1 AV 2
Silverbestick och -smycken måste putsas då och då för att hålla sig rena. När de blivit gula eller svarta är det knepigare – men det går att få rent.
Foto: Istock
2 AV 2
Bikarbonat och folie är ett sätt att få silvret rent. Tandkräm ett annat.
Foto: Istock

Putsa silver! Enkla knep som får ditt silver skinande blankt igen

Silver som börjar bli svart eller gult är inte kul.

Särskilt inte om det är besticken som ni ska ha på middagen om en liten stund eller om det är örhängena du precis tänkte ha.

Lugn, det finns knep som gör silvret skinnande igen – på nolltid!

Silver behöver putsas, annars blir det svart. Jobbigt tycker många – svårt tycker andra. Men nej, silver är lätt att göra rent, och om du gör på rätt sätt kommer ditt silver bli skinande blankt igen. Det finns flera metoder som både är lätta, effektiva och snabba.

Varför blir silver svart eller gult?

För att hålla silvret rent och fint krävs en del jobb. Silver som används mycket drar till sig smuts, damm, fettavlagringar och fingeravtryck – men det är inte det som är det största problemet. Sådant är nämligen lätt att putsa bort. Faktum är att det är bra att använda silvret mycket om du vill hålla det fint. Det stora problemet är förvaringen. Det svarta och gula som syns på silvret efter ett tag är sulfid- och svavelavlagringar som uppstår när silvret reagerar med föroreningar som finns i luften. Värst blir det när silvret inte används, utan ligger förvarat i skåp och köksluckor.

Sulfidavlagringarna går inte att få bort med en vanlig trasa, då krävs det lite mer.

Rengöra silverbestick och silversmycken med bikarbonat och folie

Den här snabbmetoden fungerar tack vare av reaktionen som sker mellan aluminiumfolie och missfärgningen, där folien ”suger” åt sig det svarta. OBS! Silversaker med ihåliga handtag eller limmade delar som kan bli skadade av vätska, eller sådant som har antika utsmyckningar, råder vi er att använda den traditionella rengöringen till.

Göra silver fint går utmärkt med hjälp av folie. Foto: Istock

1. Dra ut en bit aluminiumfolie med den blanka sidan uppåt och lägg i en skål av plast, inte metall.

2. Placera silvret i skålen och se till att allt silver vidrör folien.

3. Strö över 4 matskedar bikarbonat. Häll sedan på en liter kokande vatten. Rör om och låt silvret vara där i 10-15 minuter.

4. Skölj och torka med en ren mjuk trasa.

5. För extremt missfärgat silver, gör om processen.

Putsa silvret med tandkräm eller silverputs

Vanlig tandkräm går faktiskt utmärkt att använda för att putsa silver. De flesta tandkrämer innehåller nämligen ett slipmedel som ska kunna nöta bort plack och matrester – och det fungerar likadant på ditt silver. Har du ingen silverputs hemma är det ett väldigt bra val att använda tandkräm i stället.

Testa att putsa med tandkräm med hjälp av en tandborste! Foto: Istock

1. Lägg en klick tandkräm eller silverputs på en trasa eller en tandborste och börja gnugga. Ta inte i för hårt och tänk på att gnugga en sak i taget och följ alltid riktningen på det du ska putsa, upp och ned, inte i cirklar, för att undvika repor.

2. Arbeta in polishen i trånga utrymmen, som mellan gaffelarmar och olika mönster. Tillsätt mer polish vid behov, och byt eventuellt trasa för att undvika att missfärgningar kommer tillbaka på silvret.

3.  Skölj av tandkrämen eller silverputsen med varmt vatten. Polera med ren, torr och mjuk trasa eller duk.

Kan man putsa silver med ketchup?

Ja, det går faktiskt! Syran i ketchupen gör att silversulfiden avlägsnas. Det här knepet är dock inte lika effektivt som de ovan, men det är perfekt om du vill använda ett skonsamt medel och inte har bikarbonat eller folie hemma. Att rengöra med ketchup är miljövänligt och skonsamt mot silvret då det inte innehåller något slipmedel. Men om ditt silver har väldigt mycket beläggning eller missfärgningar kan du behöva ta till en annan metod.

Har du varken bikarbonat eller folie hemma? Testa ketchup! Foto: Istock

1. Principen är samma som knepet med tandkräm och silverputs. Häll en klick ketchup på en trasa och gnugga.

2. Skölj av ketchupen med varmt vatten och avsluta med att putsa med en ren, torr och mjuk trasa.

Putsa silver med såpa

Silver- och guldsmycken kan även bli som nya efter en omgång med såpa. Lägg en klick koncentrerad såpa på en tandborste och borsta smyckena försiktigt. Skölj och torka av med en mjuk trasa.

LÄS MER: Knepet för att få bort rost – utan skadliga kemikalier

LÄS MER: Städa badrummet skinande rent – med bikarbonat och ättika