Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Den som får en fläck på tapeten behöver inte få panik – det går att ta bort fläckar utan att tapeten skadas. Foto: Istock

Enkla knepen som får bort svåra fläckar från tapeten

Flottiga barnhänder, tuschpenna eller kanske matstänk.

Lugn, fläckar på tapeten betyder inte att väggen är förstörd.

Här är knepen hur du får bort kladdiga fläckar (ja, även fettfläckar försvinner!) från tapeten.

Fläckar på tapeten är inte kul. I synnerhet inte om den är ny. Och fläckar uppstår ju så lätt, speciellt om man har barn, men även vid sänggaveln – eller efter en fest. I dag finns det många tapeter som tål vatten, men alla gör inte det tyvärr. Så det är lite av en djungel att veta vad man ska våga göra eller inte göra. Här får du veta allt du behöver för olika sorters fläckar, och olika sorters tapeter!

Få bort fettfläck från tapet med potatismjöl eller barnpuder

Skrapa bort eventuella rester med en tunn men inte alltför vass kniv. Arbeta utifrån och in, så inte fläcken sprider sig. Därefter pudrar du med potatismjöl eller barnpuder. Låt det verka en liten stund och borsta sedan bort det med en inte alltför hård borsta – eller dammsug bort mjölet. Är fettet väldigt ingrott kan du stryka på lite målartvätt som tar bort fettet.

Har fettfläcken trots det inte försvunnit kan du använda ett strykjärn och ett rent smörpapper. Lägg papperet mot väggfläcken och värm med järnet på låg värme ovanpå. Obs! Använd aldrig strykjärn på en plastad tapet.

Tuschpenna på tapeten – varje förälders mardröm. Det bästa är att behandla det så fort som möjligt. Foto: Istock

Tusch eller bläckpenna på tapeten – så tar du bort det

Har det råkat komma tusch, bläck eller färg på tapet är det bra att behandla det så fort som möjligt. Har du en plastad tapet kan du omedelbart tvätta med t-sprit. Torka från kanterna av fläcken och inåt med små rörelser, så att inte fläcken växer. En känslig tapet där fläcken fortfarande är våt kan du pudra potatismjöl eller barnpuder och låta det torka innan du borstar bort det.

Det går också att få bort svåra fläckar med våtservetter som ofta innehåller starka medel.

Men det är inte alltid en tuschfläck upptäcks direkt och det är långtifrån alltid den är lätt att få bort. Då är en mirakelsvamp är bra att ha hemma. Fukta svampen försiktigt, krama ut vattnet och skrubba sedan försiktigt på väggen.

Andra bra knep för att få bort fläckar från tapeten

Vitt bröd kan hjälpa dig att få bort fläckar på framför allt ljusa oplastade tapeter. Gnugga försiktigt mot fläcken tills den bleks.

Galltvål kan också hjälpa dig. Fukta en trasa lite lätt och ta på galltvål. Putsa till fläcken försvinner. Det kan behöva upprepas. Låt i så fall torka mellan gångerna.

En lerfläck tar du lättast bort genom att försiktigt borsta på fläcken – men se till att leran är torr först.

Svarta missfärgningar som kan uppstå när man gnider metall mot tapeten kan du ta bort med ett suddgummi. Andra fläckar som tusch, färg, bläck och liknande tar du bort med en mirakelsvamp.

Se upp med tapeten – kolla vad den tål

Är du osäker för vad som gäller just din tapet, så ta reda på vad den tål innan du gör något. En textiltapet ska du till exempel aldrig gnugga eller använda starka lösningsmedel på. En vinyltapet mår inte bra av ammoniak, aceton eller andra starka lösningsmedel. En oplastad papperstapet tål inte vatten. En plastad tapet tål att torkas av men är inte tvättbar.

LÄS MER: Så ofta ska du tvätta dina lakan 

LÄS MER: Därför ska du inte lämna rakhyveln i duschen