1 av 3: <p>Man bör se till att hålla kylskåpet i sitt ursprungliga skick. Det kanske låter jobbigt, men faktum är att det är lättare att underhålla en kyl jämfört med andra apparater.</p> Foto: Colourbox
2 av 3: Kylskåpets insida behöver rengöras varje vecka, för att förhindra att smuts och bakterier uppstår. Foto: Colourbox
3 av 3: <p>Blanda vatten med diskmedel och använd en handduk att rengöra med. Blöt sedan handduken i rent vatten och tvätta igen. Sist kan du använda en torr handduk, bland annat för att ta bort kondensen på lampan.</p> Foto: Colourbox

Enkla knepet för att hålla kylskåpet rent

Handen på hjärtat, när rengjorde du kylen senast?

Det måste göras, då bakterier och smuts uppstår ganska lätt.

Här är enkla tipsen hur du håller din kyl ren och fräsch!

I underhållet av kylskåp är rengöringen en viktig del.

Kylskåpets avfrostningshål är en av de värsta platserna och det är en plats där bakterier och deras avföring samlas.

Man bör se till att hålla den i sitt ursprungliga skick. Det kanske låter jobbigt, men faktum är att det är lättare att underhålla en kyl jämfört med andra apparater.

 

LÄS OCKSÅ: Saker du INTE ska köra i diskmaskinen


Här är bästa tipsen för hur du rengör kylskåpet:

1. Insidan av kylskåpet

Kylskåpets insida behöver rengöras varje vecka, för att förhindra att smuts och bakterier uppstår. Fläckar och smuts ska alltid tas bort direkt. Blanda vatten med diskmedel och använd en handduk att rengöra med. Blöt sedan handduken i rent vatten och tvätta igen. Sist kan du använda en torr handduk, bland annat för att ta bort kondensen på lampan. Släng all utgången mat!

 

2. Spolarna

På baksidan av kylen sitter spolar som driver ut het luft som har samlats på insidan av kylen. Blir spolarna smutsiga och dammiga får kylen svårt att hålla rent. Därför ska du rengöra spolarna med en våt- och torrdammsugare, åtminstone en gång per säsong. Är det en modern kyl kan du behöva ta bort panelen på baksidan för att komma åt spolarna.

 

LÄS OCKSÅ: Smarta knepen för ett skinande rent badrum

 

3. Filtret i vattentanken

Har du en delad kyl med inbyggd vattentank ska du rengöra filtret åtminstone fyra gånger per år eftersom det förhindrar igentäppning. Om filtret kan kastas, byt det två gånger per år.

 

Foto: Colourbox

4. Kylskåpets utsida

Kylskåpets utsida ska torkas av med rent vatten och diskmedel/rengöringsspray och en ren kökshandduk/trasa. Ju oftare du gör, desto bättre.

Är kylen i rostfritt stål? Så får du dina rostfria vitvaror blanka igen!

 

5. Avrinningsskålen i kylskåpet

Allt överflödigt vatten som kommer från kylskåpet hamnar i en avrinningsskål som vanligtvis sitter på baksidan. Den kan också vara placerad i botten på främre delen av kylen, du kan behöva ta bort bottenpanelen. Töm och rengör skålen med tvålvatten, torka sedan med ren handduk. Detta behöver inte göras ofta eftersom vattnet oftast förångas. Ett tips är att du varje gång du rengör kylskåpet kontrollerar att det inte har hamnat smuts i det lilla avrinningshålet (som leder till skålen), då kan vattnet rinna ut i kylskåpet. Bomullstops eller kabel funkar bra.

 

LÄS OCKSÅ: 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!