Omkring 40 ton avfall spolas ned i toaletter varje vecka i Stockholm.
Omkring 40 ton avfall spolas ned i toaletter varje vecka i Stockholm. Foto: Shutterstock

Experten: Därför ska du aldrig spola ner hår i toaletten

Omkring 40 ton avfall, motsvarande två fullastade lastbilar med släp, spolas ned i toaletter varje vecka – bara i Stockholm. 

En av bovarna i dramat, som gärna snor in sig i reningsverkens pumpar, är hår. 

– Hår i kombination med fett blir väldigt otrevliga klumpar och avlagringar, säger Ragnar Lagerkvist på Stockholm Vatten och Avfall. 

Tusentals ton våtservetter, hår, bomullspinnar och annat som egentligen ska gå i papperskorgen eller återvinningen hamnar i toaletter varje år. I Stockholm rör det sin om hela 2 000 ton avfall, enligt uppgifter från Stockholm Vatten och Avfall. Nedspolat skräp som riskerar att skapa problem i reningsverken och smutsa ned naturen. 

Hår skapar otrevliga klumpar i avloppen

Enligt Ragnar Lagerkvist, enhetschef för miljö- och uppströmsarbete på Stockholm Vatten och Avfall, fastnar till exempel nedspolat hår lätt i pumpar, vilket kan ställa till det. 

– Hår har en fantastisk förmåga att sno in sig i pumpar och det är väldigt starkt. Det snor gärna ihop sig med fett, och hår i kombination med fett blir väldigt otrevliga klumpar och avlagringar. Det armerar nästan fettet, säger han.  

Åker håret hela vägen till reningsverket med avloppsvattnet så stoppas det vanligtvis i grovgallerna innan vattnet åker vidare ut i sjöar och vattendrag. Endast i undantagsfall kan hår spridas i naturen, enligt Ragnar Lagerkvist.

Kan orsaka stopp och smutsigt vatten

Men det innebär ändå extra jobb, i och med att det behöver tas bort, och kan tillsammans med annat skräp orsaka störningar i systemen. 

– Risken är att vi får stopp i ledningar och pumpstationer och då riskerar orenat avloppsvatten att läcka ut, eller bredda ut som vi säger. Den påverkan är inte bra. Det orenade vattnet kan innehålla mycket bakterier, näringsämnen och organiskt material som vi inte vill ha ut i sjöar och vattendrag.

De som spolar ned hår riskerar även att få stopp i toaletten oftare.

– Om du även häller ut fett i avloppet så kommer håret bidra till att sätta igen rören fortare, säger enhetschefen för miljö- och uppströmsarbete. 

Han uppmanar alla att ställa en papperskorg i badrummet. Och använda den.  

– Allt som inte är kiss, bajs och toapapper ska slängas i papperskorgen, inte toaletten. 

Vanligaste skräpet i reningsverken i Stockholm

Hår 

Tops

Våtstarkt papper, våtservetter

Mensskydd

Kondomer

Plastfolie (exv. glasspapper, skyddsplast för mensskydd)

Snus

Siffrorna gäller för avloppsvatten från 1,5 miljoner svenskar som passerar genom reningsverken i Henriksdal, Bromma och Sickla i Stockholms län.

Källa: Stockholm vatten och avfall

LÄS MER: Därför ska du hälla diskmedel i toaletten  

LÄS MER: Spolar du ner linser i toaletten? Därför måste du sluta

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande