1 AV 2
Bad och sol sliter på badkläderna. De bleks och tappar formen – men det går att undvika.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Oavsett om du badar i havet eller sjön behöver du skölja upp dina badkläder efter användning.
Foto: Istock

Få badkläderna att hålla sig snygga längre – enkla knepen som hjälper

Sol och bad sliter på bikini och badbyxor.

Men det går att förlänga livslängden på badkläderna.

Med några enkla husmorsknep slipper du köpa nytt lika ofta.

Sommar med sol, salt, klor och sand brukar visa sig på våra badkläder – en varm sommar sliter definitivt ut strandplaggen. De bleks, tappar formen och slits mer än de skulle behöva göra. Det gäller att ta hand om dem på bästa sätt för att slippa känna att det är dags att köpa nya varje år.

Följ våra råd så slipper du sucka över att bikinitrosorna har tunnats ut i rumpan eller att baddräktens färger blivit halvdassiga. Gör plånboken och klimatat en tjänst och ta hand om badkläderna rätt, så slipper du köpa nya lika ofta.

Tvätta bikini, baddräkt och badbyxor – här är smarta tips

1. Efter varje bad är det viktigt att skölja upp badkläderna i vanligt vatten, oavsett om du badat i klor, salt- eller sötvatten. Ett enkelt sätt är att göra det samtidigt som du duschar.

2. Du ska absolut inte tvätta dem i tvättmaskinen efter varje gång. Egentligen behöver du aldrig göra det. Kallt vatten och mild tvål räcker. Hett vatten kan krympa ömtåliga tyger.

3. När badkläderna ska hängas på tork gör många det gärna i solen. Såklart, de torkar ju snabbt och effektivt då! Men nej! Gör inte det! Häng upp dem i ett halvmörkt rum för att undvika blekning.

4. Använd aldrig centrifugen eller torktumlaren. Lufttorka alltid!

5. Undvik, i den mån det är möjligt, att få olja eller lotion på dina badkläder. Får du det av misstag, tvätta med milt schampo.

6. Lägg aldrig undan baddräkten med minsta lilla fukt.

LÄS MER: Snuskiga misstagen du gör med dina badhanddukar

LÄS MER: Så ofta ska du egentligen tvätta handdukarna 

Se även: