Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vem vill inte ha fina lakan? Här nedan får du 4 tips som gör dina sängkläder fräschare.Vem vill inte ha fina lakan? Här nedan får du 4 tips som gör dina sängkläder fräschare.Vem vill inte ha fina lakan? Här nedan får du 4 tips som gör dina sängkläder fräschare.
Var noga med att ta ut lakanen ur tvättmaskinen så fort maskinen är klar och skaka sängkläderna innan du stoppar in dem i torktumlaren – då blir de inte skrynkliga när du plockar ur dem igen.Var noga med att ta ut lakanen ur tvättmaskinen så fort maskinen är klar och skaka sängkläderna innan du stoppar in dem i torktumlaren – då blir de inte skrynkliga när du plockar ur dem igen.Var noga med att ta ut lakanen ur tvättmaskinen så fort maskinen är klar och skaka sängkläderna innan du stoppar in dem i torktumlaren – då blir de inte skrynkliga när du plockar ur dem igen.
1 AV 3
Det här ska du tänka på när du tvättar lakan
2 AV 3
Vem vill inte ha fina lakan? Här nedan får du 4 tips som gör dina sängkläder fräschare.
Foto: Istock
3 AV 3
Var noga med att ta ut lakanen ur tvättmaskinen så fort maskinen är klar och skaka sängkläderna innan du stoppar in dem i torktumlaren – då blir de inte skrynkliga när du plockar ur dem igen.
Foto: LEVA&BO

Tvättknep för lakan – så blir de renare, slätare och håller längre

Det här med att tvätta ”rätt” är en konst. Det finns så många tips och trick man inte vet om. Vet du till exempel hur du ska göra för att slippa skrynkliga lakan?

Här får du 4 enkla tvättknep som gör att dina sängkläder blir renare, slätare och håller längre!

1. Byt lakan varje vecka

Svett och bakterier samlas snabbt i våra sängkläder. Visste du till exempel att du sover med miljontals kvalster varje natt? De finns i både kuddar, madrasser, lakan och örngott och kan framkalla allergiska besvär. Rekommendationen är att byta sängkläder varje vecka – om du inte vill sova i en snuskig bakteriesoppa.

LÄS MER: Så ofta borde du tvätta handdukar, kuddar och annat du lätt glömmer

2. Tvätta inte för mycket åt gången

Det är viktigt att lakanen får cirkulera ordentligt i tvättmaskinen för att de ska bli helt rena. Pressa därför inte in för många i tvättrumman. Självklar ska du inte köra bara ett lakan åt gången (vi måste ju tänka på miljön och pengarna också!), men att överbelasta tvättmaskinen eller torktumlaren genom att överfylla den, kan skada viktiga komponenter och motorn i maskinen.
Gör så här: Dubbelkolla din tvättmaskins och torktumlares kapacitet, väg din tvättpåse för att jämföra. Är du osäker, dela upp sängkläderna i olika omgångar.

Foto: Shutterstock

3. Välj rätt tvättprogram

Välj ett program som använder det varmaste vatten som lakanet tål. Rekommendationen vad gäller lakan är alltid minst 60 grader, annars dör inga bakterier – även om det står 40 grader på etiketten. Då och då kan det vara bra att tvätta sängkläderna i 90 grader och torktumla varmt. 

4. Skaka och få skrynkelfria lakan!

Skrynkliga lakan är aldrig kul, speciellt inte om man ogillar att mangla eller stryka. Ta därför ut lakanen ur tvättmaskinen så fort maskinen är klar, och skaka sängkläderna innan du stoppar in dem i torktumlaren – då blir de inte skrynkliga när du plockar ur dem igen. (Vill du inte köra tumlaren helt torrt så kör den på 10-20 minuter och hängtorka sedan!) Sprid sedan ut dem på sängen när de fortfarande är varma så blir det ännu finare!

Se även: