga material som till exempel ren bomull. Droppa lite citronsaft på fläcken och låt det dra några minuter. Tvätta sedan plagget i tvättmaskinen efter plaggets tvättinstruktioner. 

Se även: