1 AV 3
Fästingar blir allt mer vanligt. Så här gör du för att skydda dig!
2 AV 3
I högt gräs trivs fästingarna som bäst.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Många fasar fästingen och de sjukdomar spindeldjuret kan bära på.
Foto: Shutterstock

Enkla testet: Så här bra trivs fästingarna på just din tomt

Att ha en gräsmatta full av fästingar är något de flesta fasar för. Och i vissa trädgårdar trivs spindeldjuret extra bra. 

Frågan är då hur det ser ut på din tomt?

Ta reda på det här! 

Lovisa Dahlström

Fästingen är något de flesta fasar för – inte minst på grund av de eventuella sjukdomar de kan bära på och riskera sprida vidare.

Att dela gräsmatta med tusentals fästingar kan tyckas vara en mardröm – och tyvärr oftast en sann sådan. 

Men även om fästingen överlistar mycket så finns det sätt att minska bestånden i din närmsta omgivning. Först är det dock viktigt att kunna identifiera hur förutsättningarna ser ut hos just dig. 

Hur sköter du gräsmattan?

Det vi vet är att fästingar trivs där det är fuktigt och vantrivs vid torka. Så om du gillar att vattna gräsmattan ofta kanske du ska tänka om. 

Det är också viktigt att hålla gräsmattan så kortklippt som möjligt. Fästingarna trivs där gräset är långt. I och med att gräset skuggar marken kommer solen inte kunna torka ut på samma sätt och fästingarna kan inte bli gladare. 

Det är viktigt att hålla gräsmattan kortklippt. Foto: Shutterstock

Hur är buskar och träd placerade? 

Att plantera och sätta växterna i din trädgård strategiskt kan överlista fästingarna och hålla dem borta från åtminstone gräsmattan. 

Genom att placera buskar och träd i utkanten av trädgården kommer gräsmattan hållas solig. Dessutom är just buskar och träd föda för de värddjur som bär runt på fästingarna. Håller de sig i utkanten gör fästingarna det också. 

Hur ofta har du rådjur på besök? 

Att ha mycket rådjur i trädgården kan vara en indikation på att fästing finns. Ett enda rådjur kan nämligen bära på över 2 000 fästingar. Det kan därför vara smart med ett högre staket runt tomten för att hålla dem borta. 

Att ha mycket rådjur i trädgården kan vara tecken på mycket fästing. Ett enda rådjur kan vara bärare av upp emot 2 000 fästingar. Foto: Shutterstock

Fästingtest med lakan

När utvärderingen av trädgården är gjord finns ytterligare ett test att ge sig på för att se hur fästingdrabbad din tomt är. Så här gör du:
1. Ta fram ett vitt lakan.
2. Dra lakanet över gräset några vändor.
3. Kontrollera hur många fästingar som fastnat på tyget.
Räknar du till många fästingar talar det för sig. Men som tur är har du nu verktygen och kunskapen för att kunna ta itu med problemet!

Se även: