1 av 2: Att tända ljus är tydligen inte så lätt som det verkar. Foto: Getty Images / E+
2 av 2: Tänder du ditt ljus rätt håller det längre. Foto: Getty Images

Du har antagligen tänt ljus fel – i hela ditt liv

Att tända ljus kan väl alla göra? Men nej, tydligen inte. I alla fall inte på rätt sätt. 

Lär dig det rätta knepet – och få ditt ljus att leva längre! 

Visst är det härligt med levande ljus? Det adderar härlig mysstämning och skapar enkelt en lyxig och stämningsfull känsla. 

Men att tända ljus är tydligen inte så lätt som det verkar. Många tänder ljuset fel – och får därmed ljuset att brinna ut snabbare.

Tänder du ljuset rätt håller det längre

Så, hur borde man göra? Enligt ljusföretaget Yankee Candle är hemligheten att man alltid ska klippa ljusets veke till en dryg centimeter innan man tänder det. Anledningen är att en ren och trimmad veke hjälper ljuset att brinna fullt ut – och hålla längre. 

Foto: Getty Images

Nya ljus ska brinna länge

Vi har tidigare skrivit om ytterligare ett trick som förlänger ljusets livstid. Och det är att låta det brinna ordentligt första gången det används. 

Förklaringen till det oväntade men smarta tipset är att ett ljus som är tänt en kort tid bara hinner smälta i mitten. Stearinet ute på kanterna går därför till spillo – och ljuset kommer fortsätta bränna genom mitten och brinna ut snabbare.

LÄS MER: Därför ska du hänga eukalyptus i duschen 

LÄS MER: Så får du bort jobbiga stearinfläckar 

Källa: Veckorevyn 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!