Presenteras av BOSCH

1 av 3: Det här ska du tänka på när du tvättar lakan
2 av 3: Vem vill inte ha fina lakan? Men det här med att tvätta på ”rätt” sätt är inte alltid så enkelt... Foto: Getty Images
3 av 3: Därför ger vi dig här 4 tips på saker du ska undvika vid tvätt av lakan för bästa resultat. Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

Enkla tvättknepet för att slippa skrynkliga lakan

Det här med att tvätta ”rätt” är en konst.

Så många tips och trick man inte vet om.

Här får du 4 enkla lakan-tips som kommer göra stor skillnad!

1. Byt lakan varannan vecka

Foto: Getty Images

Svett och bakterier samlas snabbt i våra sängkläder. Visste du till exempel att du sover med miljontals kvalster varje natt? De finns i både kuddar, madrasser, lakan och örngott och kan framkalla allergiska besvär. Rekommendationen är att byta lakan åtminstone varannan vecka, oftare är ännu bättre. 

LÄS MER: Så här ofta ska du egentligen tvätta dina handdukar 

2. Tvätta inte för mycket

Det är viktigt att lakanen får cirkulera bra i tvättmaskinen för att de ska bli helt rena. Pressa därför inte in för många i tvättrumman. En annan bra anledning att inte göra det är att tumlaren kan bli överbelastad och motorn överansträngd vilket kan skada sensorer.

3. Välj rätt tvättprogram

Foto: Getty Images

Välj ett program som använder det varmaste vatten som lakanet tål. Rekommendationen vad gäller lakan är alltid minst 60 grader, annars dör inga bakterier – även om det står 40 grader på etiketten. Städexperten Marléne Eriksson, TV4, som driver eget städbolag tvättar alltid lakan i 90 grader om det inte är speciellt känsliga tyger.

LÄS MER: Därför ska du dammsuga med en toarulle 

4. Skaka och slipp skrynkliga lakan

Skrynkliga lakan är aldrig kul, speciellt inte om man ogillar att mangla eller stryka. Tag därför ut lakanen ur tvättmaskinen så fort de är klara, och skaka dem innan du stoppar in dem i torktumlaren – då blir de inte skrynkliga. Sprid sedan ut dem på sängen när de fortfarande är varma så blir det ännu bättre!

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

 

PRESENTERAS AV BOSCH

Detta är en redaktionell artikel från LEVA & BO som ingår i ett ämne som Bosch valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!