1 AV 3
Jeans kommer i så många olika färger och former – alla äger minst ett par, men långt i från alla vet hur man ska se till att de håller sin färg och form så länge som möjligt.
Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto
2 AV 3
Det kan vara enkelt att tvätta jeans – bara man vet några enkla knep.
Foto: Fotolia
3 AV 3
Som att alltid vända jeansen in och ut så färgen inte bleknar så mycket varje gång.
Foto: Getty Images

Du har tvättat jeans fel i hela ditt liv

Det råder ofta delade meningar om hur man ska tvätta jeans.

Somliga menar att man inte ska tvätta dem i maskin – andra menar att man inte ska tvätta dem överhuvudtaget.

Så vad gäller – egentligen?

Cecilia Gustafsson

Jeans kommer i så många olika färger och former – alla äger minst ett par, men långt i från alla vet hur man ska se till att de håller sin färg och form så länge som möjligt. En bra tumregel är att tvätta dem så sällan som är möjligt. Om de känns ofräscha kan du testa att vädra dem i stället eller lägga dem i frysen.

Så tvättar du jeans rätt 

Ett vanligt misstag som många gör är att de bara slänger in jeansen i maskinen – utan att vända dem ut och in. Det spelar ingen roll hur gamla eller nya jeansen är – du ska alltid vända dem ut och in. På så sätt tappar de mindre färg. 

Se till att dragkedjan är uppdragen och knapparna knäppta så slits de inte eller fastnar i tvättmaskinen. Tvätta jeansen med liknande färger. Använda rätt tvättmedel, parfymfri kulörtvätt till jeans i alla färger utom vitt. Välj ett milt tvättmedel så bleknar färgen mindre. Du ska helst inte använda sköljmedel då det verkligen sliter på jeansen.

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

LÄS MER: Därför ska du inte använda sköljmedel 

Tvätta jeansen i maskinen på låg temperatur, gärna kallt – och du kan även använda handtvätt. Enda gången du ska tvätta i hög temperatur är om de verkligen är smutsiga. Torktumla inte jeansen, det om något sliter på dem.

Vanliga misstag när du tvättar jeans

Tvätta utan att vända jeansen ut och in. Detta är otroligt vanligt och oavsett hur du gör så kommer tvättmaskinen att slita på tyget. För att minska slitaget och för att undvika att det tappar färg ska du tvätta dem ut och in.

Tvätta för många jeans åt gången. Kom ihåg att det ska finnas utrymme för jeansen i tvättmaskinen och att de ska snurra runt fritt så att de blir ordentligt rena.

Torka i torktumlaren. Jeans ska absolut inte torkas i torktumlaren då det sliter mycket på dem.

Använda fel tvättmedel. Om du använder till exempel tvättmedel för vitt tyg på blåa jeans kommer tvättmedlet bleka tyget. Använda alltid med kulörtvättmedel!

Källa: JC

LÄS MER: Så ofta borde du egentligen tvätta lakan och handdukar