1 AV 3
På bara minuter blir bänkskivan som ny
2 AV 3
Att skrubba bort rostmärken på trä med diskmedel eller andra rengöringsmedel brukar inte hjälpa. Men testa oxalsyra!
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Oxalsyra finns naturligt i rabarber. Så är det säsong och du har rabarber kan du bryta av en bit av stammen och gnugga på fläckarna. Annars finns syran att köpa i byggvaruhandeln.
Foto: Istock

Få bort fula fläckar på trä – så lätt fixar du det

Har köksbänken fått mörka fläckar som inte går att torka bort? Har du fått svarta ringar från rostiga plåtburkar på trägolvet? 

Om missfärgningarna på träet kommer från blöt metall finns ett par räddare i nöden: oxalsyra eller helt vanliga rabarber.

Här får du veta hur enkelt träet blir som nytt igen!

Linnea Bjärle Quiding
Veronica Lundström Kristensen

En köksbänk i trä kan få svarta fläckar eller rostiga ringar om blöt metall, som till exempel en gammal konservburk eller en gjutjärnspanna, råkat bli stående på bänken för länge. Anledningen till att fläckarna uppstår är en kemisk reaktion – den blöta metallen oxiderar och bildar en missfärgning i träet. De fula fläckarna kan verka omöjliga att få bort, men ge inte upp innan du testat det här knepet!

Hur får man bort fläckar från trä? Så här!

Hur får man då bort de mörka fläckarna? Att försöka skrubba bort dem med diskmedel eller andra rengöringsmedel brukar inte hjälpa. Att slipa och olja om hela trägolvet eller träbordet känns kanske heller inte så lockande. Lösning heter i stället oxalsyra och är mycket effektivt för att få bort och bleka trä. 

Oxalsyra är även effektivt för att få bort rost på metall – testa det om inte ättika-knepet löser rosten

1 AV 3
Köksbänken kan få svarta fläckar om till exempel en blöt konservburk eller en stekpanna råkat bli stående för länge.
Foto: Anna Grevlind
2 AV 3
Lösningen på fläckproblemet heter oxalsyra, som finns att köpa i de flesta byggvaruhus.
Foto: Anna Grevlind
3 AV 3
Resultatet syns direkt, fläckarna är magiskt försvunna!
Foto: Anna Grevlind

Oxalsyra säljs som pulver i de flesta byggvaruhus. Blanda ut ett par matskedar pulver i lite vatten, som du duttar på fläcken med en sked. Var försiktig – oxalsyra som du köper som pulver är mycket giftigt och frätande, och 3 000 gånger starkare än ättiksyra! När du täckt fläcken kan du gärna tillsätta lite mer pulver. Låt verka i cirka fem minuter, och torka sedan bort blandningen. Nu är fläcken som magiskt försvunnen!
LÄS MER: Släng inte torktumlarvattnet! Det här kan du använda det till

Ta bort fläckar på trä naturligt – med oxalsyra från rabarber

Det finns också ett helt naturligt alternativ för att få bort de mörka fläckarna – med rabarber! Oxalsyra finns nämligen naturligt i rabarber och är då inte giftigt. Så är det säsong och du har rabarber till hands kan du bryta av en bit av stammen och gnugga saften på fläckarna. Vips är de fula märkena borta! 

Se även smarta avokado-knepet: