1 av 3: Diskmedel kan användas till mycket, men inte för att själv släcka bränder. Foto: Istock
2 av 3: Ha alltid pulversläckare, brandfilt och brandvarnare hemma. Foto: Shutterstock
3 av 3: Om det är något som brinner på marken går det alldeles utmärkt att använda vanligt vatten för att släcka. Foto: Istock

Experten spolar brandtipset som sprids på nätet

Utspätt diskmedel biter inte bara på fett och ingrodda matrester.

Det kan ge nytt liv åt orkidéer, ta kål på bananflugor och användas vid släckning av bränder. 

Men börjar det brinna i ditt hem så bör du inte sträcka dig efter flaskan, enligt brandingenjör Lars Brodin.

Häller du ett par matskedar diskmedel i en hink med tio liter vatten får du en hemmagjord skumsläckare – att använda vid glödbränder. Så lyder instruktionen till diskmedelstricket som spreds i Land förra sommaren och som nu blossat upp igen.

Men Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, är kritisk och rekommenderar inte villaägare att ta till knepet som en skadeinspektör vid försäkringsbolaget If tipsade tidningen om. 

LÄS MER: Diskmedel oväntat bra till allt - 10 smarta knep 

Räddningstjänstens knep vid brandsläckning

Räddningstjänsten använder ibland diskmedel vid släckningsarbete eftersom det minskar vattnets ytspänning, vilket gör att det lättare tränger ner i marken. Men har det gått så pass långt att det brinner i marken bör man vänta på räddningstjänsten, menar Lars Brodin.

– Det är inte något man generellt vill rekommendera, att använda diskmedel. Om det är något som brinner på marken går det alldeles utmärkt att använda vanligt vatten, säger han. 

Du tycker inte att privatpersoner ska ta till det knepet?

– Nej, det tycker jag inte. Utan använd vanligt vatten och om det uppstår komplikationer – ta hjälp av räddningstjänsten eller fråga dem om råd. 

Brandingenjören kommenterar även att många diskmedel inte är bra för miljön. 

– Så att hälla ut det i marken ska man undvika. 

Han rekommenderar pulversläckare, brandfilt och brandvarnare i hemmet, samt spisvakt om man är äldre eller har lätt för att glömma saker på spisen.

LÄS MER: Så grillar du säkert i sommar – 5 saker att ha koll på 

Brandfällor på sommaren

1. Vaser och glas i soliga rum. Om solen skiner in hemma hos dig under stora delar av dagen, och ett visst bord alltid står i solen, kan glas och vaser som placerats på det bordet orsaka bränder. Precis som när man håller ett förstoringsglas mot solen förstärks solstrålarna genom glaset och en brännpunkt kan skapas om solen ligger på allt för länge. Kolla var du placerar glasen!

2. Uppochnedvända glas på utebord. Ligger solen på allt för länge kan det börja brinna där solstrålarna träffar bordet genom glaset. Ställ dem i skuggan för att vara på den säkra sidan. 

3. Bevattningskulor. Bevattningskulor i glas som är nedstuckna i blomlådor på balkongen eller i krukor på fönsterbrädet kan också orsaka bränder om solen ligger på dem för länge. 

4. Vattenflaskor i bilen. Står bilen parkerad i solen med vattenflaskor i solljuset under en längre tid kan inredningen börja brinna. Precis som under ett förstoringsglas förstärks solstrålarna genom vätskan och den genomskinliga plasten vilket kan skapa en brännande stråle. Lägg flaskorna i facket eller i skuggan. 

5. Grillen står för nära huset. Grillar du nära husväggen, träd eller annat brännbart kan det fatta eld. Placera grillen en bit bort på en stadig plats och lämna den inte obevakad. 

LÄS MER: Bli en grillmästare: Här är säsongens bästa gasolgrill 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!