1 av 2: Grillgallret blir lätt grisigt efter en grillning. Det bästa sättet att rengöra det är att hoppa över det – och ta det näst gång grillen ska fram. Foto: Istock
2 av 2: Det finns många husmorstips för rengöring av grillgaller. Ett smart tips är att använda ättika och bikarbonat som rengöring. Foto: Istock

Enkla knepet som rengör grillgallret i rekordfart

Med en härlig grillmiddag kommer också något mindre härligt.

Rengöra grillgallret.

Lugn, det behöver inte vara jobbigt – här är tipset som gör att du i princip kan hoppa över rengöringen.

Att plocka fram grillen är för många en härlig känsla. Och att förbereda en grillmåltid är både gott, socialt och mysigt. Men sen kommer något som gärna förträngs och som ingen riktigt vill ta tag i – grillgallret måste göras rent. Och det kan vara ett kladdigt och tråkigt jobb. Att få bort fastklibbad marinad, köttsaft och halloumirester kan orsaka en hel del slitande, men då har du nog missat ett par enkla knep som inte gör det jobbigt alls.

Det första knepet kommer från flera kockar. Det andra är ett husmorstips där ättika och bikarbonat gör jobbet! Se hur du gör här nedan.

Rengör grillgallret genom att bränna bort smutsen

Det enklaste, och också snabbaste, knepet är att skippa rengöringen. Ja, du läste rätt! Njut av maten och sällskapet och strunta i att rengöra grillgallret efter grillningen. Det tar du nämligen när det är dags att grilla nästa gång. Flera proffskockar tipsar om samma sak – de gör aldrig ren grillen direkt efter grillning. I stället kan man nämligen vänta till nästa gång. Starta grillen något tidigare, lägg på gallret när grillen är riktigt varm och låt rester av mat och marinad brännas och förkolnas. Sedan är det bara att skrapa rent gallret med en stålborste innan det är dags att grilla den nya maten.

När grillen har bränt alla rester är det lätt att rengöra gallret med en stålborste. Foto: Istock

LÄS MER: Så rengör du din altan – och det här ska du undvika

Gör ren grillgallret med ättika, bikarbonat och aluminiumfolie

Hör du till kategorin som hellre har ett rent grillgaller nästa gång det är dags att grilla – i stället för att starta med att rengöra? Då finns det ett smart knep som gör ditt grillgaller skinande rent. Du behöver ättika, bikarbonat, vatten och aluminiumfolie.

1. Lägg grillgallret i en djup ugnsplåt.

2. Strö över bikarbonat över grillgallret – det krävs ganska mycket. När du är klar ska hela gallret ha lite bikarbonat över sig.

3. Häll på några matskedar ättiksprit.

4. Fyll på med vatten så att hela gallret täcks.

5. Låt gallret ligga och dra i minst en halvtimme, gärna ännu längre.

6. Skrubba gallret med aluminiumfolie som du knölat ihop. Nu kommer du märka att det blir blankt igen.

LÄS MER: Fina planteringsbord till trädgård och balkong

LÄS MER: Förverkliga pooldrömmen! Guide till 9 härliga modeller 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!